A franciák ellen még nehezebb lesz, mint volt a portugálokkal szemben

A franciák ellen még nehezebb lesz, mint volt a portugálokkal szemben

Gera Zoltán edző és Marco Rossi szövetségi kapitány (középen) a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban 2021. június 18-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenöt évet kell visszamennünk az időben, ha magyar győzelmet keresünk Franciaországgal szemben: 1976. május 22-én egy barátságos meccsen, az Újpesti Dózsa csatárának, Fekete Lászlónak a góljával nyert 1–0-ra a labdarúgó-válogatott a gall nemzeti tizeneggyel szemben.

Azóta mindössze öt meccset játszottunk a jelenlegi világbajnoki címvédővel, és mindet elbuktuk. Az 1978-as vébén 3-–-re, az 1986-os világbajnokságon 3–0-ra vesztettünk. Legutóbb tizenhat éve, 2005-ben játszottuk velük egy barátságos meccset a franciaországi Metzben. Akkor Djibril Cissé és Florent Malouda góljaira a Debrecen támadója, Kerekes Zsombor válaszolt a 79. percben.

Ha az örök mérleget nézzük, a statisztikák még mindig Magyarországnak kedveznek: 22 találkozóból 12 győzelem, 2 döntetlen és 8 vereség, 47 rúgott és 31 kapott gól a mieink javára. Az igen imponáló gólkülönbség oka többek között egy 1927. júniusi meccs, amikor is 13-1-re lépték le a magyarok a franciákat. Visszatérve a jelenbe, a statisztikákból már csak azért sem indulhatunk ki, mert olyan régen játszottunk Franciaországgal, hogy az utolsó meccsen pályára lépők közül sincs már egy komolynak számító ligában aktív magyar labdarúgó sem – néhányan még megyei II. meg I. osztályban „mozognak”, de ez már amolyan jutalomfoci a számukra.

A budapesti Puskás Arénában szombaton 15 órakor kezdődő mérkőzés az Eb, de talán az elmúlt évtizedek legnehezebb meccse a magyar válogatott számára. Tétmeccset ilyen komplex, minden szekcióban a cserék között is világklasszisokból álló topcsapat ellen ritkán játszottunk. Ugyan vertünk már meg regnáló világbajnokot barátságos meccsen, Olaszországot 3–1-re 2007-ben, ahogy pár hónappal az Eb-ezüst után 2000-ben játszottunk 2–2-t a taljánokkal vb-selejtezőn is, legutóbb meg két éve a vébé második horvátokat vertük meg 2–1-re Budapesten Eb-selejtezőn, ám ezek a találkozók sem érnek fel a mostanival.

Franciaország a FIFA-világranglista második helyezettje Belgium mögött. Didier Deschamps együttese 2020 ősze óta tizenkét meccset játszott, abból tízszer nyertek két döntetlen mellett. Kétszer legyőzték Horvátországot, egyszer Portugáliát a Nemzetek Ligájában, de abban a sorozatban oda-vissza győztek a svédek ellen is. 23 gólt rúgtak, míg mindössze hatot kaptak. A három top támadójuk irdatlan idei statisztikával bír: az elmúlt szezonban Mbappé, Griezmann és Benzema összesen 102 gólt szerzett a Paris Saint-Germain, a Barcelona, valamint a Real Madrid színeiben.

Hogy ellenük mire leszünk képesek, elképzelni sem lehet. Az előzékeny és udvarias nyilatkozatok ellenére a magyarok ellenfelei a lehető legtöbb gólt akarják rúgni a mieinknek, hogy a végelszámolásnál, az egymás elleni eredmények után a lehető legjobb legyen a gólkülönbségük. A mieink esélyeit emeli, ha az ellenfél lenézi, illetve nem veszi kellőképp komolyan a nemzeti csapatot.

A Rossi-féle csapat erénye 2020 ősze óta mindenképp az, hogy hihetetlenül fegyelmezetten a végéig bírták szuflával, s nem egyszer épp a meccs végső szakaszában tudtak akár győztes találatot szerezni, vagy megfordítani az eredményt. Portugália ellen ennek sajnos, minden hősiesség ellenére, épp az ellenkezőjét láthattuk – amolyan korábbi „magyar betegségként” az utolsó pár percben gyorsan kaptunk három gólt, s az addigi taktikai fegyelem mintha összeomlott volna.

A magyar szövetségi kapitány jól látja, szélen kell szűkíteni és felőrölni a játékot, és őrült taktikai fegyelem kellene végig ahhoz, hogy egy halovány kis sansza legyen Szalai Ádáméknak. Hogy ez mennyire sikerül, az szinte kiszámíthatatlan. Abból sem szabad kiindulni, hogy a franciák „csupán csak” egy öngóllal tudták lelépni Németországot. Griezmannékban annál sokkal több van, a magyar szurkolók persze örülnének, ha ezt nem szombat 15 órától mutatnák be.

A csapatokra egyébként 33 Celsius-fokos meleg vár majd az előrejelzések szerint. Az előzetes várakozások alapján pedig ilyen összetételű együttesek kezdhetnek majd a Puskás Arénában:

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nagy Á. – Lovrencsics, Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Szalai Á., Sallai

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández – Kanté, Pogba, Rabiot, Griezmann – Benzema, Mbappé