A címvédő Hosszú Katinka a hetedik lett 200 méter vegyesen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A címvédő Hosszú Katinka a hetedik lett a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében, 2 perc 12,38 másodpercet úszott, ami több mint hat másodperccel maradt el a világrekordjától.

A számot a japán Ohasi Jui nyerte 2:08,52-vel, ami két másodperccel gyengébb idő Hosszú legjobbjánál. Az ezüstérmes az amerikai Alexandra Walsh, a harmadik helyen pedig szintén amerikai, Kate Douglass végzett.

A táv címvédője és világcsúcstartója a hetedik idővel jutott be a tokiói fináléba. Hosszú futamában perccel csak az ötödik helyen csapott célba az előfutamban. Ennek ellenére biztosította helyét a fináléban, mivel a másik futamból mindössze ketten előzték meg. Hogy Tokióban nem megy úgy neki, mint 2016-ban Rióban, azt az időeredményei mutatják: a keddi, 2:10,22-os eredménye nem csak saját rekordjától (2:06,12) marad el jócskán, de az előfutamban úszott idejénél (2:09,70) is gyengébb volt.

Hosszún érződött is a feszültség. A háromszoros olimpiai bajnok, aki 400 méter vegyesen ötödik lett, az elődöntős továbbjutás ellenére nem ment végig a vegyeszóna kanyargós útvonalán, kibújt a kordonok közül, levágta az utat, majd dühösen és csalódottan összepakolta a holmijait, és távozott.

Hosszú Katinka elhagyja az uszodateret a női 200 méteres vegyesúszás döntője után a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 28-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ezzel kapcsolatban édesapja, Hosszú István a Blikknek azt mondta: „Az első idő és az övé között egy másodperc van, nem történt tragédia. Látszik persze, hogy nincs olyan állapotban, mint Rióban, nem eget verőek az eredményei, a pandémia miatt a felkészülése sem sikerült annyira jól. Nem szokott hozzá, hogy a hetedik idővel kell döntőznie, természetes, ha ezt nehezebben viseli. Így is nagyon bízom benne, hogy egy érmet összehoz majd.”

– Nehéz megfogalmazni, mi jár a fejemben. Az időeredmény egyértelműen frusztrál, ilyen időket nagyon sokszor úsztam már. Az a baj, kicsit olyan érzésem van, hogy ez érett már, de nagyon rossz érzés, hogy pont most jött ki – mondta a döntőt követően Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnokunk szerint nem jött jól, hogy egy évvel később került sor az olimpiára.

– Nem szeretnék kifogásokat keresni, de tény, teljesen másképpen kellett felkészülni. Fura, mert ilyet régen a sok versenyzéstől nem éreztem, de most olyan érzésem van, hogy ha felállnék még egyszer, talán még jobbat is tudnék úszni. Nagyon frusztrál, hogy így sikerült. Valószínűleg több idő kellett volna a felkészülés kitalálására. Ennek ellenére én ma nem tudtam volna jobbat. Próbálkoztam mindennel, hogy gyorsabb legyek, de ez most nem jött össze – nyilatkozta.

A szerdai játéknap korábbi, magyar érdekeltségű úszódöntőjében Milák Kristóf olimpiai aranyérmet nyert 200 méteres pillangóban, míg a futam másik magyar úszója, Kenderesi Tamás egy hajszállal csúszott le a dobogóról, és lett olimpiai negyedik.