Babosék: nem a pénz a lényeg

Babosék: nem a pénz a lényeg

Babos Tímea és Fucsovics Márton (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb fejezetéhez érkezett nemrég az a belháború, amely a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ), illetve a jelenlegi két legjobb magyar játékos, Babos Tímea és Fucsovics Márton között immár lassan fél éve tart. A két klasszis a szövetségben zajló, mondjuk úgy, nem kifejezetten szakmai munkát és az átláthatatlan pénzügyeket bírálta, amire a fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos vezette MTSZ lényegében azt üzente, hogy Babos és Fucsovics hálátlan és pénzéhes, ráadásul a sportág hazai szurkolótáborának fordít hátat azzal, hogy nem vállalja a hazai versenyeken és a válogatottban a szereplést.

A szövetség elnökének jövőjére nézve nem éppen biztató, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a botrány kirobbanása után a szervezet helyett a Vasas elnökét, a korábbi teniszezőt, Markovits Lászlót bízta meg az új budapesti teniszközpont előkészítői munkálataival. Sőt, Markovits munkáját még véletlenül sem az MTSZ ellenőrzi, hanem Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos, szakmai oldalról pedig Temesvári Andrea, Taróczy Balázs, valamint Fucsovics Márton jelenlegi edzője, Sávolt Attila segíti. Az már csak hab a tortán, hogy a főügyészség nyomozást indított a teniszszövetség ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Babos és Fucsovics: Nem működünk együtt a szövetséggel | Magyar Hang

Jelentős változásokat várnak.

Az MTSZ látszólag – legalábbis erre utaltak az elnök év végi nyilatkozatai – nemcsak elfogadta Orbán Viktor döntését, de még örvendezett is hozzá, mondván, hogy a csaknem 10 milliárdos beruházás a sportágban folyó munka elismerése.

Babossal és Fucsoviccsal szemben pedig taktikát váltottak: megpróbálták visszaédesgetni őket. A két játékos tavaly év végén bejelentette, hogy vegyes párosban közösen indulnak a jelenleg is zajló Australian Open küzdelmeiben és több versenyen is, a céljuk ugyanis kijutni a 2020-as tokiói nyári olimpiára. Juhász Gábor, az MTSZ sportigazgatója mindkettőjüknek jelentős anyagi vállalással járó ajánlatot tett, hogy térjenek vissza a válogatottba. A férfiak az új lebonyolítású Davis-kupában, Németországban február 1–2-án lépnek pályára, míg a nők a playoff körbe való feljutásért játszhatnak a Fed-kupában február 6–9. között. A két játékos azonban még az Australian Open kezdete előtt közösen utasította vissza az ajánlatot.

„Tekintettel arra, hogy a szeptemberi közleményünk kiváltó okai mit sem változtak, az akkor megfogalmazott álláspontunk továbbra is érvényes. Tény, hogy az elmúlt hetekben Juhász Gábor sportigazgató úr mindkettőnknek jelentős összegű ajánlatot tett a Magyar Tenisz Szövetség nevében a februári Fed-, illetve Davis-kupa-találkozón való szereplésért. Az ajánlatot tisztelettel fogadtuk, de attól tartunk, a Magyar Tenisz Szövetség vezetése nem akarja megérteni, hogy nem a pénz miatt fordítottunk hátat nekik. Ez nem pénzkérdés, soha nem volt az. Februárban tehát nem játszunk a Fed-kupában, illetve a Davis-kupában. A címeres meznek, a válogatottnak mindig prioritása volt a pályafutásunkban. Továbbra is büszkén képviseljük Magyarországot minden héten a sportvilág legnagyobb színpadain. Az olimpiára is gondolva együtt indulunk vegyes párosban az Australian Openen, és reméljük, rengeteg szurkolónak sikerül örömöt és büszkeséget szereznünk eredményeinkkel” – írták ki mindketten saját közösségi oldalukra.

A szövetség terve tehát duplán nem jött be. Egyrészt továbbra sem tudták elterelni a figyelmet a két játékos által kifogásolt problémákról, másrészt nem sikerült „megvenni” őket – amivel azt lehetett volna üzenni, hogy na ugye, minden a pénzről szólt.

Arra azonban érdemes a két játékosnak odafigyelnie, hogy ha továbbra sem hajlandóak szerepelni a válogatottban, teljesen feleslegesen vívják ki az indulási jogot. Ugyanis a kvalifikációs kiírásban az áll, az olimpiai részvételnek feltétele a Fed- és a Davis-kupában való szereplés. Ráadásul vegyes párosban azok rangsora alapján áll össze a 16 résztvevő, akik egyesben vagy párosban már kvalifikálták magukat, azaz Babosnak és Fucsovicsnak egyáltalán nem lesz egyszerű kivívni a tokiói indulási jogot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/3. számában jelent meg, 2019. január 18-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/3. Magyar Hangban? Itt megnézheti.