Minden nézőt kitiltottak a tokiói olimpiáról

Minden nézőt kitiltottak a tokiói olimpiáról

A 2020-as tokiói nyári olimpia hirdetőtáblája előtt megy egy védőmaszkos nő a japán fővárosban 2021. május 28-án. A japán kormány a mai napon három héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzetet Tokióban, Oszakában és további hét prefektúrában június 20-ig. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tokiói olimpia szervezőbizottsága úgy határozott, hogy a Tokióban a koronavírus-járvány újbóli felfutása miatt bevezetett rendkívüli állapot miatt teljesen nézők nélkül rendezik meg a fővárosi versenyeket (tehát szinte mindet).

Korábban először a turistákat tiltották ki, majd 10 ezer főben, később ötezer főben maximálták a nézőszámot. Ezt csökkentették most nullára. Eközben csak elvétve találni olyan japánt, aki örül annak, hogy a covid-19 járvány kellős közepén olimpiát kell rendezniük. Ennek felelősségét a japán szervezők áttolták a NOB-ra, amely gyakorlatilag kényszeríti őket – szerződéseket, szponzori pénzeket, jogdíjakat lobogtatva –hogy annak dacára rendezzék meg a világ legnagyobb sporteseményét, hogy az állam erőforrásait a járvány elleni harcra is lehetne fordítani.

A nézők teljes kitiltása nem érhetett meglepetésként senkit a rendkívüli állapot bevezetése óta. A japán pénzügyminiszter szerint mindent meg kell tenni a tokiói járvány fékezéséért, különösen, hogy a sokkal fertőzőképesebb delta variáns gyorsan terjed az országban.

A NOB tisztviselői és a szponzorok képviselői szervezőknek számítanak, így ők jelen lehetnek a versenyeken. És még a VIP-páholybeli helyekért sem kell harcolniuk.

(Guardian)