A továbbjutásért küzdhet a Vidi az Európa-ligában

A továbbjutásért küzdhet a Vidi az Európa-ligában

A fehérvári Danko Lazovic (b3) örül, miután gólt szerzett a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezõjének 4. fordulójában játszott Vidi FC - AEK Athén mérkõzésen a Groupama Arénában 2018. augusztus 22-én (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mol Vidi az L csoportba került a pénteki sorsoláson a labdarúgó Európa-ligában, ahol a következő csapatokkal kell megküzdenie a továbbjutást érő első két helyért: Chelsea (angol), PAOK (görög), BATE Bariszav (fehérorosz). Első ránézésre akár a kieséses szakasz is elérhető lehet a fehérváriaknak.

Alaposan kiéheztette a szurkolókat a magyar klubfutball, hiszen utoljára hat esztendeje szerepelhetett nemzetközi kupasorozat csoportkörében magyar csapat – akkor is a Vidi (vagyis még Videoton) és az Európa Ligában. Kis híján a továbbjutás is összejött a Paulo Sousa irányította fehérváriaknak, és Fortuna ezúttal is biztosított arra lehetőséget, hogy akár a tavaszt is megérje a Mol Vidi.

Ugyanis a mai sorsoláson egy sztárcsapat mellett két legyőzhető ellenfelet kapott az L csoportba került magyar együttes: Chelsea (angol), PAOK (görög), BATE Bariszav (fehérorosz). Első ránézésre nem nevezhető Roman Abramovics fontszázmilliókban mérhető londoni csapatán kívül a másik két gárda legyőzhetetlennek, ám nem árt az óvatosság és a szerénység akkor, ha a magyar fociról van szó.

Mindenesetre a fehérvári klub sportigazgatója, Kovács Zoltán abszolút nem volt boldogtalan a sorsolást követően. „Mindenképpen akartunk egy sztárcsapatot, ennek a követelménynek a Chelsea tökéletesen megfelel. A PAOK szintén jó és erős együttes. Szeretnénk meccseket nyerni, folytatni azt a remek sorozatot, amit a BL-ben elkezdtünk, és erre van is esély, mert a Chelsea-n kívül a másik három klub hasonló játékerőt képvisel” – jelentette ki a sportvezető a sorsolást (és majd a csoportmeccseket is) élőben közvetítő Sport 1-nek.

A köztévé elveszítette a Vidi El-meccseinek közvetítési jogát

Elaludtak a Kunigunda utcában, mit szól majd ehhez a csapat egyik legnagyobb szurkolója?

A csapat szerb vezetőedzője kiemelte, nincs könnyű ellenfél, annak ellenére, hogy nem tartja rossznak a sorsolást.

„Ahogyan korábban mondtam, itt már nem lehetett könnyű ellenfeleket kapni. A Chelsea-ről mindenki tudhat mindent, őket senkinek nem kell bemutatnom. A PAOK-nál több embert ismerek, vannak barátaim is Szalonikiben, egy jó csapatról van szó, és a BATE Bariszavot is láttam kétszer-háromszor élőben játszani az elmúlt években, ott is szerepel néhány szerb játékos. Szerintem jó csoportot kaptunk, persze nem lesz könnyű dolgunk. Az biztos, hogy szeretnénk meglepetést okozni és pontokat szerezni. A Vidi-szurkolóknak és a magyar focibarátoknak büszkének kell lenni erre és élveznie kell azt, hogy ilyen mérkőzések lesznek az országban. Bízom benne, hogy mindhárom találkozóra megtelik a stadion, és biztatják azért a csapatot, hogy jó eredményeket érhessünk el a csoportkörben is" – mondta a csapat hivatalos oldalán Marko Nikolics.

A csapat és a magyar válogatottban is számításba vett középpályás, Kovács István már azt felemelő érzésként élte meg, hogy úgy nézte a Sport 1 képernyőjén a sorsolást, hogy ezúttal érdekelt is volt abban.

„Felemelő érzés volt ma délután úgy nézni a tévében az El sorsolását, hogy mi is aktív részesei voltunk mindennek. Úgy gondolom, ennél jobb csoportot nem is kaphattunk volna. A Chelsea egy igazi topcsapat, mi pedig azért fogunk küzdeni, hogy mellettük mi legyünk a másik együttes a csoportban, amely eredményesen tud szerepelni. A PAOK abból a szempontból előnyös lehet számunkra, hogy játszottunk már a görög bajnokkal, szóval nem lesz ismeretlen az a játékstílus, ami egy görög élcsapatot jellemez. A BATE Bariszav ellen 2015-ben már játszottunk BL-selejtezőt, akkor csak egy hajszállal maradtunk alul, bízom benne, hogy ezúttal sikerül a fehéroroszok fölé kerekednünk" – fogalmazott Kovács István.

Az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy amikor utoljára, azaz a 2012/13-as szezonban, Videoton néven a csoportkörbe jutott a fehérvári gárda, éppen a mostani egyik csoportellenfele, a Chelsea nyerte el végül az Európa-ligát. A londoni kékek összességében hatszoros angol bajnokok, hétszeres FA-kupa, négyszeres Angol Ligakupa és szintén négyszeres FA Community Shield (Szuperkupa) győztesek. Európai szinten kétszeres KEK-, egyszeres Európa-liga-győztesek, illetve első londoni klubként megnyerték a Bajnokok Ligáját, de van Európai Szuperkupájuk is. A játékoskeret értékét a mértékadó transfermarkt.de portál mintegy 870 millió euróra becsüli.

Az olasz Maurizio Sarri irányította csapatban olyan világklasszisok játszanak, mint például a belga Eden Hazard, a nyáron vb-címet nyerő francia N’Golo Kanté és Giroud, a spanyol Fabregas és Morata, vagy a brazil Willian és David Luiz. A Premier League-ből eddig 3 fordulót játszottak le és a Chelsea ezeken hibátlan tudott maradni, miután a Huddersfieldet idegenben 3–0-ra, az Arsenalt a Stamford Bridge-en 3–2-re, a Newcastle-t a St. James's Parkban 2–1-re verték.

Közel járt a Vidi a BL csoportköréhez, de marad az El

Nem sikerült a bravúr, az athéni 1–1 a görögök továbbjutását jelentette, így az AEK játszhat ősszel a BL-ben.

A PAOK Szaloniki a görög bajnokság egyik élcsapata évek óta, kétszer voltak bajnokok, míg hatszor nyerték el a görög kupát, legutóbb éppen az előző szezonban. Nagyon régóta szereplői a nemzetközi kupasorozatoknak – 2010–11 óta hetedik alkalommal érték meg a kupaőszt –, és eddig 62 győzelem mellett 51 döntetlen és 57 vereség a mérlegük. Ugyanakkor sima meccsre nem számíthat a kikötővárosban a Vidi gárdája – bár ezt megtapasztalhatták most, az AEK elleni BL-selejtezőn is –, ugyanis az előző szezon egyik legtöbbet olvasott botránya is a klubhoz kötődik.

2018. március 11-én az AEK elleni meccsen a klubelnök, Ivan Szavvidisz pisztollyal ment a pályán, miután csapata egyenlítő gólját visszavonták, és az eset után felfüggesztették a bajnoki szezont. A román Razvan Lucescu irányította csapat legjobbjai a brazil trió – Matos, Maurízio és Jabá, illetve a két spanyol, Crespo és Canas, valamint a szerb-svájci regnáló Görög Szuperliga-gólkirály, Aleksandar Prijovic. Keretük összértékét a Transfermarkt.de portál 57,5 millió euróra becsüli.

A hazai focikedvelők számára nem a legszebb emlékek közé tartozik a fehérorosz BATE Bariszav – erről a debreceniek és a fehérváriak is sokat tudnának mesélni – csapata, tizennégy alkalommal nyerte meg a fehérorosz bajnokságot, ebből 12 alkalommal egymást követően, és három alkalommal hódította el a fehérorosz kupát. A BATE eddig öt alkalommal kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája, míg háromszor az Európa-liga csoportkörébe. A keret elsősorban fehérorosz játékosokból áll, mindössze hét idegenlégióst alkalmaznak, összértékét a Transfermarkt.de 17 millió euróra becsüli. A regnáló gólkirály, a 25-szörös fehérorosz válogatott Gordeyukh 2,2 millió eurós értékével „vezet” házon belül. A legnagyobb sztárjuk a 37 (!) esztendős egykori Arsenal- és Barcelona-középpályás, Aleksandr Hleb.

 

A CSOPORTKÖR MENETRENDJE

A Mol Vidi valamennyi hazai meccsét a fővárosi Groupama Arénában játssza majd le.

Szeptember 20., 18.55: Mol Vidi FC–BATE Bariszav (fehérorosz)

Október 4., 21.00: Chelsea (angol)–Mol Vidi FC

Október 25., 21.00: PAOK (görög)–Mol Vidi FC

November 8., 18.55: Mol Vidi FC– PAOK

November 29., 21.00: BATE Bariszav–Mol Vidi FC

December 13., 18.55: Mol Vidi FC–Chelsea