Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Már az első oltás után elindultak Dél-Afrikába a magyar kajak-kenusok

Szerző: | 2021. február 09., 09:34 | Sport

Szeged, 2019. augusztus 22. Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs és Kuli István (j-b) a férfi kajak négyes 500 méteres versenyének elõfutamában a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első koronavírus elleni védőoltást követően utaztak dél-afrikai edzőtáborukba a magyar kajak-kenusok – írta meg a Blikk. A lap figyelmeztetett, hogy ez így nem jelent védelmet, „ráadásul olyan helyen készülnek, amely a vírussal súlyosan fertőzött”.

HIRDETÉS - AIP

Mint ismert, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kérésére a kormány engedélyezte, hogy az idén nyárra halasztott tokiói nyári, illetve az egy év múlva esedékes pekingi téli olimpiára készülő sportolók soron kívül megkapják a vakcinát. A Dél-Afrikába induló kajak-kenusokat is e program részeként oltották be, a második adagot pedig hazaérkezésüket követően kaphatják meg.

Mivel csupán a másodikat követően alakulhat ki teljes védettség, a sportolók továbbra is elkaphatják a betegséget, és másokat is megfertőzhetnek – hangsúlyozta a Blikk. Minderről a hazai szakszövetséghez (MKKSZ) közel álló, a neve elhallgatását kérő orvos beszélt a lapnak. Hozzátette: hiába győzködték a vezetőket, az érveiket félresöpörték.

– Ép ésszel magyarázható indoka nincs a döntésnek a világjárvány kellős közepén, kellő vakcina hiányában. A szövetségben elnyomták tudományos érveinket. Kockáztatják a sportolók egészségét rövid- és hosszú távon, hiszen szövődmények alakulhatnak ki. Kötelező edzőtáborba küldik őket, olyan fenyegetéssel, hogy kimész vagy nem leszel válogatott – mondta az orvos a Blikknek.

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke nem érzi kockázatosnak az eljárást. – A kiutazás és a hazajövetel negatív teszthez kötött. Az, hogy az edzőtábor előtt nyílt lehetőség az oltásra, csak a Magyar Olimpiai Bizottság munkáján múlt. Az utazást enélkül is megszerveztük. Jelenleg tíz-tizenöt sportoló edz Dél-Afrikában, teljesen elzárva, a legnagyobb elővigyázatossággal. Tudjuk, hogy az első oltás nem ad védettséget nekik, de a jövőre nézve jobb helyzetben vannak, hiszen hazatérésüket követően a másodikat is megkapják – magyarázta Schmidt.

Nem osztotta a szövetség elnökének véleményét Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának korábbi vezetője, aki a lapnak arról beszélt, hogy a fertőzéstől nem véd az első injekció, nem alakul ki immunitás. Emellett tovább is lehet adni a betegséget. A szakember szerint utazás közben még nagyobb a kockázat, az egész eljárás egy anomália. Hozzátette, az oltóanyag kárba vész, ha valaki elkapja a betegséget az első injekciót követően.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) korábban finoman jelezte, hogy örülne neki, ha az egyes országok előnyben részesítenék a játékokra készülő sportolókat. A nyomásgyakorlás hátterében az egyre bizonytalanabbá váló tokiói olimpia miatti feszültség állhat. Japán és az IOC is hatalmasat bukhat, ha a nyári játékokat ismét halasztani kellene a járvány miatt, hiszen ez egyet jelentene az olimpia törlésével. A japánok 80 százaléka elfeledkezne a sporteseményről, és a folyamatosan romló járványadatok miatt egyre több sportoló és sportvezető is a törlés mellett szólal fel. A nemzetközi szövetség februárban, vagy márciusban hoz végleges döntést.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: kajak-kenu, koronavírus-járvány, olimpia, vakcina


A börtön ablakába

A börtön ablakába

Újságíró-palántaként bírtam Kövér Lászlót, mindazt, amit és ahogy akkoriban képviselt. Amolyan rendes, agyalós, kicsit megkeseredett bölcsész csávónak tűnt, akivel jól meg lehet inni egy pofa sört, vagy kettőt. Ma meg…

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest