Döntőben a magyar pólócsapat, megvan az olimpia!

Döntőben a magyar pólócsapat, megvan az olimpia!

Erdélyi Balázs (j), valamint a montenegrói Stefan Vidovic (elöl), Duro Radovic (b) és Dejan Lazovic (b3) kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornája elődöntőjében játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a Duna Arénában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel péntek délután a másik elődöntőben Spanyolország 9-8-ra legyőzte az addig százszázalékos Horvátországot, az már eldőlt: ha bejutunk a hazai rendezésű vízilabda-Európa-bajnokság döntőjébe, akkor ott leszünk az olimpián is, mert Spanyolországnak már van kvótája.

Az első negyed elején akcióból egyik csapatnak sem sikerült betalálni, aztán az ötödik percben a fehér sapkás Montenegró értékesítette az első emberelőnyét, a labda mindkét kapufát érintve vágódott Nagy Viktor hálójába. Mi is kaptunk egy kiállítást, de Manhercz a kapusba vágta a labdát. Újabb fór Montenegrónak, 2-0. Aztán nagy nehezen megszereztük az első gólt, Pohl centerből talált be. A negyed végén még Nagy Viktor védett nagyot, így szerencsére csak egygólos hátránnyal mentünk pihenőre úgy, hogy kilenc lövésből mindössze egyszer sikerült betalálni.

A második harmad elején zúgott a magyar szurkolók „mindent bele!”"-kiáltása, de az első emberelőnyt megint nem sikerült kihasználni. Aztán jött Varga Dénes pimasz csavarása háttal, hatalmas találat, 2-2. Gyors gólváltás következett ide-oda (mi kettős emberelőnyből egyenlítettünk), aztán Nagy Viktor parádéi következtek, és végre Varga Dénes közeli lövésével átvettük a vezetést. Kivédekeztük a montenegrói emberelőnyt, maradt egy támadásnyi időnk, de nem jutottunk el a helyzetig. Igaz, így is egy gólos előnnyel mehettünk a félidőre.

A harmadik negyed egy magyar kapusbravúrral kezdődött, de a bírók végül mégis megadták a montenegrói gólt, és a VAR nekik adott igazat. Újabb Nagy Viktor-védés után emberelőnyben egy gyönyörű bejátszás Mezeinek, hatalmas gól. Három és fél perccel a negyed vége előtt Zalánki is bevágta, már kettővel vezettünk. Montenegró emberelőnyben hatalmas felső léces gólt húzott, de rögtön utána kaptunk egy ötöst a másik oldalon, maradt a kettő közte. Zalánki újabb nagy gólt szerzett távolról, hárommal vezettünk a negyed végére!

Az utolsó játékrész egy eksztázisban lévő magyar csapattal és közönséggel kezdődött, de az első emberelőny kimaradt nekünk, igaz, a montenegróiaknak is. A második már nem, kettőre olvadt az előny négy perccel a meccs vége előtt is. Vámos szenzációs lövésével megint három, aztán Nagy Viktor kétszer is védett egy támadáson belül. Montenegró még szerzett egy gólt, aztán még egyet egy nyilvánvaló bírói hiba után, amikor nem kaptunk meg egy ötméterest. Váratlanul szoros lett a vége, de a támadásban kaptunk egy kiállítást tizenöt másodperccel a vége előtt – innen már csak egy öngóllal lehetett volna kikapni. Inkább dobtunk azonban még egyet, és Európa-bajnokságon először győztük le Montenegrót. Megvan a döntő, és ami talán még fontosabb, megvan a tokiói olimpia!

Európa-bajnokság (Duna Aréna), férfiak, elődöntő:

Játékvezetők: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)

Magyarország – Montenegró 10-8 (1-2, 3-1, 4-2, 2-3)
Gólszerzők: Varga Dénes 4, Zalánki 2, Pohl, Erdélyi, Mezei, Vámos 1-1, illetve Radovic 3, Pjesivac 2, Draskovic, Petkovic, Durdic 1-1