Letartóztatták a Barcelona tavaly lemondott elnökét

Letartóztatták a Barcelona tavaly lemondott elnökét

Lionel Messi (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn reggel a spanyol rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló részlegének (Mossos d’Esquadra) munkatársai megjelentek a Camp Nouban, azaz az FC Barcelona stadionjában, és iratokat kerestek, illetve ezzel párhuzamosan otthonában elfogták a katalán csapat korábbi elnökét és a klub három másik vezetőjét. Azt egyelőre nem tudni, le is tartóztatják-e a vezetőket, vagy a kihallgatás után szabadon távozhatnak. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy a Mossos d’Esquadra saját szakálára lépett, arra nem a vizsgálatot vezető bíró, Ariadna Gil utasította. A Marca értesülése szerint a mostani házkutatás a tavaly nyári vizsgálat folytatása volt, amikor már bizonyítékokat foglaltak el a Barcagate-ügyben. 

A gyanú szerint azt vizsgálják, Josep Maria Bartomeu tavaly lemondott elnök, Óscar Grau, vezérigazgató, Roman Gómez Ponti, a jogi részleg vezetője és Jaume Masferrer az exelnök jobb keze milyen szerepet játszhatott az egy évvel ezelőtt kirobbant botrányban, a Barcagate-ben. Az ügyben a feltételezések szerint több céget is azzal bíztak meg, hogy szervezzen lejárató kampányt mindazok – köztük a sokak által a világ valaha volt legjobb játékosának tartott Lionel Messi – ellen, akik bírálták a klubvezetést. Az érintett cégek az I3 Ventures SL, az NSG Social Science Ventures SL, a Tantra Soft SA, a Digital Side SA, a Big Data Solutions SA és a Futuric SA. A klubnak súlyos presztízsvesztést okozott megbízást ráadásul a klub vezető szerveinek megkerülésével kapták a fenti cégek, teljes titoktartás mellett.

Azért is érdekes a mostani házkutatás időzítése, mert ennek a hétnek a végén tartják a klubban az elnökválasztást, amelyre azért kerül sor, mert tavaly október 27-én a szurkolók egyre erőteljesebb nyomására lemondott Bartomeu. Eredetileg januárban akarták megtartani a választást, de a koronavírus-helyzet miatt március hetedikére halasztották az eseményt. A szavazáson a klub tagjai választják meg az új vezetőt. Erre a tisztségre a legnagyobb esélyes Joan Laporta, akinek korábbi elnökségéhez kötődnek a csapat legsikeresebb évei. 

A katalán szurkolói csoportokban, valamint a Barca szurkolók között mindenütt örömujjongással fogadták a hírt, mert egyöntetű a vélemény, hogy a Barcelona 2015 óta tartó sikertelenségében vastagon benne van a Bartomeu vezette elnökség. A klubvezetés hibás játékos igazolási és gazdasági lépéseivel nemcsak a komoly címektől fosztotta meg a csapatot, de egyenesen a csőd széléig vezette az FC Barcelonát, ráadásul a sikertelenség és a meg nem értettség miatt Messi is el akarta hagyni a klubot. A Barcelona jelenleg is hatalmas adóssággal küszködik, ezért más megszorítások mellett a játékosok bérét is jelentősen csökkenteniük kellett.