Börtönt és katasztrófát emlegetnek a teniszezők az év első nagy tornája előtt

Börtönt és katasztrófát emlegetnek a teniszezők az év első nagy tornája előtt

Esőfelhők az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Melbourne Park teniszközpont egyik pályája felett 2020. január 15-én. (Fotó: MTI/EPA-AAP/Michael Dodge)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság, az Australian Open szervezői. A szigorú járványügyi szabályozások komoly kihívás elé állítják a február 8-án induló tornára érkező játékosokat, akik közül sokan a szobájukba zárva várják, hogy leteljen a karanténidőszak. A melbourne-i esemény az év első nagy versenye, és egyben újabb teszt az idén nyárra halasztott tokiói olimpia szervezői számára, hogy miként lehet nagy sporteseményt rendezni járvány idején.

– Pont olyan, mintha rácsok mögött lennénk, csak van wifi. Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs a teniszről, az edzésekről, teljes a katasztrófa – fogalmazott a spanyol Roberto Bautista Agut.

A szigort az ausztrál hatóságok a járvány elleni védelemmel indokolják. Melbourne közel 5 milliós lakossága 112 napon át élt szigorú elzártságban, hogy megfékezzék a második hullámot. Először októberben lazítottak, mostanra pedig már szinte eltűnt a vírus, hétfőn már tizenkettedik napja nem regisztráltak új koronavírusos esetet. A tornára érkező három járattal azonban érkezett négy ember, akiknél kimutatták a fertőzést. A játékosok közül 72-en – akik a gépeken utaztak – így teljes karanténba kényszerültek. Amíg a többi játékos öt órára elhagyhatja a szobáját és edzhet, rájuk két hét teljes elzárás vár.

Novak Djokovics ,a világelső férfi teniszező levélben fordult Victoria állam vezetőihez, arra kérve őket, hogy adjanak engedményeket, a sportolók költözhessenek teniszpályával rendelkező épületekbe, és kapjanak jobb ellátást, de elutasították. – Mindenki szabadon benyújthatja az igényeit, de a válaszunk az, hogy nem – fogalmazott egyértelműen Daniel Andrews kormányzó.

Ausztráliában van Babos Tímea is, aki számos társához hasonlóan hiába várt az edzéslehetőségre. – A várakozásokkal ellentétben ma sem tudtunk kimenni edzeni, holott volt időpontunk. A mi gépünkön nem volt pozitív eset, így elvileg mi kiszabadulhatnánk már – írta hétfői Facebook-bejegyzésében az első számú magyar női teniszező, aki a dubaji selejtezőből jutott fel egyesben a melbourne-i főtáblára.

Nem örülnek felhőtlenül a helyiek a torna megrendezésének. – Melbourne nagyon nehéz időszakon ment keresztül, nem akarunk újabb lezárásokat, azért mert a vírus elszabadul – idézett a CNN egy lakost. – Ez nehéz, és messze van a normálistól, de most minden messze van a normálistól, és szükség van a szigorra, hogy megóvjuk Ausztráliát a vírustól – tette hozzá.

Nem túl jó előjel mindez a tokiói olimpia szervezői számára. Az Australian Open ugyanis egyértelművé tette, hogy a szigorú szabályok jelentősen megnehezítik a sportolók életét, olyannyira, hogy az esetenként az esemény sikerét is veszélyezteti. Ha viszont lazábban kezelik a helyzetet, ahogy azt a január 13-tól 31-ig zajló egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon látjuk, akkor lehetetlen teljesen kizárni a vírust. A vb-ről előzetesen két csapat lépett vissza a fertőzések miatt, majd menet közben egy harmadik is távozni kényszerült, mert elfogytak az egészséges játékosai.

Ellenpéldaként azonban felhozhatjuk a Budapesten, a Duna Arénában rendezett Nemzetközi Úszóliga (ISL) versenyét, ott ugyanis tavaly ősszel a sportolók több mint 40 napig éltek a külvilágtól elzárt buborékban, és komolyabb fennakadásról nem számoltak be.