Franciaország bírta jobban a végét, sajnos kikapott a magyar férfikézilabda-válogatott

Franciaország bírta jobban a végét, sajnos kikapott a magyar férfikézilabda-válogatott

Bánhidi Bence és a francia kapus, Vincent Gerard a férfikézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében játszott Magyarország–Franciaország-mérkőzésen Alexandriában 2021. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritkán látható drámai mérkőzéssel kezdődött az egyiptomi férfikézilabda-világbajnokság negyeddöntő-sorozata: a házigazda Egyiptom a címvédő Dánia ellen játszott, és nem hogy a hatvan perces rendes játékidőben, de két hosszabbításban sem sikerült eldönteni, melyik csapat legyen ott a legjobb négy között. Ráadásul, a hét méteres büntetődobásokban is döntetlenre álltak négy-négy kísérlet után, de aztán a hazai Zen hibázott, a dán Lasse Svan nem, így utóbbiak örülhettek a végén. Tényleg nem túlzás azt mondani, hogy minden idők egyik legdrámaibb világbajnoki negyeddöntőjét láthattuk.

Nem volt sok idő feldolgozni a látottakat, mert fél óra múlva kezdődött a minket legjobban érdeklő meccs, ahol a fiatal magyar csapatnak a hatszoros vb-győztes Franciaországot kellett legyűrniük az elődöntőbe jutáshoz úgy, hogy az ellenfél még senkitől sem kapott ki a mostani tornán. A főpróba nem sikerült túl jól, két nappal korábban simán kikaptunk a spanyoloktól, de az is igaz, hogy a magyar edzői stáb arra a meccsre pihenőt adott több kulcsjátékosnak, például Mikler Rolandnak, Lékai Máténak és Bánhídi Bencének.

Mikler védésével kezdődött a mérkőzés, a magyar támadás során ráadásul kiállították két percre a franciák sztárját, Mahét, és Máté Dominik góljával mi szereztük meg a vezetést. Sőt, egy lerohanásból mindjárt kettővel mentünk, miután Mikler újra védett. A tizenegyedik percre már hét egy ide, meseszerű kezdés! Aztán elakadt a magyar támadójáték, közel kilenc percig nem szereztünk gólt, feljöttek a franciák egy gólra az öt-nullás sorozatuk után. A félidő vége előtt az egyenlítésért is támadhattak, de Lékai szerzett gólt, így 14-12-es vezetéssel mehettünk az öltözőbe. Ráadásul azzal a tudattal, hogy az ellenfél egyszer sem vezetett az első játékrészt alatt!

A második félidőt a franciák kezdték góllal, de Bánhidi hamar válaszolt. A harminckilencedik percben kiegyenlített Farnaciország (19-19), és mivel utána Szita lövését védte a kapus, át is vették a vezetést. Dadogni kezdett a támadásunk, a franciák viszont nagyon felgyorsultak és Mikler sem tudta hozni első félidős formáját, időt is kértünk gyorsan. Ugyan az ellenfél sokkal jobban játszott, az utolsó negyedórára fordulva döntetlenre hoztuk vissza az eredményt, 22-22! Megint elléptek a franciák, de tíz perccel a vége előtt újra döntetlen lett, 25-25. A végét sajnos sokkal jobban bírta az ellenfél, az utolsó öt percre fordulva már hárommal vezetettek a franciák. A rendes játékidő végén, egészen hihetetlen módon mégis feltámadtunk a vesztes állásból, tizenhét másodperccel a vége előtt újra döntetlen lett, 30-30! Időn túli szabaddobást kaptak a franciák, Mikler pedig védte a sáncon lelassult labdát, hosszabbítás!

A ráadásban egy kihagyott hetessel kezdtek a kékek, Bodó viszont nem hibázott, megint vezettünk! A Veszprémben játszó Mahé újra pályára lépett, higgadtan értékesítette a hetest, újra döntetlen. Az első öt perc után egygólos hátránnyal fordultunk, mert több labdát is elszórtunk támadásban. Hétméteres kaptunk, de Máthé Dominik most először hibázott az egész torna alatt, nem sikerült az egyenlítés. A franciák kettővel is elmentek, de Balogh Zsolt értékesített hetese visszahozta az esélyt. A bírók kritikus pillanatban belemenést ítéltek Lékaival szemben, ahonnan már nem volt visszaút. Másodszor már nem sikerült a csoda, Franciaország győzött.

Több meccset már nem játszik a magyar csapat, nincsenek helyosztók, így végül minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálva az ötödik helyen zárta a 2021-es egyiptomi tornát a magyar együttes.

Kézilabda-világbajnokság (férfiak), negyeddöntő
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: García, Marín (spanyolok)

Franciaország–Magyarország: 35–32 (32–31, 30–30, 12–14), hosszabbítás után

Lövések/gólok: 56/35, illetve 50/32
Gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/2
Kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler – Lékai (5), Szita (4), Sipos (1), Bánhidi (6), Máthé (4), Rodríguez (1), cserék: Bóka (5), Rosta (1), Bodó (3), Ancsin (1), Hornyák, Székely, Balogh Zs. (1). Szövetségi kapitány: Gulyás István