Az angolokat is megbüntette az UEFA a szurkolók viselkedése miatt

Az angolokat is megbüntette az UEFA a szurkolók viselkedése miatt

Az angol Harry Kane (b2) büntetőből lő gólt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Anglia-Dánia mérkőzés hosszabbításában a londoni Wembley stadionban 2021. július 7-én. Az angol válogatott 2-1-re győzött. MTI/AP Pool/Laurence Griffith

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dánia elleni Eb-elődöntőn történt incidensek miatt az Európai Labdarúgó-szövetség megbüntette az angol szövetséget is, méghozzá 30 ezer euróra (11 millió forintra).

Az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi testületének (CEDB) szombati indoklása szerint a londoni Wembley Stadionban rendezett mérkőzés előtt az angol szurkolók egy része bekiabálásokkal megzavarta a dán himnuszt, a meccs alatt pirotechnikai eszközöket használtak, illetve lézerfénnyel zavarták meg a dán kapust. Kasper Schmeichel ennek ellenére kivédte Harry Kane büntetőjét a hosszabbításban, de a kipattanó labdából már angol gól született, ami el is döntötte a meccset.

Előtte, pénteken kapott kemény büntetést az UEFA-tól a magyar szövetség. Az indoklás szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – ahol a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette.

A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, melynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.

A magyar szövetség megbüntetése teljesen kiborította Szijjártó Péter külügyminisztert, aki a Facebookon kelt ki az ítélet ellen. Az UEFA-t szánalmasnak és gyávának nevezte. Szijjártó a bejegyzésben arról is írt, hogy „az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőrhajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren”. Még azt is nehezményezte, hogy egyéb szurkolói rendbontások után az UEFA nem élt szankcióval, és példaként épp az angol–dán meccs alatt tapasztalt rendbontásokat említette.