Bíró Attila a női vízilabda-válogatott bronzáról: Maximálishoz közeli teljesítmény volt

Bíró Attila a női vízilabda-válogatott bronzáról: Maximálishoz közeli teljesítmény volt

Bíró Attila szövetségi kapitány ünnepli a bronzérmes magyar csapat győzelmét a tokiói olimpián (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint abszolút elégedett lehet a női vízilabda-válogatott a bronzéremmel a tokiói olimpián.

– Maximálishoz közeli eredmény és teljesítmény volt, ami a sporttörténeti sikerhez vezetett – utalt arra a szakvezető, hogy ebben a sportágban a női csapat először állhat dobogóra. Magát a meccset úgy értékelte, hogy az oroszok elleni találkozók rendszerint orosz rulettbe torkollnak, ahogy most is, de nevetve hozzátette, „pokoli unalmas lehet a nyugodt élet″.

–Nem ragoztam túl a pénteki napot, elvégre az oroszokkal már találkoztunk a csoportkör nyitányán. Néhány embert fel kellett rázni, ezt négyszemközti és kiscsoportos beszélgetésekkel értük el, de online mentáltréningen is részt vettek a lányok – árulta el Bíró, hogy mivel tudta átlendíteni a játékosokat az elődöntős vereség utáni csalódottságon.

– Szívünket-lelkünket kitettük, illetve végig csapatként játszottunk, ezzel nyertünk – jelentette ki a Keszthelyi Rita csapatkapitány. – Úgy látszik, nekünk a harmadik negyedek a kritikusak, hiába beszéltünk erről, de ezúttal a negyedik negyedben nyújtott hihetetlen védekezést kisegített minket". Garda Krisztina könnyeivel küzdve azt emelte ki, hogy amikor az oroszok háromgólos hátrányról fordítottak, akkor nem törtek meg. – Jó magyarnak lenni, nekem ez a bronz arany – mondta boldogan Rybanska Natasa.

 Gurisatti Gréta úgy vélte, aki ezt a meccset végignézte, az büszke magyar lehet, mert fordulópont lehetett volna, amikor az oroszok átvették a vezetést, ugyanakkor a magyar csapat bebizonyította, mekkora tartása van. – A spanyol meccs után azért voltunk csalódottak, mert az rajtunk múlt, de örülök, hogy a hullámvasút tetején szálltunk ki. A múlt tud gátat képezni a fejekben, de ezt ma leküzdöttük – utalt arra Gurisatti, hogy öt éve az oroszoktól drámai körülmények között kikapott az együttes a bronzmeccsen. Gurisatti megmutatta azt a magyar zászlót is, amelyet otthonról hozott a csapatnak, s az áll rajta: „Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor?”. Ezzel ösztönözte társait arra az egész torna során, hogy vízilabdában megszerezzék az első magyar ötkarikás érmet.

–  Egy pillanatra sem hagytuk, hogy az oroszok elhiggyék, elvehetik ezt az érmet tőlünk. Már csak azokért is meg akartuk nyerni a meccset, akik Rióban lemaradtak a dobogóról – mondta a kapus Magyari Alda, aki az utolsó, üres kapus gólt szerezte. „Nem hallottam, hogy többen kiabáltak, ne dobjam el, de mire felfogtam, már csak azt láttam, hogy mindenki örül"″.

A magyar női vízilabda-válogatott sorozatban három negyedik hely után az oroszokat 11-9-re legyőzve megszerezte első ötkarikás érmét.

(MTI)