Csoda Angliában: négy góllal győztünk!

Csoda Angliában: négy góllal győztünk!

A magyar válogatott gólöröme Sallai Roland (b5) gólja után a a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia–Magyarország mérkőzésen a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz nap alatt négy mérkőzés, ráadásul bivalyerős válogatottak ellen – a magyar nemzeti tizenegy ritkán van ilyen terhelés alatt, mint most, a Nemzetek Ligájában. És jól állja a sarat – a keddi, Anglia elleni mérkőzésre csoportmásodikként érkezett négy ponttal, ráadásul úgy, hogy az egy győzelmét épp az angolok ellen szerezte tíz napja Budapesten. A britek három mérkőzés után a csoport utolsó helyén szerénykedtek két ponttal, így ahogy az várható is volt, alaposan nekünk estek Wolwerhamptonban, 31 ezer néző buzdításától kísérve. Az ötödik percben volt is egy elég nagy helyzetük, de Nagy Zsoltban elakadt a labda, hogy aztán a tizenhatodik percben – a meccs során először – mi is felérjünk az angol kapu elé. Szoboszlai ívelt be egy szabadrúgásból, az angol védők szerencsétlenkedtek, a labda Sallai elé pattant, aki bebombázta – álomkezdés, egy-null ide!

A váratlan magyar gól megzavarta az angolokat, leült a mérkőzés, elmaradtak a huszáros rohamok, de emiatt cseppet sem bánkódtak a magyar nézők. Sőt, Szalai szép cselsorozat után kiharcolt egy újabb szabadrúgást az angol tizenhatos oldalánál, Szoboszlai rácsavarta, majdnem kettő-null – James a gólvonalról fejelte ki a labdát. Rögtön utána igyekezni kellett vissza, mert az angolok lekontráztak, de Szoboszlai egy nagy sprinttel visszaért, szöglet.

A harminchatodik percben Willi Orbán is majdnem fejelt egy öngólt nekünk, de Dibusz nagyot védett. A félidőben már egyéb érdemleges nem történt, így hihetetlennek tűnt, de tény: egygólos előnnyel mehettünk az öltözőbe!

A második félidőt is az angolok kezdték jobban, nyomtak rendesen, de nagy helyzetet az első negyedórában nem sikerült kialakítaniuk annak ellenére, hogy csak elvétve volt nálunk a labda. A hatvannegyedik percben Sallai kapott jó labdát az angol tizenhatos előtt, de nem tudta jól lekezelni. A hetvenedik percben megint a semmiből jött a magyar csoda: a Szalai Ádám helyére beálló Ádám Martin megküzdött egy labdáért, kicselezett pár védőt, aztán Sallai elé tálalt, aki nem hibázott: kettő–null ide! Mindez úgy, hogy az angol keret a Transfermarkt adatai szerint több mint tizenegyszer annyit ér, mint a magyar válogatott játékosainak összértéke!

A hetvenhetedik percben Kane labdája a magyar felső lécen csattant nagyot, megússzuk. Aztán teljes extázis a magyar táborban: Nagy Zsolt is hatalmas gól lőtt, három nulla! Nem csoda, hogy az angol szurkolók elindultak haza a stadionból – csapatuk hetven százalékban birtokolta a labdát, de mit ér az, ha kapnak három gólt. És hogy az ág is húzza őket, Stones is kapott egy piros lapot, miután lekönyökölte Gazdagot.

És hogy végképp megalázó legyen az angoloknak, Gazdag is betalált: 0-4 a javunkra!  

A nevezetes londoni hat-három után erről az Anglia–Magyarország 0-4-ről nem túlzás azt mondani: a Holdról is látszik!

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:
Anglia-Magyarország 0-4 (0-1)
Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839 néző, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerzők: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
piros lap: Stones (82.)
sárga lap: Stones (37., 82.), Walker (85.)
Anglia: Aaron Ramsdale - Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Reece James - Conor Gallagher (Mason Mount, 56.), Kalvin Phillips, Jude Bellingham (Phil Foden, 68.) - Bukayo Saka (Harry Maguire, 85.), Harry Kane, Jarrod Bowen (Raheem Sterling, a szünetben)
Magyarország: Dibusz Dénes - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Styles Callum (Nagy Ádám, 56.), Schäfer András, Nagy Zsolt - Sallai Roland (Nego Loic, 78.), Szoboszlai Dominik (Gazdag Dániel, 56.) - Szalai Ádám (Ádám Martin, 68.)