Csoda: győztünk, csoportelső a magyar válogatott!

Csoda: győztünk, csoportelső a magyar válogatott!

Varga Kevin és Sigér Dávid, a két gólszerző a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország-Törökország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 18-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetek Ligája mostani kiírásának utolsó mérkőzésére készült a magyar válogatott szerda este a Puskás Arénában, és a Törökország ellen megvívandó zárt kapus találkozónak komoly tétje van. Ha több pontot szerzünk, mint a Belgrádban, a budapestivel azonos időben zajló találkozón a szerbek ellen az oroszok, akkor mi leszünk a csoportelsők, és egy szinttel magasabbra jutunk. Sőt, még akár világbajnoki pótselejtezőt is érhet az első hely, de ne szaladjunk ennyire előre.

A lényeg: a mérkőzés előtt a csoportelső Oroszországgal azonos pontszámmal, de az egymás elleni eredmények miatt a második helyen álltunk a csoportban. Vendégünk, Törökország a harmadik, de számára még több lehetőség volt nyitva: az eredmények szerencsés alakulása estén (és természetesen ha legyőznek minket a Puskásban) még akár csoportelsőnek is odaérhetnek; ám vereség és szerb győzelem esetén akár ki is eshetnek a B csoportból. A lényeg: ma este bármi megtörténhet, csak az biztos, hogy Magyarország és Oroszország már nem eshet ki a csoportjából.

Pár napja, az 1-1-re végződött Magyarország – Szerbia meccs utáni sajtótájékoztatón megkérdeztem a szerb edzőt (Alekszandar Jankovics ugyan csak beugróként irányított a kispadról, mert a szövetségi kapitányt egy meccsre eltiltották – a szerk.), hogy mennyire fontos nekik az utolsó mérkőzés Oroszországgal, és tudják-e, hogy a magyar válogatott csoportgyőzelme tőlük is függ, hiszen legalább egy pontot szerezniük kell Belgrádban, hogy elsők lehessünk. 

– Még mindig nyalogatjuk a sebeinket – válaszolta vasárnap este, – de van még három napunk, hogy felkészüljünk az oroszok elleni mérkőzésre. Megteszünk mindent, ráadásul Szerbia ifjúsági európai- és világbajnok is volt néhány éve, és nekünk az a dolgunk, hogy ezt a generációt visszahozzuk arra a szintre, ahova való.

Nekünk nem maradt tehát más, mint szurkolni a szerbeknek és természetesen a magyaroknak: ha legyőzzük a törököket, a többi már nem rajtunk múlik.

Kissé váratlanul, de csoda történt

Mindkét csapat fontos hiányzókkal kezdett: tőlünk többek között Gulácsi és Willi Orbán mellett Szoboszlai is sokat tudott volna segíteni a csapatnak, de a törököknél is többen sérülés, sárga lap, illetve a klub döntése miatt nem utazhattak Budapestre.

Az első negyedórában nem kezdett olyan megilletődötten a magyar csapat, mint Izland ellen, de gólig nem, csak helyzetekig jutottunk. Ráadásul jó hír jött Belgrádból: vezetést szerzetek a szerbek az oroszok ellen! Ez a pillanatnyi állás már csoportelsőséget jelentett a magyar válogatottnak, de még volt 75 perc hátra mindkét mérkőzésből. 

A harmincadik percre volt helyzett a török és a magyar kapu előtt is, de gól nem esett, Belgrádban ráadásul duplázódott a szerbek előnye, pompásan alakultak a dolgok a csoportelsőség felé vezető úton. Eseménytelenül telik el az első félidő Budapesten, ám nem úgy Belgrádban: Szerbia – Oroszország 4-0 az első negyvenöt perc után!

Az ötvennegyedik percben komoly helyzetük volt a törököknek, de szerencsére előbb Tosun lövését blokkoltuk, aztán Tufan bombázott az égbe. Az jól látszott, hogy az ellenfelünk a győzelemre játszva jött ki az öltözőből, ugyanis a szerbiai eredmény miatt ők álltak kiesésre a csoportból. 

Az ötvenhetedik percben aztán kissé váratlanul, de annál nagyobb örömünkre megtörtént a csoda: Varga Kevin lövése még kijön a kapufáról, egy török védő megpróbál kétségbeesetten menteni, de pont Sigér Dávidra rúgja a labdát, akiről bepattan. Vezetünk, 1-0! Az egész lehetőség a török kapus rossz passzából kezdődött, Mert Günök hálóőr egyébként a török Felcsút, a Başakşehir FC játékosa. A gól után többet támadnak a törökök, de nekünk van nagyobb helyzetünk: Nego ballal tizenöt méterről csak kicsivel teker mellé. Utána Dibusznak kell nagyot védenie, marad a magyar vezetés. Közben jönnek a hírek Belgrádból is: Szerbia kiütéssel győz Oroszország ellen, már öttel vezetnek! Nagy köszönet nekik, hiszen megnyitották az utat a magyar válogatott csoportelsősége felé!

Az utolsó tíz percben nyomnak a törökök, több magyar is besárgul időhúzás miatt, de ezt már nem sajnáljuk. A hosszabításban aztán Varga Kevin megadja a kegyelemdöfést a törököknek: egy gyors kontra után a hálóba bombáz, 2-0. Megtörténik az, amit a sorsoláskor talán senki sem mert remélni: megelőzve az orosz, a szerb és a török válogatottat, Magyarország megnyeri a csoportját! 

Szép volt, fiúk!

Nemzetek Ligája – 6. forduló
Budapest, Puskás Aréna – zárt kapu
Játékvezető: Ivan Kruzliak – partjelzők: Tomas Somolani és Hancko Branislav (szlovákok)

Magyarország – Törökország 2-0 (0-0)
Gól: Sigér (57.), Varga (95.)
Sárga lap: Tekdemir (47.), ill. Cseri (54.), Dibusz (77.), Gyurcsó (91.)

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego (Botka 89.), Sigér, Nagy Á., Kalmár (Cseri 46.), Hangya (Holender 74.) – Nikolics (Gyurcsó 64.), Könyves (Varga K. 46.)

Törökország: Günok – Sangaré, Kabak, Demiral, Erkin – Kahveci (Yazici 55.), Tufan (Özcan 71.), Tekdemir (Ayhan 88.), Calhanoglu, Karaman – Tosun (Türüc 71.)