A Fradi a határon túli magyar szurkolóit sem engedte be a zárómeccsre

A Fradi a határon túli magyar szurkolóit sem engedte be a zárómeccsre

Kevesebb, mint négyezer védett néző mehetett be a Ferencváros-Mezőkövesd-meccsre 2021. május elsején (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel a váratlanul bedobott százezer vakcinával péntek estére meglett a négymillió beoltott Magyarországon, a szombat esti Ferencváros – Mezőkövesd mérkőzést szurkolók előtt játszhatták. A Fradi vezetése sejthetett valamit: már napokkal előtte elkezdte árulni a jegyeket. Mivel van szurkolói kártyám, és már márciusban túlestem mindkét védőoltáson, én is vettem egy jegyet. Hiba volt, de erről később.

Szombat délelőtt érkezett egy levél a postafiókomba a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, melyben örömmel tájékoztattak arról, hogy a beoltottak száma elérte a bűvös határt, ezért a védettek számára a szolgáltatások széles köre nyílik meg. A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, itt nem kell maszkot viselniük, írták, majd elmagyarázták, hogy védettségi igazolványt három esetben lehet kiállítani.

  1. ha valaki megkapta a védőoltást,
  2. igazolt módon átesett a fertőzésen, vagy 
  3. ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és ezt egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja.

Később még fontos lesz: a kormányzati szerv csak azt írta (és korábban is ez volt a kormányrendeletben), hogy „ha valaki megkapta a védőoltást”, és egy fránya szóval sem említették, hogy ezt kizárólag Magyarországon lehet beadatni.

Mivel én március 27-én kaptam meg a második adag Pfizeremet Székelyudvarhelyen, Erdélyből hazatérve az ügyfélkapun keresztül kitöltöttem egy igen szép nevű speciális űrlapot. A Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentésben leírtam, hogy engem egy másik uniós országban oltottak, csatoltam a román Egészségügyi Minisztérium hivatalos oltási bizonyítványát, és arra kértem az ügyben illetékes Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy állítsanak ki számomra is egy védettségi igazolványt. Azt is beleírtam, hogy ha szükséges, örömmel kifizetem a háromezer forintot.

Érvényes jegy, egy uniós ország hivatalos oltási igazolványa, szurkolói kártya - ez sem volt elég a bejutáshoz. (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Ugyan közel egy hónap telt el a dokumentumok benyújtása óta, a hivatalnak nem volt ideje válaszolni. Nem hagytam annyiban, sokszor telefonáltam ide-oda – egyszer egy hivatalnok elgyengült, és elárulta – de írásba természetesen nem volt hajlandó adni –, hogy ne próbálkozzak, nem tudnak adni nekem ilyen plasztiklapot, mert „a jogalkotó nem gondolt erre az eshetőségre.” Kíváncsi lennék, ha én az adófizetési határidő lejártakor „nem gondolnék arra az eshetőségre”, hogy fizessek, lenne-e következménye. 

Szombaton eljött a mérkőzés napja, elindultam a jegyemmel, szurkolói kártyámmal és a román oltási igazolványommal felfegyverkezve a mérkőzésre. A Groupama Aréna közelében már nagy volt a nyüzsgés, zöld-fehérbe öltözött szurkolók jöttek csoportokban. Az elhíresült vénaszkenneres kapu előtt azonban volt egy másik védvonal: láthatósági mellényes biztonságiak ellenőrizték a védettségi igazolványokat. Hiába adtam oda egy uniós ország hivatalos okiratát, azt nem fogadták el – kizárólag a magyar plasztiklappal lehetett bemenni. 

Így megy ez nálunk: ha valaki múlt pénteken kapott egy első oltást valamelyik típusból, és szerencséje volt a postával (Gulyás Gergely csütörtökön arról beszélt, 7-10 napon belül kiküldik a szerencséseknek), akkor nyugodtan bemehet maszk nélkül ordibálni és – ha éppen fertőzött volt az oltás pillanatában vagy azután rövid idő előtt elkapta – szórni a vírust. Sőt, egy olyan fiatal felnőtt, aki vasárnap tölti be a tizennyolcat, szintén bemehetett egy felnőtt kíséretében mindenféle korlátozás nélkül, a maszkot is mellőzve. Én hiába vagyok bizonyítottan védett, kint ragadtam. 

A Ferencváros az egyetlen magyar focicsapat, amelynek jelentős szurkolótábora van a határon túli magyarok körében, de most ők sem mehetnek be a meccsre, hiába vannak beoltva – nekik sincs ugyanis hazai plasztiklapjuk. Volt olyan nagyváradi törzsszurkoló, aki velem együtt toporgott a kapunál, őt sem engedték be. 

Földön a plasztiklap - anélkül nem lehetett bejutni a stadionba (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Láttam cifrábbat is: Kevin Swaine brit (északír) állampolgár évek óta él Budapesten, öt éve egyetlen Fradi-meccsről sem hiányzott. Feleségével együtt ugyanazon a napon és helyen kapták meg az oltásokat egy magyar állami intézményben, ráadásul mindkettőn túl vannak. Feleségének már az első vakcina után megérkezett a plasztiklap, a férfinak azóta sem. Hiába telefonált, panaszkodott, nem jutott eredményre, de nincs egyedül – bár sok itt élő külföldi ismerőse túl van mindkét vakcinán, még senki sem kapott plasztiklapot. Állítólag valakinek azt súgták meg bizalmasan: az informatikai fejlesztés során kifelejtették azt a lehetőséget, hogy a magyar személyi mellett más típusú okmányt is ki lehessen választani a legördülő menüből.

Kevin történetében még van egy csavar: a fia a Ferencváros ificsapatában játszik, és reggel, amikor vitték a gyereket mérkőzésre a Vajda Péter utcai bázisára, a feleség bemehetett, a férj – mivel nem volt plasztiklapja – nem. 

Kevin nem hagyta annyiban a dolgot, többször próbálkozott a biztonsági embereknél. Az egyik hajlott a kompromisszumra, és lefényképezte az oltási papírt, amelyen lényegesen több információ volt, mint a kormány által osztogatott plasztiklapon. Elküldte a főnökének, hogy nézzék meg, de rádión jött az ultimátum: nincs kivétel, csak és kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet bemenni. 

Nem volt mit tenni, mindketten dühösen és frusztráltan indultunk haza. Amikor hazaértem, a M4 Sport + csatornán épp véget ért az első félidő. A kommentátor épp arról beszélt, 3627 védett néző ült a lelátón. 

Egy szurkoló ünnepli a bajnokcsapatot a Groupama Aréna előtt (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

A bajnoki címvédését már korábban bebiztosító Ferencváros végül 2-1-re nyert otthon, nézők előtt Tállai András csapata, a Mezőkövesd ellen szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.