Mintegy 3,5 milliárd forintot keresett az MLSZ az Eb-n

Mintegy 3,5 milliárd forintot keresett az MLSZ az Eb-n

A magyar csapat a Németország-Magyarország mérkőzés előtt a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint három és fél milliárd forint folyt be a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszájába az Európa-bajnokság pénzdíjaiból – írja a Nemzeti Sport. A lap összegzője szerint az összeg túlnyomó részét a kijutásért járó 9,25 millió euró adja, további egymillió eurót pedig a Franciaország és Németország elleni döntetlennel keresett meg Marco Rossi együttese. A csodaszámba menő továbbjutás kiharcolása plusz másfél millió euró – mintegy 525 millió forint – bevételt jelentett volna.

– A válogatott játékosai, stábtagjai minden esetben az elért eredmény alapján részesülnek bónuszban. A bónusz kifizetése az UEFA-tól az MLSZ-nek átutalt díjazásból történik. A jelenlegi gyakorlat szerint az elért eredményért kapott összeg harminc százaléka a játékosoké, tizenöt százaléka a szakmai stábé. Az összeg tartalmazza az adókat és járulékokat is – nyilatkozta a sport napilapnak Szabó Gergő, a válogatott sajtófőnöke.

Ez azt jelenti, hogy az idei Európa-bajnokságon elért két döntetlenért befolyó egymillió euróból 300 ezer eurót – mintegy 105 millió forintot – kap a tornára nevezett 26 játékos, 150 ezer eurón – nagyjából 53 millió forinton – osztoznak Marco Rossi és segítői, a fennmaradó 550 ezer euróról – mintegy 193 millió forintról – az MLSZ rendelkezik.

A Nemzeti Sport szerint habár a java még csak most következik, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a valaha volt legtöbb pénzt osztja szét az idei Európa-bajnokságon, amelynek összedíjazása 331 millió euró – 30 millióval több, mint öt éve. A meccspénzek és a továbbjutásokért járó díjazás nem válotozott, a kijutásért fizettek többet.

A magyar válogatott ha éve, a 2016-os franciaországi Eb-n több pénzt, összesen 3,5 millió eurót focizott össze, egymillió eurót nyertek az osztrákok elleni győzelemért, kétszer félmilliót az Izlanddal és a portugálokkal szembeni döntetlenekért és további 1,5 milliót a nyolcaddöntőbe jutásért.