Döntött a MOB, csak védett sportolóknak engedi az olimpiai részvételt

Döntött a MOB, csak védett sportolóknak engedi az olimpiai részvételt

Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének pénteki döntése értelmében a magyar sportolók csak akkor vehetnek részt a július 23-án kezdődő tokiói olimpián, ha védettek a koronavírussal szemben – írja az MTI.

A MOB honlapja szerint az elnökség egyhangúlag fogadta el az orvosi bizottság javaslatát, és ezzel határozati szintre emelte a korábban megfogalmazott álláspontját. A beszámoló szerint az egyik szerb evezős pozitív mintát adott Japánban, majd a vele utazó négy társát is két hétre karanténba helyezték. A MOB orvosi bizottsága ezután tette meg javaslatát.

A rendkívüli elnökségi ülésen elhangzott, hogy a 363 tagú magyar delegációból – amelyben 176 a sportoló – mindössze hárman nem rendelkeznek védettséggel. „A szerb sportolók esete megmutatta, hiába voltak korábban olyan jelzések, hogy egy esetleges pozitív PCR-tesztet mérlegelés követ majd, a japánok üzenete egyértelmű: ha egy sportoló nem védett, nemcsak saját, hanem csapattársai részvételét is kockára teszi” – emelte ki Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.

Hangsúlyozta, nyilvánvalóan mindenki tisztában van vele, hogy nincs százszázalékos biztonság, ugyanakkor minden egyéb kérdést háttérbe kell szorítania annak, hogy senki ne essen el azért az olimpiai részvételtől, mert ezen a téren a MOB nem tett meg minden tőle telhetőt.

A két hét múlva kezdődő olimpia augusztus 8-ig tart, az sportáganként változik, hogy kinek mikor lesz az első versenye. A Blikk már pénteken írt arról, hogy ilyen döntés születhet.

– Jó, hogy fölébredt a MOB, de így, pár héttel az olimpia előtt természetesen már semmi értelme nincs a védőoltásnak, semmilyen védelmet nem nyújt az első adag arra az időre, amíg kint lesznek Japánban a sportolók – magyarázta a lapnak Ócsai Lajos, az ÁNTSZ korábbi járványügyi vezetője, aki szerint az injekciózás a teljesítményre is negatív hatással lehet. – Ráadásul a vakcinának ott vannak a mellékhatásai, amelyek a teljesítményre is kihathatnak. Ilyen az oltás utáni napokban az izomfájdalom vagy a levertség, ez pedig a felkészülés végén nyilvánvalóan nem szerencsés.

A Blikk még úgy tudta, hogy négy sportolónkat érintheti a szigorítás, Úgy értesültek, hogy van olyan, aki eddig az életkora miatt nem kaphatta meg az oltást, s olyan is, aki már az időeltolódás mielőbbi leküzdése miatt a térségben edzőtáborozik.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.