Koronavírus: a WHO aggódik az Eb-meccseken szurkolók miatt

Koronavírus: a WHO aggódik az Eb-meccseken szurkolók miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Eb-meccseken résztvevő tömegek, illetve a kocsmákban, bárokban összegyűlők hozzájárulnak a kontinensen a fertőzésszámok felfutásához – közölte csütörtökön a Reuters szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az aggódó kommüniké szerint tíz héten át csökkent az új esetek száma a régióban, de ez véget ért, és az emelkedés elkerülhetetlen a tömegek összegyűlése miatt. Múlt héten az új esetek száma tíz százalékkal nőtt Európában a WHO szerint. A szervezet úgy látja, ez egyszerre következménye a meccseknek, valamint az utazási és társadalmi korlátozások enyhítésének.

A WHO szakértője, Catherine Smallwood kifejtette, az emberek tömött buszokban utaznak a meccsekre, aztán zsúfolt kocsmákban eresztik ki a gőzt, szerinte pedig ez veszélyes.

Smallwood megjegyezte azt is, az őszi hullám továbbra is aggasztó, de akár még korábban is jöhet emelkedés. Igaz, mindez a félelem nem nagyon rezonál arra, hogy Európában egyre többeket oltanak be, és a vakcinagyártók szerint az oltóanyagaik hatékonyak az új vírusvariánsokkal szemben is. Olyan jelentősebben átoltott országokban, mint az Egyesült Királyság vagy Izrael, a vírus továbbra is jelen van, terjed, de a kórházban lévők és a halottak száma nem követi ezt, ami ugyancsak arra utal, hogy ha oltott ember megfertőződik, akkor is enyhébb tünetekkel vészeli át az egészet.