A spanyolok rendesen megszórták a magyarokat

A spanyolok rendesen megszórták a magyarokat

Rosta Miklós és a spanyol Alex Dujsebajev a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntője csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésen Kairóban 2021. január 25-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A férfi kézilabda-válogatott utolsó világbajnoki középdöntős összecsapásán a csoportelsőség volt a tét hétfőn. Az már korábban eldőlt, hogy az addig százszázalékos magyar csapat bejutott a legjobb nyolc közé, a kérdés ezúttal az volt, hogy végül a franciákkal vagy a norvégokkal kell majd megmérkőzni a legjobb négy közé jutásért.

A gólgyártást a spanyolok kezdték meg, egy talpról eldobott labdával, erre egy hetessel válaszolt a magyar csapat, Balogh vágta be a büntetőt, 1-1. Az ezt követő egy percben sajnos két gólt is kaptunk, hiába ért bele mindkétszer az ezúttal kezdőként védő Székely, mindkét lövés bement. Ezzel szemben Szita két bombája sem tudott beszédelegni, végül harmadik nekifutásra összejött. Öt perc játék után 4-2-re a spanyolok vezettek.

Nagyon nem sikerült jól a kezdés, a lövéseink kimaradtak, a spanyolok 8 és fél perc után már 7-2-re is elmentek, majd Szita újabb löketét követően 7-3-ra kozmetikáztuk az eredményt. Sőt, mintha magához is tért volna a csapat, Balogh újabb hetesével már 7-4 lett. Sőt, a spanyol kiállítást kihasználva, egy megszerzett labdával Győri dobott gólt üres kapura, majd ugyanezt lemásolva Topic is betalált, 7-6. Sunajko is feliratkozott a gólszerzők listájára, egy gyors elfutás után tudtunk egyenlíteni, 7-7. Egy gyors gólváltás után továbbra is döntetlenre állt a meccs.

Negyedóra után ismét eggyel elmentek a spanyolok. Ezt követően egy Székely által a magyar kapuból kikotort ejtést játszottak vissza videóbíróval, amiből kiderült, a labda áthaladt a gólvonalon. Az ellenfél közben megint elszakadt a magyaroktól: miközben jól levédekezték a magyar akciókat, két gólt is dobtak, 11-8-ra a javukra billentve a mérleget. Balogh akciógólja kettőre, míg egy gyors ellentámadás után Sunajko lövése egyre apasztotta a spanyol előnyt, 11-10. De mielőtt megint örülhettünk volna, a spanyolok újra csináltak egy 3-0-s menetet, így húsz percet követően 14-10-re vezettek. Ekkor aztán időt kért a magyar stáb.

A fejtágítót követően ismét Balogh villant meg akcióból, 14-11. Egy spanyol lefordulási kísérlet után Nagy Bencét küldték ki két percre, emberhátrányba került a magyar csapat. És ezt ki is használták a spanyolok, újra négy volt közte, 15-11. Székelynek közben ezúttal sem volt szerencséje, a lepattanó spanyol kézbe szédelgett, a lövésbe pedig hiába ért bele, a labda bevánszorgott a kapuba. A rossz széria aztán tovább folytatódott, négy perccel a félidő vége előtt 18-12 volt oda. Szemmel láthatóan nem tudtunk semmit sem kezdeni az ellenfél szélső játékával, szinte minden akciójuk bement balról és jobbról. Két és fél perccel a szünet előtt 19-13 volt az állás. A félidő végül 21-14-es spanyol előnnyel ért véget, a világbajnokság leggyengébb 30 percét produkáltuk. A félidei különbséget jól mutatta, hogy míg a magyarok 58, addig a spanyolok 88 százalékos pontossággal lőttek kapura.

A második félidő egy spanyol kiállítással és egy magyar hetessel indult, Máthé Dominik nem hibázott, 21-15. Egy elfutás után Hornyák dobott gólt, mintha megrázta volna magát a magyar csapat, 21-16-ra jöttünk fel. Borbély öt percig nem kapott gólt, ám a rossz magyar lövéseket kihasználva két gyors gólt is dobtak a spanyolok, így megint héttel mentek el, 23-16. A spanyol kapus, Perez nagyon elkapta fonalat, a meccs e szakaszában gyakorlatilag lehúzta a rolót a magyarok előtt. A spanyolok közben nem teketóriáztak, miközben a magyarok 39 perc alatt hússzor találták el a kapufát, az ellenfél kilenc góllal lépett meg, 25-16. Negyvenegy perc után – Máthé kiállítását követően emberhátrányban – összejött a tízgólos mínusz, majd még tovább növelte az előnyét az ellenfél, 27-16.

A végére sem sikerült sajnos elkapni a fonalat, Topic kiállítása, és egy értékesített spanyol büntető után már 28-16 volt, hét gólt dobott úgy az ellenfél, hogy a mieinknek egy lövést sem sikerült bepasszírozni. Borbély védését követően időt kért negyed órával a vége előtt a magyar stáb. Gulyás István szövetségi kapitány próbált meg életet lehelni a csapatba. Azt kérte, hogy nyomják meg és ne bóklásszon senki sem lógó fejjel a pályán. Ancsin ekkor több mint tíz perces magyar gólcsendet követően két találattal vétette észre magát, 29-18. Közelebb azonban nem tudott az ellenfeléhez férkőzni a magyar csapat, az utolsó tíz percre 30-19-cel fordultak rá.

Három zsinórban lőtt magyar gól után tíz alá ment a különbség, majd öt és fél perccel a vége előtt 31-24-re jöttek vissza a mieink. Az utolsó percekre mindkét oldalon felpörgött a gólgyártás, két perccel a vége előtt megint kilenccel lógott meg az ellenfél, 35-26. A vége előtt még picit zárkóztunk, de mínusz nyolc lett a vége, 36-28.

Amellett, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott elvesztette a veretlenségét, az is kiderült, szerdán a franciákkal kell megmérkőzni a mieinknek. Ahhoz, hogy ott esélyünk legyen, ennél, különösen védekezésben, sokkal többre lesz szükség. Még úgy is, hogy az utolsó középdöntős meccsünkön több kulcsjátékost is pihentettünk.

Középdöntő, I. csoport, 3. forduló
Új Főváros, zárt kapuk mögött

Spanyolország – Magyarország 36-28 (21-14)
lövések/gólok: 48/36, illetve 53/28
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3
kiállítások: 10, illetve 8 perc