A brit sajtó rasszista magyar közönségtől tart

A brit sajtó rasszista magyar közönségtől tart

A Puskás Aréna avatója (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar közönség rasszizmusa izgatta a brit újságírókat a csütörtöki Magyarország–Anglia világbajnoki selejtező előtt, egyébként Zoom-on tartott sajtótájékoztatón. Gareth Southgate angol szövetségi kapitány elegánsan kikerülte a kérdéseket.

Először Rob Dorsett, a Sky Sport News riportere kérdezte meg az edzőt, mire számít a hatvanezer magyar szurkoló előtt, különösen annak fényében, hogy az EB mérkőzéseken tapasztalt homofób és idegenellenes gesztusok miatt az UEFA három mérkőzéses eltiltással sújtotta a magyar csapatot. A riporter azt is megjegyezte: ha a csütörtöki mérkőzés nem a FIFA, hanem az európai labdarúgó szövetség által rendezett mérkőzés lenne, akkor zárt kapuk mögött kellene lejátszani.

Gareth Southgate elegánsan válaszolt: jövőbeni, esetlegesen bekövetkező eseményeket nem kommentálna előre, és egyébként is, megvan a maguk baja a renitens angol szurkolókkal. A játékosai profik, hozzászoktak az idegenben, adott esetben ellenséges környezetben megvívott meccsekhez.

Alex Howell, a BBC újságírója is azt firtatta, hogy a csapatösszetartás során milyen gyakran beszélt a játékosokkal a várható ellenséges hangulatról és hogyan készítette fel őket. Az edző szerint az EB-n többnyire hazai közönség előtt játszottak (a döntőig menetelő brit válogatott egyetlen mérkőzés játszott csak idegenben, Rómában), de a topligákban edződött játékosoknak nem jelenthet problémát az, ha a nézők nem nekik szurkolnak.

A brit Daily Mail szerint az angol játékosok fogadkoznak, hogy térdelni fognak a mérkőzés előtt annak ellenére, hogy emiatt kifütyüli őket a közönség. A lap megemlíti azt is: júniusban az ír játékosokat gúnyolták ki emiatt Budapesten. Arról is írtak, hogy a középpályás Kalvin Phillips újságíróknak arról beszélt: a játékosok „továbbra is térdelni fognak, mert ez fontos számunkra, fontos az országunk számára és fontos a rasszista gyalázkodások elleni küzdelem érdekében”.

Címkék: Anglia, Gareth Southgate, vb

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.