A FIFA-hoz fordulnak a britek rasszista magyar szurkolói megnyilvánulásokra hivatkozva

A FIFA-hoz fordulnak a britek rasszista magyar szurkolói megnyilvánulásokra hivatkozva

Az angol Raheem Sterling, valamint Schäfer András, Fiola Attila és Szoboszlai Dominik (b-j) a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A FIFA-hoz fordul az angol labdarúgó szövetség egyes magyar szurkolók viselkedése miatt – jelentette be a szövetség a Twitteren a Puskás Ferenc Arénában csütörtökön rendezett vb-selejtezőt követően. A mérkőzésen a magyar válogatott 4-0 arányú vereséget szenvedett Anglia nemzeti tizenegyével szemben.

A Sky Sports News tudósítójának beszámolója szerint szórványos majomhuhogás volt hallható a lelátó különböző részeiről, amelynek célpontotja elsősorban Raheem Sterling volt, ha csak megérintette a labdát. De az elmondások szerint jutott rasszista megnyilvánulás Jude Bellinghamnek is, amikor az ultrák előtt melegített. A lap idézi Harry Kane-t, az angol csapat kapitányát, aki teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya Sky-nak nyilatkozva azt mondta, utalva a magyar szurkolókra: „Tudják, mit képviselünk csapatként. Reméljük, hogy nem a futballban, hanem általában az életben is felszámolhatjuk a rasszizmust. ”

A BBC – ahogy arról a Telex is beszámolt – helyszíni összefoglalója szerint Sterlinget megdobálták a nézők (ez jól látszott a közvetítésben is), amikor a gólját ünnepelte, majd a harmadik gól után a lelátóról petárdát dobtak a pályára. Állítólag a mecs utáni interjúja közben jéggel dobták meg Gareth Southgate-et, aki egyébként azt mondta: saját maga nem tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat a mérkőzés alatt, ám máshonnan értesült ilyen esetekről, és megteszik a szükséges lépéseket, mivel az ilyen viselkedést elfogadhatatlannak tartja. Az angol csapatkapitány, Harry Kane is azt nyilatkozta, hogy beszélt csapattársaival, és panaszt fognak tenni a Puskás Stadionban tapasztalt miatt.

A BBC tudósítója is arról számolt be, hogy rasszista rigmusokat hallott a kapu mögötti résznél, ahol a magyar ultrák ültek, és egy adott konkrét hallotta, ahogy Bellingham kap egy rasszista bekiabálást. A riporter később arról ír, hogy nem érti, hogy ha a magyar játékosok hallották a szurkolók viselkedését, akkor miért sétáltak még percekig a pályán a közönség ünnepelve. 

A brit sajtó mindezek mellett hírt adott arról is, hogy a magyar szurkolók már akkor kifütyülték az angol csapatot, amikor a kezdőrúgást megelőzően féltérdre ereszkedtek. Mindezt annak ellenére tették , hogy Marco Rossi szövetségi kapitány a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón azt kérte a drukkerektől, hogy tartózkodjanak a kifogásolható megnyilvánulásoktól. A sajtótájékoztatón szintént részt vett Schäfer András, a válogatott játékosa, a szlovákiai DAC középpályása, aki azt mondta: a csapatnak a szurkolótábora a legnagyobb fegyvere, és bízik benne, hogy ez így is marad. Ezért arra kérte a drukkereket, hogy kerüljék a rasszista megnyilvánulásokat, így a „cigányozást, buzizást, huhogást”.

Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt a témában. közösségi oldalán. – Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi „ellenséges budapesti hangulat miatt”. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az EB-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat??? – kérdezte.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje szerint viszont ennél sokkal több van bennünk: nemcsak a pályán, de a lelátón is, már ami az ultráink botrányos viselkedését illeti.

Az UEFA döntése értelmében a magyar válogatottnak már eleve zárt kapuk mögött kell játszania két hazai mérkőzést a korábbi meccs tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt.

Címkék: foci, Anglia, FIFA, rasszizmus