Csoda Lipcsében: legyőztük a németeket!

Csoda Lipcsében: legyőztük a németeket!

Schäfer András (b2) és Szalai Attila (b), valamint a német Thomas Müller a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország-Magyarország mérkőzésen a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor a magyar válogatott feljutott a Nemzetek Ligája elitcsoportjába, és ott mindjárt összesorsolták az Európa-bajnok Olaszországgal, az EB-második angolokkal és a mindig erős német válogatottal, senki sem számított arra, hogy két mérkőzéssel a vége előtt Magyarország fogja vezeti a csoportot. Ugyan a sorsolás után Marco Rossi magyar szövetségi kapitány kiírta a közösségi oldalára, hogy „easy”, vagyis könnyű, de ezt alighanem ő is viccnek szánta.

Mindenesetre péntek kora este úgy nézett ki a csoport állása, hogy mi vezettünk hét ponttal, utánunk eggyel lemaradva a most éppen házigazda németek, tőlük is eggyel Olaszország, és leghátul, alig két ponttal Anglia. Ez az állás egyébként azt jelentette, hogy még akár ki is eshetünk (ha mi kikapunk itt és hétfőn Olaszország is győz Budapesten, és közben az angolok mindkét meccsüket megnyerik), de persze a két meccsen legalább két pontot megszerezve (és a többi mérkőzésen is nekünk kedvező eredmények esetén) elérhető közelségbe kerül a csoportelsőség is. 

A lipcsei Red Bull Aréna egyébként majdnem hazai pálya: a magyar válogatott keretéből itt játszik a helyi klubcsapatban a kapus Gulácsi Péter mellett Willi Orban és Szoboszlai Dominik is.

A magyar szurkolók (egy teljes szektort megtöltöttek a 47 ezer férőhelyes stadionban) a városközpontban gyülekeztek, és a vonulás előtt nem a szebbik arcukat mutatták: trágár szlogenek, román- és szlovákgyalázó rigmusok jelezték, hogy a családbarát szurkolásra egy ideig még várni kell. Videó itt.

Bátran kezdtünk, az első percben szögletet rúghattunk és utána is a német tizenhatos környékén pattogott a labda. A tizedik percben egy gyors kontránk után Szoboszlai lőhetett volna, de blokkolták. Az első negyedórában a németek el sem jutottak a magyar kapuig, kiválóan játszott a magyar csapat – ehhez mérhető volt a szurkolás is, csak a magyar tábor hallatszott. A tizenhetedik perben a búcsúzó csapatkapitány, Szalai Ádám szerezhetett volna gólt, de a rosszabbik lábára jött ki a lövés a tizenhatos környékén, és tudtak blokkolni. De jött a szöglet, Szoboszlai ívelt, és Szalai Ádám az ötösről sarokkal világklasszis gólt szerzett a hosszú sarokba – 1-0 ide! Az ünnepléskor a magyar szurkolóknál előkerültek a pirotecnikai eszközök, könnyen lehet, hogy UEFA-büntetés lesz belőle. Még egy érdekesség: a német közönség már a szöglet előtt elkezdte fújolni a csapatát, annyire nem tetszett neki, amit a házigazdák a pályán mutattak. 

A huszonhatodik percben labdánk volt a kettő nullhoz: Gazdag Dániel került ziccerbe az ötösön, de a hazai kapus védeni tudott. Ez után kis idővel jegyezhettem fel a mérkőzés első német próbálkozását: Sané távolról jócskán fölé durrantott. Gazdagnak még akadt egy lehetősége szintén az ötösről, de talán büntetőre akart kicsikarni és elesett – Rüdiger szabályosan, testtel lökte el.

A harmincötödik percben, magyar szögletnél a hazai szurkolók voltak sportszerűtlenek, papírgalacsinokkal dobálták meg Szoboszlait. Majd negyven percnek kellett eltelnie, hogy védeni kelljen Gulácsinak, de a közeli fejes nem okozott neki problémát. Újra mi támadtunk, de Szalai ütésért sárga lapot kapott a szlovák bírótól. Utána érdemleges nem történt, a sokkal jobban játszó magyar válogatott megérdemelt előnnyel mehetett félidőben az öltözőbe. A németeket a hazai közönség jókora füttye kísérte be.

A második játékrészt a hazaiak kezdték, némiképp harapósabban, percekre letáborozva a mi térfelünkön. Nekünk is volt egy lehetőségünk, de Nagy Ádámot leütötte Rüdiger, a magyar a földön maradt, majdnem gólt is kaptunk a kontrából, de a bíró nem látott szabálytalanságot. Az ötvenharmadik percben gólt is szereztek a németek, de szerencsére lesről, így maradt a magyar vezetés. Hiába a hazai pálya, Gulácsit is megdobálták a német drukkerek papírgalacsinnal – ők sem a sportszerűségükről híresek. Erős volt a hazai nyomás, Gulácsi a hatvanadik percben nagyot vetődve mentett.

Majdnem a félidő felénél jártunk, amikor Kleinheisler László váltotta Gazdagot, és Szalait is lehívta Rossi, helyette Ádám Martin jött be. 

Ahogy telt az idő, egyre görcsösebbek lettek a németek, és egy kontrából Ádám Martin lódulhatott meg – sajnos Ter Stegen a helyén volt, elvetődve védeni tudott. 

Kiderült a pontos nézőszám is 39.513, technikai telt ház, ugyanis a két tábor között az UEFA-előírások szerint biztonsági zónát kell hagyni. 

Nagyon beszorultunk a végére, de védelem állta a sarat. 

Közben Olaszország vezetést szerzett Anglia ellen, ami azt jelentette, hogy amennyiben az angolok nem tudnak fordítani, biztos nem esünk ki az A csoportból. Öt perccel a vége előtt még mindig vezettünk, a hazai támadásokban nem volt meg a kellő átütő erő. Sőt, Kleinheisler el is dönthette volna, de a ziccert a kapusba rúgta. Utána a németeknek is volt egy nagy helyzetük, de szerencsére mellé ment a lövés. 

Öt percet hosszabbított a bíró, de nem született gól: Németország - Magyarország 0-1! Most már két ponttal vezetjük a csoportot Olaszország előtt.