Az alapcélt sem érték el kéziseink

Az alapcélt sem érték el kéziseink

A magyar válogatott játékosai a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében játszott Magyarország - Norvégia mérkőzés után a dániai Herningben 2019. január 23-án. Magyarország - Norvégia 26-35 (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdjük a legfontosabbal: a magyar férfi kézilabda-válogatottnak egyelőre nem sikerült kijutnia a 2020-as, tokiói olimpiai szereplésről döntő selejtezőre, miután 35-26-ra kikapott Norvégiától a német–dán közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének zárófordulójában. Nagy Lászlóék ezzel ugyanis rosszabb gólkülönbségük miatt lemaradtak a csoport negyedik helyéről, így nem játszhatnak a selejtezőt érő 7. helyért. A világbajnok egyenesen Tokióba, míg a 2–7. helyezett csapatok az olimpiai selejtezőbe jutnak.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a válogatott nem volt képes bravúrokra – ellentétben a tavaly decemberi Eb-n szereplő női válogatottal –, és kizárólag a papírforma alapján nekünk álló találkozókon nyert, vagy például, mint az argentinok ellen, még ott sem. A „szép vereségek” kategóriát ugyanis a sport nem ismeri, ugyanúgy 0 pont jár érte, mint a csúfos kudarcokért.

Természetesen nem hallgathatjuk el azt sem, hogy elképesztő sérüléssorozat tizedelte meg a csapatot, a csoportmérkőzéseken – némi túlzással – azon kellett talán a legjobban izgulni, hogy egy adott találkozón ne sérüljenek meg túl sokan. Balogh Zsolt bokasérülésével kezdődött, aztán Bodó Richárd bokája fordult ki, Iman Dzsamali térdszalagszakadás miatt dőlt ki, Ancsin Gábor könyökét kellett kezelni, valamint Bánhidi Bence talpa is megfájdult. A fentiekből csak Balogh és Bodó tudott játszani a középdöntő mérkőzésein. Az sem mindennapi történet, hogy a már említett Balogh és Lékai Máté hazautazott a világbajnokságról, mert gyermekük született, majd az első géppel utaztak is vissza Dániába. Hogy ez az élmény mit is jelentett a számukra, arra ott van Lékai példája, aki a visszaérkezését követően a csapat legjobbja volt Tunézia ellen.

A magyar válogatott összesítésben a 10. helyen végzett, ami csak abban az esetben érhet kvalifikációt az olimpiai selejtezőre, ha a leendő Európa-bajnok, a leendő Pánamerikai játékok győztese, valamint az Afrika-bajnok is a mostani vb első kilenc helyezettje közül kerül ki. Az Eb-ről még úgyis kijuthatunk a selejtezőre, ha benne leszünk abban a legjobb két csapatban, amely még nem kvalifikálta magát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.