Az Ausztrál Open szervezői nem engedik a kínai teniszező eltűnése miatti tiltakozást

Az Ausztrál Open szervezői nem engedik a kínai teniszező eltűnése miatti tiltakozást

A kínai Peng Su-aj a román Sorana Cirstea ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2017. május 30-án (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peng Su-aj, az első számú kínai teniszező azután tűnt el a nyilvánosság elől, hogy egy közösségimédia-bejegyzésében szexuális erőszakkal vádolta meg a Kínai Kommunista Párt egyik magas beosztású funkcionáriusát. Peng azóta is ismeretlen helyen tartózkodik, interjút külföldi médiumnak nem adott, versenyeken nem indul. A NOB elnökével beszélgetett videohíváson keresztül, de ez sem győzött meg sokakat arról, hogy nem tartják fogságban, nem félemlítik meg és biztonságban van.

A női profi teniszszervezet, a WTA, kivételes határozottsággal, törölt minden Kínába tervezett tenisztornát, viszont az egyéb sportszervezetek és versenyszervezők már nem ilyen harciasak. 

A most zajló Ausztrál Open szervezői vasárnap gyakorlatilag betiltották a meccsek lelátóin, hogy bármiféle üzenet is a kínai tenisztező eltűnésére emlékeztessen. Egy nézőtől, aki „Hol van Peng Su-aj?” feliratú molinót akart kifüggeszteni, illetve a pólójára is ez volt írva, a biztonsági személyzet feltartóztatott, és nem engedték az üzeneteket megjeleníteni. Az incidensről videó is készült:

 

A szervezők közleményükben azt közölték, hogy a szabályzat tiltja mindennemű kereskedelmi vagy politikai üzenet megjelenítését. Több volt vagy jelenlegi teniszező, így Martina Navratilova és Nicholas Mahut is elítélte a döntést, azt Navratilova szánalmasnak nevezte, Mahut azt írta, hogy a kínai szponzorok kedvében akartak járni. 

Valóban, az Ausztrál Open egyik fő szponzora a kínai Luzhou Laojiao szeszfőzde, amely a Kínában kedvelt pajcsiu pálinkát gyárt. A 2-es pályát át is nevezték 1573 Arénára, és az évszám szinte mindenhol megjelenik. A szeszfőzdét 1573-ban alapították.

Az Ausztrál Open szervezőinek nem ez az első botránya idén, hiszen a torna előtt még az ausztrál törvényekkel sem feltétlenül összeegyeztethető módon igyekeztek elintézni, hogy az oltásellenes és oltatlan Novak Djokovic indulhasson náluk, aminek végül kiutasítás lett a vége.