Bár nem kap szivárványos kivilágítást a müncheni stadion, egyre nagyobb hullámokat vet az ügy

Bár nem kap szivárványos kivilágítást a müncheni stadion, egyre nagyobb hullámokat vet az ügy

Szivárványos kivilágítás az Allianz Arénán (Forrás: Allianz Arena/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén – közölte kedden a bajor miniszterelnök.

Markus Söder Twitter-bejegyzésében kiemelte: sajnálatos, hogy a bajor tartományi fővárosban fekvő stadiont nem szabad a szivárvány színeivel megvilágítani, hiszen ez „a tolerancia és a szabadság jó jele” lett volna.

„Ki kell állnunk a kirekesztéssel és a diszkriminációval szemben” – tette hozzá a legkisebb német kormánypártot, a Keresztényszciális Uniót (CSU) is vezető tartományi kormányfő.

Mint mi is beszámoltunk róla, kedden az UEFA megtiltotta, hogy szivárványos stadionban tartsák a szerdai német–magyar mérkőzést. A kérést korábban München polgármestere adta be a városi tanács nevében, München a múlt héten kedden Magyarországon elfogadott, homofób kitételeket is tartalmazó „pedofiltörvény” ellen protestált volna a stadion világításával.

A német politika legfelső szintjén mások is bírálták az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi döntését, amellyel elutasították a müncheni városvezetés kérését a rendkívüli díszkivilágítás engedélyezésére.

Az UEFA döntése „keserű, de várható volt” – írta ugyancsak a Twitteren Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, hozzátéve, hogy az elutasítás miatt a szurkolóknak a stadion lelátóin szivárványszínű és a transznemű zászlóval kell kifejezni szolidaritásukat a Magyarországon és a máshol Európában élő LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) emberek iránt. „Az LMBTI-jogok emberi jogok” – írta Angela Merkel kormányának államminisztere.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak szerint az UEFA „téves és csalódást keltő” döntést hozott az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának megtiltásával. A döntés révén „hiteltelenek” az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai – áll a politikus Twitter-bejegyzésében, amely szerint a labdarúgó tornák „a sokszínűség, a nyitottság és a kölcsönös tisztelet ünnepei”.

Az ügy egyébként fokozódik, a szövetséggel mostanában nem éppen jó viszonyban lévő Barcelona klub először a közösségi oldalán szúrt oda az UEFA-nak, ezt osztotta meg a klub egyik legendás játékosa, Gerard Piqué is. Ő csak annyit fűzött hozzá klubja reakciójához, hogy „büszke és tiszteli” annak kiállását.

A francia válogatott csatára, Antoine Griezmann is olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amelyen a szivárványszínekbe csomagolt müncheni stadion látható.

Az UEFA döntésére reagálva több német stadion is közölte, hogy ők bizony kivilágítják magukat szerda estére, így tesz például a berlini Olympiastadion és a kölni RheinEnergieStadion, a Deutsche Bank Park pedig bekapcsolja a díszkivilágítást a mérkőzés idejére.

Idehaza is érdekes reakciókat szült az ügy: a Fradi-ultrák megkérték Kubatov Gábort, hogy legyen piros-fehér-zöld a ferencvárosi aréna a müncheni „provokatív” hírek miatt.

– Természetes. A haza minden előtt – írta közösségi oldalán Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke, illetve a Fidesz pártigazgatója a Green Monsters nevű szurkolócsoportnak arra a felvetésére, hogy a válogatott következő mérkőzése alatt boruljon nemzeti színeinkbe a budapesti Groupama Aréna.

Azóta külön posztban biztosított mindenkit arról, hogy a szurkolók felhívásának eleget téve a német-magyar Eb-meccs alatt magyar nemzeti színekbe borul a Groupama Aréna, és arra biztatta a többi klubvezetőt, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.