A csoportelsőt megverve nyolc közé jutott a magyar női kéziválogatott

A csoportelsőt megverve nyolc közé jutott a magyar női kéziválogatott

A svéd Anna Lagerquist és a magyar Klujber Katrin a tokiói olimpia Magyarország–Svédország csoportmérkőzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csodás feltámadást produkált az utolsó két olimpiai meccsen a magyar női kézilabda-válogatott: a spanyolok után a svédeket is legyőzte Elek Gábor együttese. A 26–23-as siker, illetve az, hogy a nap folyamán korábban az orosz csapat legyőzte Spanyolországot, azt eredményezte, hogy a magyar lányok ott lesznek a legjobb nyolc válogatott között, és folytatják a tornát a kieséses szakaszban.

A magyar csapat nagyon komoly véghajrát produkált, miután az első három meccsét elvesztve már-már úgy tűnt, nem fog továbbjutni a csoportból. Azonban a franciák (29–30), a brazilok (27–33) és az oroszok (31–38) utáni vereségeket követően előbb a spanyolokat verték 29–25-re, majd most 26–23-ra a svédeket.

Ugyan akadtak kritikus pillanatok, például az első félidő vége, amikor visszajöttek a meccsbe a svédek, ám a magyar csapat produkált 6–0-s szakaszt is, és szinte az egész meccsen látszott, hogy ezúttal nem kaphat ki. Reméljük a lendület a nyolcaddöntőre is kitart, ugyanis talán az egyik legnehezebb ellenfél, Norvégia vár majd a magyar női válogatottra augusztus 4-én, szerdán.

– Nagyon büszke vagyok a csapatra – jelentette ki Elek Gábor. „Szájon vert minket a brazil meccs és erre ráment az oroszok elleni is. Elveszítettük két fontos emberünket, plusz a mai meccsen Tomorit is, de nagy volt a lelkünk, mindent elviseltünk, még a saját hibáinkat is.” A csoportmeccsek tanulságait így összegezte: küzdeni mindig, feladni soha.

– Ez egy tanulási folyamat, mert nagyon fiatal a csapatunk, még ha vannak benne nagy öregek is – mondta Vámos Petra, aki ezektől a játékosoktól autogramot, meg közös fényképet kért korábban, akik ellen itt pályára lépett. – És hát 13 éve nem volt magyar válogatott olimpián – fogalmazott. Helembai Fanny, aki a svédek ellen lépett először pályára a játékokon, azt mondta, készen állt, hogy bármikor beálljon és segítsen a csapaton: „Voltak hullámvölgyek, de látszott rajtunk, hogy ez az utolsó utáni lehetőség és nagyon akartunk bizonyítani egymásnak is.”

Szöllősi-Zácsik Szandra szerint nagyon mélyről indult a csapat, de reméli, a csúcson fejezi be. „Meccsről meccsre javuló teljesítményt nyújtottunk, egyre jobban összeállt a védekezés, ez hozta magával a jobb kapusteljesítményt, ami az utolsó két találkozón extra volt” – nyilatkozott. A norvégok elleni negyeddöntőről úgy vélekedett, a magyar csapatnak nincs vesztenivalója. „Nem abból a mérkőzésből kell kiindulni, amit az olimpia előtt játszottunk” – tette hozzá a 32–22-es vereségre utalva.

Tokió olimpia, kézilabda, nők
B csoport, 5. forduló

Magyarország–Svédország: 26–23 (15–15)

Korábbi cikkeinket a tokiói olimpiáról itt olvashatják!