A pályán újraélesztett amerikaifutball-játékos újra önállóan lélegzik

A pályán újraélesztett amerikaifutball-játékos újra önállóan lélegzik

Damar Hamlinért való imára szólító kivetítő a Cincinnati Reds stadionjában (Fotó: Cincinnati Reds/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Damar Hamlin, a Buffalo Bills amerikaifutball-csapat játékosának egy hétfői meccsen elszenvedett ütközés után megállt a szíve, így ott a pálya füvén kellett defibrillálni. Ezután kórházba szállították, ahol kritikus állapotban volt napokig, intubálták és lélegeztetőgépre kapcsolták.

Most az orvosok arról számoltak be, hogy immár önállóan képes lélegezni, ezért eltávolították a légcsövéből a csöveket, és beszélni is tud már. Az előzetes vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nem szenvedett neurológiai sérüléseket.

Amikor felébredt, azt kérdezte először az orvosoktól, hogy mennyi lett a Cincinnati Bengals llen vívott meccs eredménye. A meccset egyébként félbeszakították, és az NFL döntése értelmében már nem is fogják lejátszani, ugyanis ez volt a bajnokság alapszakaszának utolsó fordulója, és egyszerű3en nincs idő a pótmérkőzésre. 

Hamlin már videókapcsolaton keresztül beszélgetett csapattársaival is. Bár úgy tűnik, hogy a játékos állapota javul, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy gyakorlatilag meghalt a pályán, és úgy kellett visszahozni az életbe. A kis híján tragédia hatására újból fellángoltak az amerikai futball veszélyességéről szóló viták, egyesek a sport diákkori betiltását követelik, csakhogy Amerika (és immár a világ jelentős része) imádja ezt a sportot, talán éppen a brutalitása miatt is.

(BBC)

Címkék: NFL, damar hamlin