Drámai végjáték, döntetlennel kezdett az olimpián a magyar női vízilabda-válogatott

Drámai végjáték, döntetlennel kezdett az olimpián a magyar női vízilabda-válogatott

Parkes Rebecca, a magyar válogatott és Veronika Vakitova, az orosz olimpiai csapat játékosa a tokiói nyári olimpia női vízilabdatornája második játéknapján játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 26-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A női vízilabda válogatott nem titkoltan éremért érkezett Tokióba. Ehhez azonban több kemény ütközetet kell sikerrel megvívnia Bíró Attila tanítványainak. A magyar csapat a címvédő amerikaiakkal és azzal a Tokióban Orosz csapat néven induló együttessel került egy csoportba, akikkel szemben öt éve, Rióban 19–18-ra alulmaradt az olimpiai bronz mérkőzésen.

Az oroszok elleni nyitómeccs így több szempontból is fontos volt a magyar csapat számára. Nem csak azért, mert az első körben szabadnapos mieinknek lendületet adhat egy jó kezdés, hanem, mert a közvetlen riválisok győzelmekkel startoltak. Az amerikaiak Japánt és Kínát felülmúlva két-, míg az oroszok szintén Kínát lelépve egy meccset nyerve indították a tornát.

A mérkőzés amolyan erőfelmérővel indult, az első negyed elején nem sikerült egyik csapatnak sem helyzetet kialakítania. Hiába kaptak a magyarok az első felvonás első felében két emberelőnyt, 4 percig mindössze egy kapufáig jutottunk. Ami viszont biztató volt, hogy jól teljesített a védelem. Az első gólt így is az orosz szerezték. Ám nem sokáig örülhettek, mert a magyarok az első viszont támadásból, akcióból kiegyenlítettek, a találatot Keszthelyi Rita jegyezte. A mieink tovább is növelhették volna az előnyüket, miután két oroszt is kiszórtak, ám a kapus mellé betömörülő védők blokkolták a lövést. A negyed vége előtt ötmétereshez jutott a magyar csapat, a büntetőt pedig Leimeter Dóra értékesítette, így sikerült megfordítani az eredményt. Az ellenfélnek még volt egy kapufája, ám újabb gólig nem tudtak eljutni.

A második negyedben is lendületben maradt a magyar együttes: ezt egy újabb gól jelezte, Szilágyi Dorottya bombája a felső lécről vágódott a gólvonal mögé. Ugyan az első igazi védelmi hibából szépítettek az oroszok, ám gyorsan jött a válasz, Garda Krisztina bombájával ismét kettő volt közötte. A meccs e szakaszában csak úgy potyogtak a találatok, egy újabb gólváltáskor Parkes Rebecca csapott le egy szédelgő labdára és kotorta be az orosz kapuba két védővel a nyakában, 5–3. De a magyar gólgyártás nem állt meg, egy balra kitolt labdát Szilágyi pattintott be a kapuba – két lövésből ez volt a második találata a magyar játékosnak. Ekkor időt kértek az oroszok, ám érdemben nem tudtak változtatni. A magyar gőzhenger megállíthatatlannak tűnt, Illés Anna találatával már néggyel vezettek a mieink. Prokofjeva egy kapufáról bepattanó büntetőből faragott a hátrányból, a félidő azonban így is magabiztos, 7–4-es magyar vezetéssel zárult.

A második félidő egy orosz góllal indult. Egy pillanatra úgy tűnt, mintha megtorpant volna a magyar lendület, egy orosz megúszás után azonban a magyar lányok kivédekezték a támadást. Azután úgy látszott, mintha eluralkodna a káosz a medencében, picit szétszakadna a mezőny, ám egy újabb magyar találat picit lehűtötte a kedélyeket: Leimeter emberelőnyben három méterről, balról a rövid sarokba lőtt. Az oroszok azonban jöttek tovább, újra kettőre zárkóztak, 8–6-ra módosítva az eredményt. Sőt, a negyed végére mindössze egy gólra apadt a magyar előny. A harmadik nyolc perc nagyon nem a magyaroké volt, 3–1-gyel hozták le az oroszok, ismét nyílttá téve a mérkőzést az utolsó felvonás előtt.

Noha a negyedik negyed elején a magyarok hozták el a labdát a ráúszást követően, az oroszok a döntetlenért támadhattak. Amikor aztán az ember már lerágta volna a körmét, jött Szücs Gabriella, hogy újra kétgólós előnyhöz juttassa a mieinket. Az oroszok ugyanakkor tapadtak tovább, egy Prokofjeva lövéséből ismét egy maradt közte. Sőt, az egyenlítésért is támadhattak, ám ismét beerősített a védelmünk. Két és fél perccel a vége előtt az bejátszást követően Gyöngyössy Anikó verekedett ki magának lövőhelyzetet, hogy aztán ismét két gólra növelje a magyar előnyt. Sokáig nem tartott az öröm, mert Ivanova lövése után úgy fordultak rá a csapatok az utolsó két percre, hogy egy gól volt mindössze közte. Iszonyatos izgalmakat hozott a vége: egy jó blokk után egy perccel a vége előtt ismét a magyarok támadhattak, de hamar véget vetettek az akciónak. Az utolsó orosz támadás elején emberelőnyhöz jutottak az oroszok, és büntettek is, Prokofjeva egyenlített.

Hét másodperc maradt, oltári „verekedés” kezdődött az orosz kapu előtt, hiába húzták le a magyar támadókat, a bírók sípja teljesen érthetetlen módon néma maradt. Se büntető, se kiállítás. Érthetetlen, miért nem ítéltek büntetőt a játékvezetők. 10–10 lett a vége, a magyar csapatnak nem sikerült visszavágnia a legutóbbi olimpia bronzmeccséért.

A következő ellenfél a címvédő Egyesült Államok lesz majd. A női póló egyeduralkodójának számító amerikaiak ellen öt éve, Rióban 14–10-re kapott ki az elődöntőben a magyar válogatott. Ha az első félidőből indulunk ki, az ott mutatott játék – mind védekezésben, mind támadásban – bizakodásra ad okot. Ugyanakkor a világ legjobb csapatának számító Amerika ellen ezeket a hibákat mindenképpen ki kell javítani, a magyar csapatnak csak tökéletes játékkal lehet esélye a bravúrra.

– Sok jó játékot azért nem láttunk. A meccs első fele jó volt, de még így is igazságos a döntetlen. A szerencséért többet kell tennünk, támadásban is, így elégedett nem lehetek. Az eredménytől függetlenül, Amerika ellen ugyanúgy készülünk, mintha nyertünk vagy vesztettünk volna. Japánt, Kínát kötelezően le kellene győzni, de láttuk utóbbit azért nem lesz olyan egyszerű – mondta a mérkőzést követő gyors értékelésében Bíró Attila szövetségi kapitány.

Tokiói olimpia, vízilabda, nők
Csoportkör, B csoport, 2. játéknap

Magyarország–Oroszország: 10–10 (2–1, 5–3, 1–3, 2–3)