Közhelyesre sikerült a vége: a barátság jegyében döntetlen a magyar–lengyel meccsen

Közhelyesre sikerült a vége: a barátság jegyében döntetlen a magyar–lengyel meccsen

Szalai Ádám (b2), valamint a lengyel Jan Bednarek (b), Jakub Moder és Bartosz Bereszyński (j) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Magyarország–Lengyelország-mérkőzésen a Puskás Arénában, Budapesten 2021. március 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy magyar–lengyel meccs kiváló alkalom arra, hogy az összes közhelyet elsüssük a két nép évszázados múltra visszatekintő barátságáról. És ebből következik a legfőbb szurkolói és sportpolitikusi dilemma is, vagyis hogy miként álcázzuk barátságos döntetlennek a remélt bravúros győzelmet. Persze nem foghatunk egyszerre kint s bent is egeret, így a magyar futballközélet prominensei minden jót kívántak lengyel barátainknak, de egyértelművé tették, magyar diadalt remélnek a válogatott első világbajnoki selejtezőjén. A valószínűtlenül sikeres tavalyi szereplés – Európa-bajnoki kvalifikáció és a Nemzetek Ligája elitkörébe jutás – után a legtöbben egyre kevésbé titokban újabb nagy bravúrt remélnek, méghozzá azt, hogy a csapat 1986 után ismét kijut a világbajnokságra. A 2022-es katari tornára vezető út első állomása a Lengyelország elleni meccs volt a Puskás Arénában.

Ez a vágyott győzelem ugyanakkor egyáltalán nem tűnt könnyűnek, hiszen a Bayern München bombaformában lévő csatárával, Robert Lewandowskival felálló lengyelek vendégként is egyértelmű esélyesnek számítottak. És bár papíron a magyar vereség keltett volna kisebb meglepetést, a kudarccal rögtön komoly hátrányba került volna Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, hiszen a hatcsapatos csoportnak csupán az első helyezettje jut ki egyből a vb-re, a második helyezés pedig pótselejtezőt ér. Mivel a lengyel és magyar válogatottakon kívül Anglia is ebben a csoportban szerepel, a közvetlen továbbjutásban talán felesleges is reménykedni, nagy szerencsével a második pozícióért lehetünk harcban. Ehhez azonban itthon mindenképpen le kellett volna győzni a lengyeleket.

Nem segített a helyzeten, hogy sérülés miatt hiányzott a magyar válogatottból Szoboszlai Dominik, a jelenleg legmagasabbra értékelt magyar játékos. Hiányában is gyorsan megszerezhettük volna azonban a vezetést: az ötödik percben Kleinheisler csapott le egy labdára a lengyel tizenhatosnál, és lőtt a kapuba, de lökött előtte, így a bíró szabadrúgást ítélt kifelé. Egy perccel később azonban már szabályosan is betalált a magyar csapat, Sallai kapott kiváló indítást, a csatár pedig mielőtt utolérték volna a védők, a kapus lába mellett laposan a hálóba lőtt (1–0).

A gól után sem változott sokat a játék képe, a lengyelek támadtak, a magyar csapat pedig a kontrákra rendezkedett be. Hiába jöttek azonban előre a vendégek, valódi helyzetet nem tudtak kialakítani, a rettegett Lewandowski sokáig nem is mutatkozott, a 26. percben került először helyzetbe, de a védők szerelték, mielőtt még lőhetett volna. A magyar csapat szervezetten védekezett, amit jól jelez, hogy a lengyeleknek egyetlen valamirevaló kapura lövése sem volt az első félidőben. Így hiába tűntek előzetesen esélyesebbnek a vendégek, az első játékrész alapján nyoma sem volt a feltételezett fölénynek.

És a helyzet a második félidőben sem változott. Jöttek a lengyelek, de sokkal több elképzelés nem volt a játékukban. Nem úgy a magyar csapatéban: az 52. percben egy ígéretes támadás végén Lovrencsics adott be a szélről, és ezt ugyan még blokkolták a védők, a lecsorgó labdát azonban az addig szinte láthatatlan Szalai Ádám a kapuba emelte (2–0).

Nem sokáig örülhettünk azonban, mert a semmiből egy perc alatt előbb szépített, majd egyenlített a lengyel válogatott. Piatek és Józwiak góljaival a vendégek néhány másodperc alatt semmissé tették a magyar csapat hatvan percnyi tökéletes játékát (2–2).

Sokként jött a lengyel egyenlítés, de szerencsére nem zuhant össze teljesen a magyar csapat. Olyannyira nem, hogy lassan az irányítást is átvette Marco Rossi legénysége, és a fokozódó fölény nem is maradt meddő, a 78. percben egy szélről belőtt labda Willi Orbánt találta meg a hosszú oldalon, aki ugyan csak térddel érte el, de ez is bőven elég volt (3–2). De hiába az újabb vezetés, alig négy perc elteltével ismét egyenlítettek a lengyelek. Lewandowskit hagyták fájóan egyedül a magyar védők, a világklasszis csatár pedig nem kegyelmezett (3–3).

A hátralévő percekben Lewandowskinak volt még egy veszélyes lövése, és Varga Kevin is fejelhetett volna az ötösről, ha kicsit alacsonyabban érkezik a beadás. A játékvezető a 93. percben a második sárga lappal leküldte Fiola Attilát, de ez már érdemben nem befolyásolta a mérkőzést, az eredmény már nem változott.

A magyar csapat a meccs nagy részében okosan, taktikusan, szervezetten játszott, de három hiba elegendő volt ahhoz, hogy a remek teljesítmény is csak egy pontot hozzon. Ha ezeket a pillanatnyi kihagyásokat sikerül kiiktatni a játékból, ez a válogatott a találkozó nagy részében mutatott érett játékkal akár messzire is juthat. Elsőként egészen San Marinóig, ahol vasárnap a második selejtező mérkőzés vár a csapatra. A miniállam csapata ellen kötelező a győzelem.