A Dinamo Zagrebet is kiütötte a Ferencváros

A Dinamo Zagrebet is kiütötte a Ferencváros

A ferencvárosi Lovrencsics Gergő gólöröme a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros-Dinamo Zagreb mérkőzés elején a Groupama Arénában 2020. szeptember 16-án. A háttérben Myrto Uzuni (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akármilyen feszültségek közepette hangolt a Ferencávros a Dinamo Zagreb elleni BL-selejtezőre; a magyar együttesnél sokan fogadkoztak, hogy a tavalyihoz képest idén mindent megtesznek azért, hogy ezúttal ne a horvát egyesület lépjen tovább.

A meccs sem akárhogy indult: visszatért a csapatba a Fradi kapitánya, Lovrencsics Gergő, akinek pedig egy perc kellett, hogy betaláljon! Egy remek elfutás után a kiváló formában lévő Tokmac még a vonalon belülről balról betekerte középre, a berobbanó Lovrencsics pedig kilőtte a kapu rövid oldalát. 1-0, ennél jobb kezdésről nem is álmodhattak az Üllői úton.

A gól után a horvátok vették át a játék irányítást, első valamire való lövésükre majd 8 percet kellett várni, ám Stojanovic löketét szerencsére Dibusz remekül hárította. Látszott, hogy a Fradi a kontrákra rendezkedett be, a kilencedik percben Uzunit ugratták például ki, ám Livakovic kivetődve levette a labdát. A 11. percben a tizenhatos sarkáról végeztek el szabadrúgást a zágrábiak: Majer lövését megint Dibusz tolta ki. A meccs első negyedórájában nagyon beszorította a Fradit a Dinamo, a magyarok nem sokáig tudták megtartani a labdát. A 18. percig 63 százalékban a vendégek birtokolták a játékszert. Lovrencsics sajnos 24 percig bírta, a csapatkapitányt idő előtt Botka váltotta.

A nyomás közben sajnos meghozta az eredményt a horvátoknak: Majer szögletét követően Orsic elől a bevetődő Uzuni a kapu közepébe sodorja a labdát közvetlen közelről. 1–1! A 28. percben megint Uzuni volt a főszereplő, Civic remek labdájával törhetett volna kapura, ám az utolsó pillanatban Gvardiol mentett.

Az első félidő végére fordulva ismét a Fradi tűnt kezdeményezőbbnek: a Civic-Uzuni páros több beadás-lövés akciót is megpróbált. A legközelebb a gólhoz ekkor a 39. percben kerültek, ám Livakovic fogta a labdát. A 42. percben egy gyors horvát kontra végén Sigér mentett hatalmasat; Majer újabb szögletét Dibusz ezúttal kiütötte. Ezt követően ismét Uzuni, majd Tokmac is gólt szerezhetett volna, ám előbbi nem tudta átvenni, míg utóbbi nem találta el a kaput. Az első 45 perc után 1-1-re állt az eredményjelző.

A második félidő egy ferencvárosi helyzettel indult, a 46. percben egy szögletnél egyedül maradó Sigér azonban nem tudta jól megfejelni a labdát, talán ő maga is meglepődött mennyire egyedül hagyták, gól azonban nem lett belőle. A játékrészt a Fradi kezdte jobban, ám az 51. percben ismét jött a Dinamo: előbb Stojanovic három-négy emberen átjutva az ötös sarkáról tornáztatta meg Dibuszt, majd egy újabb veszélyes átlövés borzolta az idegeket a magyar kapu előtt.

A ferencvárosi Eldar Civic és Tokmac Nguen, valamint a horvát Petar Stojanovic és Amer Gojak a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros-Dinamo Zagreb mérkőzésen a Groupama Arénában 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A 60. percben cserélt először a Dinamo, Majert válototta Jakic. Egy perccel később előbb Gojak kapott sárga lapot a horvátoktól, majd Botka futott és küzdött nagyot, szögletre pöckölve a védőről a labdát. A szögletből aztán letámadtak a zágrábiak, de szerencsére nem sikerült gólra váltaniuk a emberelőnyös szituációt. Aztán jött Uzuni, és a 64. percben öngól helyett végre gólt szerzett! Egy szemfüles labdaszerzés után – amelyben a horvát védő nem érte el a labdát – elfutott az albán játékos, aki a kapusra vezetve a játékszert 17 méterről higgadtan elgurított a hálóőr mellett. 2-1!

Két perccel később Boli kapott sárga lapot, ám neki ez volt az utolsó mozzanat a meccsen, ugyanis Isael jött be a helyére. A második magyar gól után lapot húzott 19-re a horvátok edzője, Zoran Mamic kettős cserét hajtottak végre: Gojak helyett Gavranovic, míg Orsic helyett Ivanusec érkezett. Nem sokkal később a Fradi is kihasználta a harmadik cseréjét, a megsérülő Kovacevicet Frimpong váltotta.

A második magyar gól után két sárga lapot is begyűjtött a Fradi: a 77. percben előbb Tokmac, majd rögtön utána Frimpong. A horvátok az idő előrehaladtával egyre kevésbé bírták hidegvérrel, Jakic ellökte Tokmacot, sárgát kapott. A Dinamo játékosa szemmel láthatóan cukkolásra játszott, az utána kialakuló szópárbajban az FTC edzője, Rebrov is a gyepre lépett, az ellenféltől pedig Petkovic is besárgult.

Az utolsó öt percre fordulva megint belekezdett a zágrábi együttes, több veszélyes helyzetük is adódott a magyar térfélen. Ugyan nagyon nyomult a horvát csapat, de szerencsére nem tudtak kapura rúgni, kétszer is lesre futottak. Öt perc hosszabbítást mutatott fel a bíró. a 93. percben még Kastrati bikázhatott kétszer is a kapura, ám nem sikerült gólt lőnie.

A horvátok hét év után kaptak ki BL-selejtezőn idegenben, a Fradi pedig megérdemelten nyert és jut tovább a Bajnokok Ligájának csoportkörébe jutásáért megrendezendő rájátszásba. Az FTC a svéd, majd a skót bajnok után a horvátot is kiütötte – mindhárom csapatnak 2-2 gólt rúgva, ez egyben azt jelenti, hogy ha esetleg a BL végül mégse sikerülne, akkor az Európa Liga csoportköre már biztos megvan a magyar bajnoknak!

A ferencvárosi Ihor Haratyin és Sigér Dávid ünnepli a csapat győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros-Dinamo Zagreb mérkőzés végén a Groupama Arénában 2020. szeptember 16-án. A Ferencváros 2-1-re győzött (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

FRISS: Egy kiélezett, 120 perc után 0-0-ra végződő mérkőzést követően a büntetőpárbajban 6-5-re nyert a norvég Molde az azeri Qarabag ellen, így a norvégok lesznek a Ferencváros ellenfelei az utolsó körben.

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. forduló
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapu
Játékvezető: Stieler Tobias - Partjelző: Gittelmann Christian és Seidel Jan

Ferencvárosi TC – Dinamo Zagreb 2-1 (1-1)
Gólszerző
: Lovrencsics (2.), Uzuni (64.), ill. Uzuni (23, öngól)
Sárga lap: Gojak (61.), Jakic (80.), Petkovic (80.), ill. Boli (66.), Tokmac (77.), Frimpong (78.), Civic (86.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics (Botka 24.), Blazic, Kovacevic (Frimpong 73.), Civic - Sigér, Haratin - Tokmac, Somalia, Uzuni - Boli (Isael 66.)

Dinamo Zagreb: Livakovic - Stojanovic, Dilaver, Gvardiol, Leovac - Ademi - Kastrati, Gojak (Gavranovic 72.), Majer (Jakic 60.), Orsic (Ivanusec 72.) - Petkovic