Az országváltással az olimpiai járadékot is bukhatják a Liu testvérek

Az országváltással az olimpiai járadékot is bukhatják a Liu testvérek

Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint megírtuk, az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához, a továbbiakban ugyanis már nem szeretnének magyar színekben versenyezni.

A hírnek nem pusztán sportvonatkozása van, hanem gazdasági hatása is. Az idei olimpián az ifjabb Liu testvér, Shaoang bizonyult sikeresebbnek, ezért aranyérme, valamint két bronza után több mint 140 millió forintos jutalmat kapott. Liu Shaolin Sándor sem járt rosszul, ő az olimpiai jutalom révén több mint 50 millió forinttal gazdagodott. Az Mfor.hu szerint ezeket a magyar állam nem tudja visszakövetelni, az ugyanakkor nagy kérdés, hogy mi lesz a testvérpár olimpiai életjáradékával.  

Az olimpiákon érmes sportolóknak jár egy havi szintű jövedelem, amelyet minden évben az előző évi bruttó átlagkeresethez mérnek, ezt kapja meg a 35. életévét betöltő sportoló élete végéig nettóban, ez idén 438 800 forint. Az olimpiai bajnoki cím után ekkora összeg jár, az ezüstérmekért ennek a 70 százaléka, a bronzért a fele. 

A Hvg.hu számításai szerint Liu Shaolin Sándor a 2018-as arany- és a 2022-es bronzérme után a mindenkori bruttó átlagkereset másfélszeresét, Liu Shaoang a két arany- és két bronzérme után összesen a tripláját kapná havonta 35 éves kora után. Utóbbi esetében ez idén például havi nettó 1,3 millió forintot jelentene.

Ezt a pénzt bukhatják, ha kínai színekben versenyeznek tovább. A sporttörvény ugyanis az olimpiai járadék feltételeként szabja meg a magyar állampolgárságot is. Mégpedig úgy, hogy nem elég, ha valaki akkor magyar állampolgár, amikor megnyeri az olimpiát, a pénz utalásának időpontjában is annak kell lennie.