Döntetlent játszott a szerbekkel a magyar válogatott

Döntetlent játszott a szerbekkel a magyar válogatott

Kalmár Zsolt, a magyar egyenlítő gól szerzője a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában 2020. november 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még meglehet az első hely a Nemzetek Ligája B csoportjában, ha szerdán Budapesten legyőzzük a törököket és az oroszok nem nyernek Belgrádban.

Vasárnap este a Nemzetek Ligája aktuális sorozatának utolsó előtti mérkőzéséhez érkezett a magyar labdarúgó válogatott: a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött fogadta a Szerbia együttesét. A mérkőzésnek komoly tétje van, mert győzelem esetén még akár a csoport első helye – és így a felkerülés a legmagasabb szintre is elérhető; ha pedig kettős vereség állna elő (szerda este ugyanitt a törököket fogadjuk), akkor akár a C-ligába való visszaesés is elképzelhető. Szerbia ellen ráadásul nyertünk Belgrádban (Törökországot is legyőztük idegenben), és a szerb csapat hangulatán az sem segít, hogy három napja elbukták otthon tizenegyespárbajban az EB-re való kijutást a skótok ellen. Ami ott bánat, az nálunk öröm: a magyarok az utolsó percekben fordítva megverték Izlandot csütörtökön Budapesten, így mi ott leszünk az idén nyárról elhalasztott jövő évi Európa-bajnokságon. Előreláthatóan a Puskás Arénában, de a koronavírus-járvány még ebbe is beleszólhat.

A magyar válogatott edzőinek nincs szerencséjük a vírussal: Marco Rossi már három napja sem ülhetett a kispadon, a másodedző, Cosimo Inguscio a hétvégén adott pozitív mintát, így Gera Zoltánnak kellett irányítani a csapatot. Igaz, telefonról ott volt Rossi is – mivel egészségügyi okai vannak a távolmaradásnak és nem eltiltás, nem tilos a mobilon történő kommunikáció. A magyar csapat – részben kényszerből – hat helyen is változott a csütörtök esti kezdőcsapathoz képest, és most volt egy debütálás is: Kecskés Áron, az FC Lugano játékosa élete első felnőtt válogatott mérkőzésén mindjárt kezdőként léphetett pályára.

Mérkőzés előtt jött a hír, hogy a törökök 3:2-re legyőzték az oroszokat Isztambulban, így bizonyossá vált, hogy amennyiben ma este nyerünk, a csoport élére ugorhatunk – ez elég komoly motiváció a pályára lépő játékosoknak.

Az első negyedórában a magyar csapat előtt adódott több lehetőség (Nikolics például nagyjából tíz méterről lőtt mellé-fölé), de mégis a szerbek szereztek vezetést – a tizenhetedik percben Nemanja Radonjics lefutja védőjét, betör a tizenhatosunkra, ott kicselez mindenkit és a hálóba gurít: 0-1. Utána is mi támadunk, a szerb kapusnak párszor védenie is kell, de magyar részről a befejezés sohasem tökéletes. 

Az első fél óra után hét kapu fele tartó lövés itt, egy ott, mégis a szerbek vezetnek. Kapunk egy szabadrúgást jó helyről, nagyjából 23 méterről. Szoboszlai rászúrja, beleérnek, szöglet. Utána megint jó lehetőség Szoboszlai előtt, de mellé. Kilenc méterről is fejelhet a fiatal magyar sztár, de nincs nehéz dolga a kapusnak. Nagyon nyomunk, de csak nem jön az egyenlítő gól. Egészen a 39. percig, amikor egy gyönyörű magyar összjáték után szép gólt szerez higgadtan Kalmár Zsolt. 1:1, máris jobban néz ki az eredmény, nem kell hátránnyal menni az öltözőbe.

Sigér Dávid (j) és a szerb Luka Jovic a labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójában játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A második félidő szerb sárgalappal kezdődik (Lukics rúgja meg Nagy Ádámot) – érdekesség, hogy a magyar csapatban három olyan játékos is pályára lépett, akik Szerbiában születtek, így vélhetően értették, amit az ellenfél beszélgetett egymás között. 

A második negyvenöt perc viszonylag eseménytelenül csordogált egészen az utolsó negyedóráig, amikor egy Szoboszlai szögletet követően a magyar játékosok tizenegyest reklamáltak (nem volt az), majd a hatoson belüli kavarodás után a kivetődő Dmitrovics védett. Utána itt is, ott is voltak ígéretes helyzetek (a szerbeké volt a nagyobb, Jovics lövése épp csak elcsúszott a jobb kapufa mellett), de gól nem esett. Magyarország – Szerbia 1-1, a magyar válogatott a csoport második helyéről várja szerdán Budapestre Törökországot. Ha akkor nyerünk, és az oroszok nem tudnak győzni Belgrádban, feljutunk a Nemzetek Ligája A csoportjába.

Nemzetek Ligája – 5. forduló
Budapest, Puskás Aréna – zárt kapu
Játékvezető: Glenn Nyberg – partjelzők: Mikael Hallin és Andreas Söderqvist (svédek)

Magyarország – Szerbia 1-1 (1-1)
Gól: Radonjics (17.), ill. Kalmár (39.)
Sárga lap: Makszimovics (31.), Lukics (46.), Szpajics (64.) ill. Sigér (51.)

Magyarország: Dibusz – Botka, Lang, Kecskés – Bese (Schäfer 78.), Sigér (Nego 58.), Nagy Á., Holender (Hangya 68.) – Kalmár, Szoboszlai (Gyurcsó 78.) – Nikolics (Könyves 58.) – Mb. szövetségi kapitány: Gera Zoltán

Szerbia: Dmitrovics – Gudelj, Szpajics, Milenkovics – Risztics (Mladenovics 62.), Makszimovics (Grujics 62.), Lukics, Lazovics (Gacsinovics 56.), Radojnics (Vlahovics 79.) – Tadics (Milinkovics-Szavics 79.), Jovics – Mb. szövetségi kapitány: Alekszandar Jankovics