Az omikron és a bojkott árnyékában indul a pekingi olimpia

Az omikron és a bojkott árnyékában indul a pekingi olimpia

A 2022-es pekingi téli olimpia kabalafigurája, Ping Tven Tven óriáspanda (Fotó: MTI/AP/Brynn Anderson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor 2020 tavaszán a járvány miatt a tokiói nyári játékok halasztásáról döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), kevesen gondolták volna, hogy a pandémia még 2022-ben is gondot okoz majd. Ehhez képest a pekingi téli olimpia február 4-i rajtjánál a helyzet talán még kaotikusabb, mint tavaly nyáron. Hiába a kínai hatóságok minden erőfeszítése, az omikron-variáns miatt meredeken emelkedik az új megbetegedések száma, a versenyekre érkező sportolók és stábtagok közül csütörtökig csaknem 300-an adtak pozitív mintát, közülük ráadásul 125-en a külvilágtól elvben teljesen elzárt buborékban fertőződtek meg. A sorozatos megbetegedések alaposan átírhatják a papírformát – a magyar küldöttség több tagja is elkapta a vírust korábban –, ám ha minden ideálisan alakul, a magyar sportvezetés várakozása szerint, a mi szempontunkból minden idők legsikeresebb téli játéka lehet a pekingi.

Erről beszélt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke tavaly december 21-én. Kilenc nappal később a szervezet közgyűlése leváltotta posztjáról Kulcsárt, így még ha valóra is válik a jóslata, személyesen nem lesz tanúja a történelmi szereplésnek. Utódja, a január 29-én nagy többséggel megválasztott Gyulay Zsolt azonban a helyszínen drukkolhat a csapatnak.

– Nagyon szurkolok a mieinknek, és bízom benne, hogy jók leszünk – nyilatkozta Gyulay a Nemzeti Sportnak. – A legnagyobb esélyeink nyilván a rövid pályás gyorskorcsolyázók csarnokában lesznek, de amíg itt vagyunk, február tizenkettedikéig, ahova csak tudunk, minden magyar érdekeltségű versenyszámra kilátogatunk. Együtt utaztam Liu Shaoanggal, és nyugodt szívvel kijelenthetem, egyáltalán nem aggódom: végig azt a profi mentalitást láttam rajta, ami a legjobb versenyzők sajátja, biztos vagyok benne, hogy készen fog állni a megfelelő pillanatban!

A MOB elnöke nem véletlenül emelte ki Liu Shaoangot, a csapatban olimpiai címvédő rövidpályás gyorskorcsolyás ugyanis néhány nappal ezelőtt pozitív mintát adott, így nem utazhatott el társaival, és csak öt negatív teszteredmény után állhatott újra edzésbe. Érkezése Pekingbe ismét az esélyesek közé emelte a magyar csapatot, amely négy éve a phjongcshangi játékokon hazánk első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású válogatott dél-koreai sikere nem egyedi csoda volt, a később átalakult csapat az elmúlt négy évben is a legjobbak között szerepelt, így egy újabb érem sem lenne meglepetés tőlük.

Knoch Viktor azóta visszavonult, és Burján Csaba sem védheti meg címét, a sportolót ugyanis korábban egy évre eltiltották, a kényszerszünet után pedig már nem tudta visszanyerni formáját. – F*cking China, vagyis kib*szott Kína – írta ki egy fotó alá az Instagramján Burján 2019 decemberében. Az olimpiai bajnokból a sanghaji repülőtér zsúfoltsága és az idegtépő várakozás hozta ki a nehezen vállalható véleményt, aminek súlyos következményei lettek. Felháborodásának hangot adva azonnal lemondott a magyar csapat kínai vezetőedzője, Csang Csing Lina, amit a szövetség nem fogadott el, megbüntették viszont Burjánt: hazarendelték, fegyelmi eljárást indítottak ellene, és 2020 elején eltiltották.

A rövid pályás gyorskorcsolyában a Liu testvérek mellett az amerikai születésű, 2018 óta magyar állampolgár (és nem mellékesen olimpiai ezüstérmes) Krueger John-Henry, Nógrádi Bence és Varnyú Alex indulhat a férfiaknál (tartalékként utazik Tiborcz Dániel), Jászapáti Petra és Kónya Zsófia pedig a nőknél. A vegyes váltónk már február 5-én döntőzik, így akár már az olimpia második napján meglehet az első magyar érem. A rövid pályás gyorskorcsolya versenyei február 13-ig tartanak, a bő egy hét alatt remélhetőleg az egyéni és a csapat számokban is több döntősünknek szurkolhatunk.

A korcsolyások mellett az alpesi síző Tóth Zita és Kékesi Márton, a Scsetyinyina Julija (Ioulia Chtchetinina) és Magyar Márk műkorcsolya páros, a sífutó Pónya Sára és Kónya Ádám (előbbi pozitív tesztje miatt csak később csatlakozhat a magyar csapathoz), valamint a snowboardos Kozuback Kamilla tagja az olimpiára utazó küldöttségnek. Utóbbi történelmi szereplésre készülhet, hiszen magyar snowboardos még sosem állt rajthoz a téli játékokon.

A vírus a magyar csapatot sem kímélte, ám amíg nálunk úgy tűnik, végül mindenki elindulhat, a fertőzések alaposan átírták a küldöttségek névsorát. A nagyközönség számára a legfájóbb valószínűleg az észak-amerikai profijégkorong-liga (NHL) játékosainak hiánya, akiket a liga a járványhelyzet miatt nem engedett el Pekingbe. Ráadásul időközben az is felmerült, hogy a jégkorongtornát törlik a programból, jelen állás szerint azonban nem maradnak el a meccsek.

Nem csupán a járvány miatt kényes a pekingi helyzet, a világpolitika is jelentős hatással lesz az olimpiára, több ország, így az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Belgium és Litvánia sem képviselteti magát kormányzati szinten a játékokon, ezzel is tiltakozva Kína politikája ellen. Az ujgurok elleni jogsértések és erőszak miatt számos emberi jogi szervezet szólította fel távolmaradásra a nemzeteket, tömeges (sportolói) tiltakozásra azonban feltehetően nem kerül majd sor. Kína addig is igyekszik mindent elkövetni, hogy javítson az imidzsén, a kampány részeként nyugati influenszereket béreltek fel, hogy a saját közösségi média platformjukon pozitív üzenetekkel bombázzák követőiket, az ázsiai ország és az olimpiai mozgalom nagyszerűségét hirdetve.

Kína „zöld olimpiát” ígért, amelyet a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében tartanak meg. Ezt a szándékot ugyanakkor több szakember is megkérdőjelezte már. Mivel a versenyhelyszínek nagy részén nincs természetes hó – a hideg, de száraz táj évente alig lát csapadékot –, a november közepe óta dolgoznak a hóágyúk, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a sportolók számára. A gépek működése komoly környezeti terhelést jelent, és megkérdőjelezi a 100 százalékig fenntartható olimpia üzenetét.

A pekingi olimpia megnyitója magyar idő szerint pénteken 13 órakor kezdődik, a versenyek azonban már két nappal korábban elindultak. Az első sportág, amelynek képviselői pályára léptek, a curling, szerdán a vegyespárosok kezdték el a versenyüket a selejtezővel. Mellettük a női jégkorongozók is bemutatkoztak, a torna első fordulóját február 3-án rendezték. Az olimpia február 20-ig tart.