Hosszú Katinka ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett 400 vegyesen

Hosszú Katinka ötödik, Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett 400 vegyesen

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutama után a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú Katinka ötödik lett a 400 méteres vegyesúszásban Tokióban. A szám címvédője, a háromszoros ötkarikás bajnok Hosszú a táv nagy részében dobogós helyen haladt, az utolsó 150 méteren azonban sajnos visszaesett, és végül 4 perc 35,98 másodperces eredménnyel végzett, majdnem tíz másodperccel maradt el a saját világcsúcstól. A döntő másik magyar résztvevője, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória 4:37,75-ot úszott, s ezzel hatodik lett élete első olimpiáján.

A számot a japán Ohasi Jui nyert 4:32,08-dal. A második az amerikai Emma Weyant (4:32,76), míg a harmadik a szintén amerikai Hali Flickinger (4:34,90) végzett. Hosszú előtt a spanyol Mireia Belmonte García (4:35,13) lett a negyedik.

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 25-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Nem tudom, mi történt a medencében. Azt tudom, hogy mindent kiadtam magamból. Még a tegnapi úszást sem éreztem annyira rossznak, mint a mait. Bosszantó az idő és a helyezés is – értékelt a szám 32 éves világcsúcstartója. Hosszú megjegyezte, az elért időeredményeken látszik, hogy reggel kellett döntőt úszniuk, hozzátéve, „mindenkinek reggel” van.

– Nagyon örülök. Ha valaki ezt mondja az olimpia előtt, biztos hülyének tartom, de legalábbis lehetetlennek gondolom. Szombaton teljesült az álmom a döntővel, ezúttal pedig kiúsztam magam. Ahhoz képest most is jó volt, hogy délelőtt versenyeztünk, hét óra alvás után nem könnyű újra a maximumot nyújtani – ezt már Mihályvári-Farkas Viktória nyilatkozta az úszását értékelve. Az FTC tehetsége még 1500 méter gyorson áll rajthoz, ott nem számít finálés szereplésre, de szeretné megismételni a hazai kontinensviadalon nyújtott teljesítményét.

Mihályvári-Farkas Viktória a női 400 méteres vegyesúszás előfutamán a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A női 400 méter vegyes szombati előfutamai meglepetést hoztak: a szám címvédője, és hosszú éveken át egyeduralkodója és világcsúcstartója, Hosszú Katinka csak a hetedik idővel jutott be a döntőbe. A 4:36,01-os ideje azt is jelentette, hogy a Mihályvári-Farkas Viktória is megelőzte őt a döntőbe jutott idejével. A Ferencváros fiatal úszónője ugyanis 4:35,99-os egyéni csúccsal lett harmadik a futamában.

Az M4 Sportnak Mihályvári-Farkas Viktória a szombati előfutamát követően azt mondta, az elmúlt egy évben öt másodpercet tudott javítani, így úgy érkezett az olimpiára, hogy élvezze a versenyt, és a legjobbját ússza meg.