Tovább dagad a nagy focibotrány: az idei Európa-bajnokság is veszélybe kerülhet

Tovább dagad a nagy focibotrány: az idei Európa-bajnokság is veszélybe kerülhet

Fotó: Unsplash/Sandro Schuh

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn bejelentette, már az idei nyára halasztott Európa-bajnokságról is eltilthatják azoknak a kluboknak a játékosait, amelyek részt vesznek a Szuperliga néven indított új nemzetközi bajnokságban. Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke még ennél is tovább ment, kilátásba helyezte, hogy a Bajnokok Ligája négy elődöntőbe jutott klubja közül hármat szintén eltávolítana a sorozatból, mivel azok is közreműködtek a Szuperliga elindításában.

Mint ismert, 12 európai topklub vasárnap este közös közleményben jelentette be a labdarúgó Szuperliga létrehozását. Az új versenysorozatban AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Internazionale, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur tervezi a részvételt.

Az új ligában nem lesz szerepe az Európai Labdarúgó-szövetségnek, az UEFA-nak. A sorozat első elnöke a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez lesz. A két alelnök pedig Joel Glazer, a Manchester United tulajdonosa és Andrea Agnelli, a Juventus elnöke lesz. A Szuperligát aláírók közös nyilatkozata szerint párbeszédet akarnak folytatni az UEFA-val és a FIFA-val, hogy megtalálják a legjobb megoldást a Szuperliga és az egész labdarúgás számára. Azt írták, hogy a férfi sorozat elindítása után minél előbb szeretnék a nőit is létrehozni.

Azt már a bejelentés előtt lehetett tudni, hogy az UEFA kifejezetten ellenzi a tervet. Hozzájuk, hasonló előjellel csatlakozott az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a LaLiga, valamint az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) és a Serie A is. Az európai politikai vezetők is elítélték a lépést, Boris Johnson, Emmanuel Macron mellett Orbán Viktor is kiállt a tervezet ellen.

– Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Ahogy Orbán Viktor utalt rá, a Szuperliga létrehozásának oka és célja a pénz. Bár a sztárcsapatok már eddig is nagyon jól kerestek az UEFA nemzetközi sorozataiban, az új liga azonban jóval nagyobb bevétellel kecsegteti az egyesületeket. Csak összehasonlításként: a tavalyi BL-győztes Bayern München összesen 130 millió eurót keresett, a Szuperliga résztvevőinek alapból közel 300 millió euró járna.

A legjobb egyesületek kilépése ugyanakkor veszélybe sodorhatja nemcsak az UEFA, de a közép- és kiscsapatok működését is. Ha ugyanis a sztárklubok eltűnnek, a közönség is követi majd őket, az európai szövetség zászlaja alatt maradóknak pedig csak az aprópénz jut. Ez kellően riasztó forgatókönyv az UEFA számára ahhoz, hogy kemény ellentámadásba lendüljön. Már vasárnap is komoly fenyegetőzésbe kezdett a szervezet, a hétfői közleményük pedig még egyértelműbbé tette, hogy bármeddig hajlandók elmenni, hogy megakadályozzák a Szuperliga létrejöttét.

Nagy kérdés persze, hogy mi történik, ha valóban eltiltják a 12 klubcsapat játékosait az idei EB-ről. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a nézők nélkülözni lennének kénytelenek a legnagyobb sztárokat, Cristiano Ronaldótól Kevin De Bruynéig. Előbbi egyébként éppen Budapesten, a Puskás Arénában lépne pályára Magyarország és Franciaország ellen is. Ha a szövetség beváltja a fenyegetést, az ötszörös aranylabdás játékost biztosan nem láthatják a magyar nézők (akik, sok más rendező város lakosaival ellentétben beléphetnek majd a stadionba).

A sztárok elmaradása komoly csapást jelentene a járvány miatt amúgy is egy évvel elhalasztott, és várhatóan zömében zárt kapuk mögött megrendezett torna számára. Ahogy az idei BL-kiírás is kudarcba fulladna a négyből három elődöntős kizárásával. Arról nem is beszélve, hogy a pletykák szerint a negyedik elődöntős francia PSG is csatlakozhat a Szuperligához, ami azt jelentheti, hogy az egész BL-kiírás menne a kukába, megkérdőjelezve az UEFA hitelességét.

Többek szerint ugyanakkor a háború vélhetően hamar elül, és a felek a tárgyalóasztal mellett rendezik az ügyet. Akárhogy alakul is, a 12 topcsapat került lépéselőnybe, így vélhetően ők diktálhatják a feltételeket az UEFA számára.