A Budapest Honvéd ellen is eljárást indít az UEFA

A Budapest Honvéd ellen is eljárást indít az UEFA

A kispesti Amadou Moutari (j) és Stephane Ghislan Acka, a román Craiova játékosa az Európa-liga selejtező második fordulójában játszott Budapest Honvéd FC - Universitatea Craiova mérkőzésen a győri ETO Parkban 2019. július 25-én (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapest Honvéd labdarúgó csapata kedden sajtótájékoztatót tartott, miután hétfőn kiderült, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elutasította a kispesti egyesület óvását, amelyet a múlt hét csütörtökön félbeszakadt, majd végül lejátszott, botrányos Craiova elleni Európa-liga mérkőzést követően tett a magyar együttes.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az alapból borzasztóan feszült mérkőzés hosszabbításának legvégén kakaskodás alakult ki a játékosok között, a perpatvarban az északír bíró mellett robbant egy hanggránát, Hunter összeesett és hosszú percekig nem is tudta hol van. Közben az UEFA ellenőrök a pályán rohangálva félóráig tanakodtak, hogy mi legyen; végül a negyedik játékvezetővel folytatódott a meccs, elsősorban azért, mert a biztosításáért felelős csendőrparancsnok közölte, ha így fújják le a meccset, akkor sem a stadionon belül, sem azon kívül nem tudja garantálni mindenki testi épségét. Ezt az ominózus kijelentést a Honvéd illetékesei a keddi sajtótájékoztatón is megismételték. A magyar csapat óvott, az UEFA ezt elutasította, a Craiovát 3 zárt kapus meccsre ítélték, és 60 ezer euró pénzbüntetésre. (Csak zárójelben, ha egy csapat Európa-liga főtáblára kerül, úgy csak ezért a tettéért az UEFA honlapja szerint idén 2,92 millió euró üti az egyesületek markát.)

A Honvéd fellebbez az európai szövetség ítélete ellen, igaz, immár biztos, hogy a 154. perc után a büntetőpárbajt végül simán megnyerő román együttes játszik két nap múlva a görög AEK Athénnal.

Helybenhagyta az UEFA a botrányos mérkőzés eredményét és a Craiova továbbjutását | Magyar Hang

Hiába a botrányos craiovai mérkőzés, az UEFA elutasította a Budapest Honvéd beadványát, és a pályán elért eredményt hagyta jóvá. Ami azt jelenti, hogy a Honvéd – veretlenül – búcsúzott az Európa-ligától, míg az Universitatea Craiva csütörtökön fogadhatja a görög AEK Athént.

– Mérlegelte az UEFA, hogy lefújják a meccset, ám azt végül a biztosításért felelős parancsnok kijelentése miatt nem lépték meg – mondta a keddi sajtótájékoztatón a klub tulajdonosa, Mendelényi Dániel. Szerinte a jelentés kettős, mert miközben ez szerepel benne, addig egy másik passzusban meg azt írták, azért nem szakították félbe a játékot, mert nem látták úgy, hogy veszélyben lennének a játékosok. Mendelényi Dániel szerint az már régen rossz, ha ezeket az eseményeket magyarázni kell. „Minek kell történnie a pályán, hogy az UEFA lépjen?” – tette fel a költői kérdést a Honvéd tulajdonosa. (A román szurkolók folyamatosan köpködték, anyával dobálták például a magyar játékosokat; Trianonnal hergeltek, és folyamatosan magyarellenes rigmusokat skandáltak.)

Az ügy igazi pikantériája, hogy az európai szövetség eljárást indít a Honvéd ellen is – jelentették be a Honvéd illetékesei a sajtótájékoztatón. A három kurta pontban megfogalmazott indoklás szerint a csapat nem megfelelő viselkedése, tömegzavarás és rasszista magatartás miatt.

A magyar klubnál abban bíznak, hogy a Craiova példásabb büntetésben részesül, mert ez szerintük nem az, egyúttal az eseményekre adott válasz precedensértékű lehet, hogy ezek alapján sok mindent meg lehet tenni egy mérkőzésén. És itt nem arról van szó, hogy a játékosok nyomásnak vannak-e kitéve, avagy sem, hanem, hogy mi a határ, ami már túlmutat egy ilyen felfokozott versenyszituáción.

A fejleményeket látva vajon a Honvéd játékosai bevonulhattak-e volna az öltözőbe? – kérdezte az Nb1.hu újságírója. „Volt erről tanácskozás. Mi amellett foglaltunk állást, hogy ezt a mérkőzést nem szabad folytatni. Az az érzésem, persze nem akarok helyettük állást foglalni, de az UEFÁ-nál is hajlottak volna erre. Nem tudjuk, mi történt abban a harminc egynéhány percben (míg a játék állt), (…) folytatódott a mérkőzés, de mi hivatalosan kértük, hogy ne folytatódjon” – mondta válaszában Mendelényi Dániel. Hozzátették, azon el lehet gondolkodni, hogy vajon így kellett-e volna tenniük vagy sem, de az UEFA arra kérte ott a csapatot végül, hogy folytassák a meccset; ők pedig ott ezt a döntést hozták meg.

A sajtótájékoztatón a megjelenteket kérdezték arról is, hogy az ügyben keresték-e a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, Csányi Sándort, aki nem mellesleg az UEFA alelnöke is. Mint mondták, természetesen igen, azonnal, de a továbbiakban erről őt kérdezzék.

FRISS: A sajtótájékoztatót követően Csány Sándor reagált az ügyre, mint az MLSZ honlapján megjelent rövid közleményben leszögezi: támogatja a Honvéd fellebbezését.

Reagált Csányi Sándor: Támogatom a Honvéd fellebbezését | Magyar Hang

Ilyen cselekmények nem fordulhatnak elő egyetlen mérkőzésen sem – közölte válaszában az UEFA alelnökeként is tevékenykedő Csányi.