Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Csak „fű alatt” merik előre venni az oltási sorrendben az olimpikonokat Japánban

Szerző: | 2021. június 03., 14:03 | Sport

Az olimpia ellen tüntetők Tokióban 2021. április 3-án (Fotó: Reuters/Stanislav Kogiku)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Japánban oltják az olimpikonokat, illetve a hivatalos résztvevőket, és miközben a lakosság, illetve egészségügyi szakértők körében jelen van az aggodalom, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság 50 nappal a megnyitó előtt továbbra is eltökélt a tokiói rendezést illetően.

HIRDETÉS - AIP

– Ahogy világszerte, úgy Japánban is elkezdték előrevenni az oltási sorrendben az olimpikonokat és a résztvevőket. Itt, Japánban ezt fű alatt teszik, hiszen a közvélemény a mérések szerint és szabad szemmel láthatóan is elutasító a játékokkal szemben – mondta a helyszínről a közmédia tokiói tudósítója. Emlékeztetett rá: a legfrissebb gyakorlati nehézségek abból fakadhatnak, hogy több ezer önkéntes mondta le a részvételét és ugyanez igaz néhány orvosra is, akik arra hivatkoznak, hogy jelenleg túl sok tennivalójuk akad a koronavírusos betegekkel.

Mint azt felidézte, az elmúlt hetekben petíciók készültek sportolók és ellenzéki politikusok részéről, sőt még egy olimpiai szponzor is kérte, javasolta a játékok törlését. – A tiltakozások között figyelemre méltó a hatezer tagot számláló tokiói orvosi szövetség véleménye, illetve tegnap a kormány első számú orvosi tanácsadója arról beszélt a parlamentben, hogy a jelenlegi körülmények között nem normális olimpiát tartani – folytatta.

Kiemelte ugyanakkor, bizakodásra adhat okot, hogy mostanáig másfél ezer külföldi sportoló és hivatalos résztvevő fordult meg a tesztversenyeken, és ezek a főpróbák problémamentesen zajlottak, mindössze egy fertőzöttet találtak, Thomas Bach NOB-elnök pedig azzal számol, hogy az olimpiai falu lakóinak nyolcvan százaléka beoltva érkezik majd Japánba.

– A szerződések szerint egyedül a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak van joga a törlésről gondolkodni, de ennek semmi jele. Mint ahogy a japán fél sem ingott meg egy pillanatra sem az elmúlt hetekben –hangsúlyozta a tudósító. Arról is beszélt, hogy egyre több információ utal rá, hogy lesznek majd belföldi nézők a lelátókon. Emlékeztetett: baseball- vagy éppen kosárlabda-mérkőzéseken például a veszélyhelyzet ellenére jelenleg is ötvenszázalékos kapacitással üzemelhetnek a létesítmények, az olimpiára korábban megvásárolt jegyek közül pedig négymilliót nem váltottak vissza.

– Ismerve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán szervezők, döntéshozók, a kormány elszántságát és következetes kijelentéseit, innen, Japánból nézve nagyon is valószínű, hogy kevesebb mint két hónap múlva megnyitó lesz a városban – mondta az M4 Sport Sporthíradójában a tudósító.

A nyári játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: olimpia, oltás, Tokió, tokiói olimpia


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest