„Bebizonyítottuk, hogy a két legjobb válogatott közé tartozunk”

„Bebizonyítottuk, hogy a két legjobb válogatott közé tartozunk”

A magyar jégkorong-válogatott mezei a ljubljanai divízió I/A vb-n (Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar jégkorong-válogatott a vasárnapi mérkőzésének eredményétől függetlenül feljutott a világelitbe a ljubljanai divízió I/A világbajnokságról. A torna egyetlen szombati találkozóján Litvánia 5-4-re legyőzte Romániát, így eldőlt, hogy a házigazda Szlovénia mellett a magyar csapat játszhat jövőre a legjobbak között. A magyar válogatott korábban kétszer, 2008-ban Szapporóban és 2015-ben Krakkóban tudta kivívni a feljutást.

A 11 székellyel és hat honosítottal felálló román csapat érdekes helyzetben volt: ha alapjátékidőben kikap, akkor kiesik, ha nyer, akkor még a feljutásra is marad esélye. A mérkőzés egyik vonalbírója Kis-Király Barna volt. Végül kikaptak és kiestek, és jövőre a divízió I/B-ben szerepelnek.

Vas Márton, a magyar jégkorong-válogatott általános igazgatója reméli, a mostani ljubljanai feljutás után nem kell újabb hét évet várni arra, hogy a csapat a legjobbak között szerepeljen. „Sokat dolgozunk azért, hogy egyre jobb és jobb legyen a magyar hoki, valamint a válogatott. Harmadszor jutottunk fel, ezúttal is hétéves ciklus végén, és remélem, hogy a következő elit vébés szereplésre nem kell hét évet várni” – mondta Vas, aki a két korábbi feljutás alkalmával még játékosként segítette a nemzeti csapatot, Szapporóban ő lőtte a feljutást bebiztosító gólt az ukránoknak.

Kiemelte azt is, hogy a mezőnynek nem tett jót az, ami a világban történt vagy történik: az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány. Előbbi miatt az orosz és a fehérorosz válogatott nem vehet részt az elit vb-n, és helyükre került a ljubljanai csoportból a két legelőkelőbb világranglistás gárda, az osztrák, valamint a francia, és a divízió I/B-ből Litvánia érkezett csak. A Covid miatt pedig a Koreai Köztársaság nem tudott két évig játszani, még bajnoki mérkőzéseket sem rendezhettek az országban.

„Ebben a mezőnyben a pályán bebizonyítottuk, hogy a két legjobb válogatott közé tartozunk. Megdolgoztunk azért, hogy feljussunk. Lépésről lépésre haladtunk, de nem szabad elfelejteni, hogy van még egy mérkőzésünk. Szeretnénk erre a szezonra szépen búcsúzni a közönségünktől, és győzelemmel zárni a ljubljanai tornát" – tette hozzá Vas.

A három feljutásban közös, hogy egyaránt kanadai gyökerű szakvezetővel érte el a válogatott: Szapporóban Pat Cortina, Krakkóban Rich Chernomaz volt, most pedig Sean Simpson a szövetségi kapitány.

Vas Márton most már vezetőként belelát a mindennapi szakmai munkába a válogatottnál, és ez alapján elmondhatja, hogy Simpson és stábja minden részletre figyel, amit igyekszik megosztani a játékosokkal is. „A három feljutó csapatban az is közös, hogy mindig voltak idősebbek, vezéregyéniségek, akik jól terelték a fiatalokat, segítették őket, így aztán mindenki kivette a részét a sikerből. Igazi csapat volt mind a három brigád” – fogalmazott Vas Márton.

(MTI)

 

Címkék: jégkorong