A ma esti meccs helyszínén, München környékén vihargyorsan terjed a delta-variáns

A ma esti meccs helyszínén, München környékén vihargyorsan terjed a delta-variáns

Orbán Viktor és Dzsudzsák Balázs a magyar válogatott portugálok elleni meccsén a Puskás Arénában 2021. június 15-én. Fotó: facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország területén az új koronavírus-fertőzések 6 százalékát adja az indiai (vagy más néven delta) mutáns. Ezzel szemben München környékén a delta aránya már közelíti a 25 százalékot, írja a Telex. Itt játssza utolsó csoportmérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott a németek ellen ma este 9 órakor.

Emiatt számos magyar szurkoló utazott Münchenbe, ami járványügyi szempontból igen kockázatos, hiszen nem zárható ki, hogy többük be fogja hurcolni a SARS-CoV-2 vírus indiai változatát. Ez a mutáns sokkal gyorsabban terjed, mint akár a brit változat, és egyes kutatási eredmények szerint a fertőzöttek nagyobb százalékát juttatja kórházba.

Az eddigi adatok szerint a jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltások a delta-mutáns ellen is védelmet biztosítanak. A mutáns főként a fiatalabb korosztályban terjed. Az Európa-bajnokság miatti tömeges szurkolói mozgás jelentős járványügyi kockázattal jár minden ország számára. Tegnap derült ki, hogy a telt házas magyar–francia mérkőzésen egy igazoltan koronavírusos francia család is jelen volt, ami miatt magyar szurkolót is karanténba kellett helyezni.

Az efféle kockázatok csökkentése érdekében nem engedték a többi rendező ország hatóságai, hogy telt házzal rendezzék meg a meccseket. A magyar kormány azonban eltekintett ettől a korlátozástól.