Drámai körülmények között, sérülten is a negyedik lett Márton Anna kardvívásban

Drámai körülmények között, sérülten is a negyedik lett Márton Anna kardvívásban

Márton Anna az orosz Szofija Velikaja elleni asszóban, a nõi egyéni kardozók elõdöntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 26-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három nap alatt harmadszor jut magyar vívó a legjobb négy közé. Szilágyi Áron győzelme, és Siklósi Gergely ezüstérme után Márton Anna a negyedik helyet szerezte meg a női kard egyéni versenyszámában a tokiói olimpián.

Márton Anna drámai rajt után szenzációsan vívott hétfőn a japán fővárosban. A magyar kardvívó az argentin María Belén Pérez Maurice ellen kezdte meg olimpiai szereplését, és néhány tus után a térdéhez kapott, ápolást kért. Különösen azért tűnt ijesztőnek az eset, mert Márton már eleve sérült térddel utazott el Tokióba, korábbi szalagszakadását követően nem műtötték, hiszen azzal elúszott volna az olimpia. Az ötperces ápolást követően az argentin uralta az asszót, Márton azonban a második felvonásban fájós lábbal is fordítani tudott, és győzött 15-12-re.

A nyolcaddöntőben a dél-koreai Csoj Szu Jon várt Márton Annára, aki első asszója után elmondta, telenyomták fájdalomcsillapítóval, de a sérülés így is hátráltatja. Ez meg is látszott a koreai ellen, ám a végén ismét hatalmasat küzdve a magyar vívó hozta ez a meccset is. Akárcsak a negyeddöntőt az üzbég Zaynab Dayibekova ellen. Ekkor a rajttal már nem volt gond, Márton lehengerlően vívva 8-2-re elhúzott, az üzbég azonban nem adta fel, 12-11-re zárkózott, de onnan már csak a magyar kardozó talált, a vége 15-11.

Az elődöntőre sajnos nem maradt túl sok kérdés, a reggeltől elképesztő formában vívó orosz Szofija Velikaja szoros első felvonás után simán, 15-8-ra legyőzte Mártont, aki a bronzéremért a francia Manon Brunet ellen léphetett pástra.

– Gyerekkorunk óta együtt vívunk, jól ismerjük egymást, eléggé pörgős vívása van – mindenképpen legyőzöm, ráadásul Rió miatt is bosszút akarok állni, hiszen akkor tőle kaptam ki. Azóta egyszer sem tudott legyőzni, és ez így is marad – mondta az elődöntő után Márton Anna a Nemzeti Sportnak.

Hiába fogadkozott azonban, a francia versenyző végül felülkerekedett. Látszott, hogy a sérült térde komolyan hátráltatja Márton Annát, többször is a lábához kapott, megtört a lendülete, nem találta magát. Brunet pedig rutinosan ki is használta ellenfele sérülését, és végül könnyen 15-6-ra nyert. Veresége ellenére Márton Anna a nap egyik legnagyobb hőstettét hajtotta végre. Sérülten küzdötte el magát a legjobb négy közé, fájdalomcsillapítókkal telenyomva is remekül vívott, az elődöntőben és különösen a bronzmeccsen azonban már egyértelműen látszott, hogy a térde miatt túl nagy a hátránya.

A másik két magyar kardozó közül Katona Renáta az első fordulóban 15-6-ra győzött tunéziai ellenfelével szemben, a következő körben azonban kikapott a később Mártont is legyőző Velikajától; Pusztai Liza kiemeltként a második körben kezdett, ahol szintén tunéziai vívót vert, számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a kínai Csien Csia-zsujtól kapott ki 15-10-re.

A magyar női kardozók számára a folytatás július 31-én, szombaton következik, akkor a csapatversenyben léphetnek pástra.