Drámai tizenegyespárbaj után Olaszország lett az Európa-bajnok!

Drámai tizenegyespárbaj után Olaszország lett az Európa-bajnok!

Olasz játékosok ünnepelnek a trófeával a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország–Anglia-mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én (Fotó: MTI/EPA Pool/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen elképesztő dráma után kiderült, Olaszország nyerte a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot. Anglia ezúttal is képtelen volt büntetőpárbajt nyerni a saját szentélyében, a Wembley-ben!

Az 1996-os Eb-elődöntő után a 2020-as torna döntőjében sem sikerült tizenegyesekkel nyernie a házigazda Angliának. Az olaszok szépen, taktikusan szalámizták fel és gyűrték maguk alá az angolokat, akik nagy elánnal kezdték a meccset, gyorsan vezetést szerezte a 2. percben, ám a második félidőtől elvesztették a kezdeményezést. A hosszabbításban mindkét félnek voltak lehetőségei, ám senki nem tudott gólt rúgni.

A '96-os meccsen a döntő 11-es elhibázó Southgate cseréi nem jöttek be, Rashford és Sancho sem tudta berúgni a büntetőjét. Az újabb párbajt nyerő Donnarumma is nagyon kellett ahhoz, hogy Olaszország 1968 után újra, immár másodjára Európa trónjára ülhessen! Itália lett az Európa-bajnok!

Olasz játékosok ünnepelnek a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország–Anglia-mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én (Fotó: MTI/EPA Pool/Andy Rain)

Percről percre tudósításunkat alább olvashatják vissza:

Gianluigi Donnarumma olasz kapus örül a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország–Anglia-mérkőzésen a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Az olasz hálóőr lett a torna játékosa (Fotó: MTI/AP Pool/Carl Recine)

5. kör: Ha Jorginho berúgja, nyernek az olaszok! Megfogja Pickford!!! Atyaég! Saka rúgja az angolok ötödik tizenegyesét. Kihagyja!!! 2-3! Európa-bajnok Olaszország!

4. kör: Bernardeschi középre teszi, gól! Sancho a negyedik angol, kivédi Donnarumma! Előny az olaszoknál! 2-3.

3. kör: Bonucci a harmadik olasz, gól! Rashford, kapufa! 2-2.

2. kör: Belotti jön, kivédi Pickford! Maguire a második lövő, gól, előny Angliánál. 2-1.

1. kör: Berardi kezd, gól! Kane az angolok első rúgója, ez is gól! 1-1.

Olasz szurkoló „(A kupa) Rómába jön” feliratú nemzeti színű zászlót tart a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzésen a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én (Fotó: MTI/AP Pool/Paul Ellis)

120+3. perc: Vége a hosszabbításnak, 1976 után lesz ismét tizenegyes párbaj az Eb-döntőn! Az angolok nyolcból mindössze kétszer tudtak így nyerni nagy tornán.

120+1. perc: Minden hosszabbítással együtt a csapatok úgy 130 percet játszanak. Ha így marad, az olaszok az elődöntő után a döntőben is tizenegyes párbajt vívhatnak.

120. perc: Olasz szöglet. Chielli rúgta be, a megcsúszó labda mindenki mellett elcsúszott, Belotti beadását pedig kivágták.

117. perc: Ugyan mindkét csapat továbbra is a győzelemre tör, ám egyre inkább a büntetőpárbaj felé haladnak a felek. Még egyet cserélt Mancini, Emerson helyére Florenzi jött. Két angol is pályára lépett még: Rashford és Sancho – lejött a csere Henderson és Walker.

114. perc: Egy középpályán guruló labdára csapott le Jorginho és Grealish. Előbbi aztán csúnyán rálépett az angol combjára, amiért az olasz kapott sárga lapot. Az angol szabadrúgást aztán saját emberrel Donnarumma leszedte.

112. perc: Beszorultak saját kapujuk elé az olaszok. Egyelőre azonban nem tudtak kapura lőni az angolok.

109. perc: Szétszakadt a pálya. Egy nagy angol helyzet után, rosszul jött ki Donnarumma, ám nem sikerült kapura lőni. Ebből indult aztán egy olasz helyzet, Belotti futott el ígéretesen, ám les miatt nem sikerült befejezni az akciót.

107. perc: 26–27 méterre a kaputól szabadrúgáshoz jutott Olaszország. Bernardeschi küldte kapura, a lövés kipattant Pickfordról, ám az angol hálóőr javított, és másodjára magához tudta ölelni a játékszert.

105+1. perc: Kezezés miatt kapott egy szabadrúgást Anglia. Shaw emelte be, ám szabálytalanság miatt lefújta a bíró, egyúttal véget vetett a hosszabbítás első félidejét.

104. perc: Óriási olasz helyzet maradt ki. Walker elcsúszott, így Emerson lódulhatott meg a bal oldalon. A beadást Bernardeschi próbálta kapura küldeni, ám Pickford védett, a ráadást pedig Belotti lőtte mellé.

99. perc: Belotti próbálkozott egy kapura lövéssel, ám a blokkolt labdát könnyen fogta Pickford. Mount helyett közben Grealish jött be az angoloknál.

96. perc: Egy jó elfutás után Sterling törhetett kapura, ám Chiellini kemény és határozott belépőjével szögletre mentett. Verratti helyre érkezett Locatelli, a szöglet után aztán Phillips durrantott kapura, de a lövése picit széles volt.

91. perc: Cserélt egyet Mancini: Belotti jött a kifejezetten aktív és jól játszó Insigne helyett. Közben már Locatelli is készülődik.

Rendes játékidő: A korábbi kiváló angol csatár, Chris Sutton szerint az olaszok megérdemelten nyerték a második félidőt, és megérdemelten szereztek gólt, az angolok most kötélen táncolnak, Kane túlságosan mélyen van, nem tudni, ki lőhetne gólt.

Rendes játékidő: 1–1 lett 90 perc után az eredmény. Jön a hosszabbítás, amiről az olaszoknak nincsenek túl jó emlékeik: a 2000-es Eb-döntőt ugyanis egy Trezeguet aranygóllal veszették el az extra játékban.

90+6. perc: Az olasz csapatkapitány kifejelhette volna a labdát, de nem tette, az elfutó Saka mezét viszont elég látványosan megtépte, amiért jogos sárga lapot kapott. Teljesen értelmetlen volt az olasz kapitány akciója.

90+5. perc: Csak másodpercekre van az angoloknál a labda, az olaszok viszont nem tudnak mit kezdeni a játékszerrel.

90. perc: A bíró 6 percet hosszabbít.

89. perc: Sterling óriási szólót vágott le, becselezte magát az olasz tizenhatoson belülre, ám végül kivezette a labdát.

87. perc: Berohant egy félmeztelen fiatalember a pályára, akit hárman is épp hogy csak el tudták kapni a rendezők.

85. perc: Chiesa még sem tudja folytatni, lehet mégis jobban fájt neki a korábbi belépő, nem tudni, a lényeg, helyette Bernardeschi lépett pályára.

84. perc: Insigne keményen odalépett Phillipsnek, ami után ő is besárgult. A szabadrúgásból az angoloknak nem sikerült kapura törnie.

80. perc: Óriási szólót vágott le Chiesa. A csatárt három angol védő gyűrűjében tűnt el, és a bíró szerint szabályosan szerelték. Az olasz aztán lemarad, és elég látványos színészkedés után az ápolásába kezdtek. Erre nagyon nem lenne szükség, az ilyesfajta teátrális megnyilvánulások sose teszik szimpatikussá egy sokat színészkedő csapatot.

74. perc: Óriási olasz helyzet maradt ki. A csereként beállt Berardi kapott remek kiugratást, Pickford kicsit meggondolatlanul jött ki rá, ám a támadó végül nem tudta kapura tenni a labdát. Lehet egyébként, hogy a kirobbanó angol kapus is megzavarhatta. Újabb angol csere: Rice helyett Henderson lépett pályára.

72. perc: A gól feldobta az olaszokat, akik még masszívabban, 71:29 százalékban birtokolják a labdát. Közben Southgate is változtatásra szánta el magát: Tripier helyett érkezett Saka.

Az olasz Leonardo Bonucci belövi az egyenlítő gólt a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország–Anglia-mérkőzésen a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én (Fotó: MTI/EPA POOL/Facundo Arrizabalaga)

67. perc: Kiegyenlít Olaszország! Egy szöglet után Verratti fejelt, ám az ő labdáját még ki tudta piszkálni Pickford, a berobbanó Bonucci közelről eleresztett bombájával szemben azonban tehetetlen volt. Az olasz védő az első találatát szerezte a mostani tornán – legutóbb, két éve a görögök ellen egy Eb-selejtezőn szerzett gólt.

64. perc: Nagy helyzet a másik oldalon. Egy szöglet után Stones tudott kapura fejelni, ám labdáját Donnarumma újra szögletre tolta. Abból azonban már nem alakult ki lövőhelyzet.

62. perc: Pickford óriásit mentett! Chiesa kevergetett a tizenhatoson belül, majd úgy 16-ról kapura tudta kanyarítani, ám az angolok hálóőre kitolta a jól helyett lövést.

57. perc: Felélénkültek az olaszok. Insigne volt aktív megint, az apró termetű támadó Chiesa lövése után a megszerzett lepattanóval az ötös sarkáról, ugyan kiszorított helyzetből, de tüzelni tudott. Lövését Pickford védte.

54. perc: Két cserére szánta rá magát Mancini: Barella helyett Bryan Cristante, míg Insigne helyett Domenico Berardi jött be. Közben Bonucci rúgott oda Sterlingnek, amiért megkapta a meccs második sárgáját.

51. perc: Ismét Sterling főszerepben, az angol szemben a saját tizenhatosuk előtt fellökte Insignét 20 méterrel a kapu előtt. Veszélyes helyről járt szabadrúgás, ám a sértett csúnyán felé rúgta.

48. perc: Sterling futott el a bal oldalon, rendesen megdolgozták az olasz védők, de ezúttal nem kapott büntetőt, mint a dánok ellen a mérkőzés hosszabbításában.

47. perc: A második játékrész első említésre méltó eseménye, Barella hátulról belerúgott a mellette elfutó Kane-be, amiért megkapta a találkozó első sárga lapját.

Az angol Luke Shaw ünnepel, miután belőtte az első gólt a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjének Olaszország–Anglia-mérkőzésén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Laurence Griffith)

Félidő: Gyors értékelése szerint Shearer kiemelte, nagyon pozitív volt az első félidő angol szemmel. A hazaiak jól nyomtak, jól támadtak le, és jól bontottak szélen, ami megzavarta az olaszokat; a gól is remek volt, és ha védekezni kellett, azt is jól oldotta meg a Southgate-csapat – véli az egykori klasszis angol támadó. Az ugyancsak egykori kiváló védő, Rio Ferdinand szerint ugyanakkor akadnak problémák olykor az angolok védekezésében, ám a csapat nagyon összeszedett, nagyon begyakorolt mindent és nagyon magabiztos.

Félidő: Hiába birtokolta masszívan többet a labdát, 65-35 százalékos arányban Olaszország, egyelőre sokra nem mentek vele. A félidei statisztikák szerint az olaszok 88 százalékos pontossággal 336, míg az angolok 74 százalékos mutatóval 177-et passzoltak az első játékrészben.

45+2. perc: Előbb Immobile, majd az ő blokkról lejövő labdája után Verratti próbált kapura rúgni, ám egyikőjüknek sem sikerült.

45. perc: Egészen elképesztő dolgokat művelt a bal szélen Insigne két védő között, a labda végül Jorginhóhoz került, aki ügyesen bekeverte magát a tizenhatoson belülre, ám végül lőni ő sem tudott.

41. perc: Ígéretes helyről, a jobboldalon úgy 35 méterre az angol kaputól, szabadrúgáshoz jutottak az olaszok. Verratti beívelését azonban kifejelték a védők, és a visszatámadásból se tudtak veszélyes helyzetet kialakítani az olaszok.

35. perc: Na, megvolt az első veszélyes olasz akció is. Chiesa lódult meg a félpályánál, rávezette a labdát a befelé hátráló angol védőkre, és úgy jó 25 méterről tüzelt, ám lövése jó pár centivel elkerült a jobb kapufa alját.

34. perc: A feszültséget jól mutatja, egy baloldali olasz elfutás után a labda kicsúszott az alapvonalon. Emerson szögletet reklamált, majd miután kirúgást ítéltek, leállt veszekedni az őt szerelő Tripierrel. A szájról olvasás alapján olyan szavakat használtak, amelyekért szurkolótáborokat stadionbezárással szokott büntetni az UEFA.

30. perc: A félidő közepére Olaszország picit magára talált, a nagy angol rohamok után a „kékek”, azaz az Azzurri néven is emlegetett olasz válogatott is egyre többet keverget a középpályán. Az utolsó két percben például az angolok nagyjából labdába sem igen tudtak érni. A hazaiak ugyanakkor igen masszívan védekeznek.

15. perc: Az angol találat szerzője, Shaw nem egy nagy gólvágó, a védő pályafutásának mindössze harmadik gólját szerezte. A Manchester United játékosa egyébként az Eb-döntők eddigi leggyorsabb gólját szerezte. Az olaszok ritkán kaptak egynél több találatot, ám ha az eredmény így marad, az azt is jelenti, véget ér a Mancini-csapat 33 meccs óta tartó veretlenségi sorozata. (A VIP-páholyban Vilmos herceg és fia, György így örültek az angolvezetésnek.)

8. perc: Úgy 25 méterre az angol kaputól ígéretes szabadrúgáshoz jutottak az olaszok, ám Insigne felédurrantott.

5. perc: Az angolok szemmel láthatóan nagyon belekezdtek. Sokkal aktívabbak az ellenfelüknél, és egyértelműen ők irányítják a meccset.

Angol szurkolók egy földből kitépett fával dobálóznak a londoni Trafalgar téren a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjének Olaszország–Anglia-mérkőzése előtt 2021. július 11-én (Fotó: MTI/EPA Pool/Joshua Bratt)

2. perc: Angol vezetés! Shaw egy keresztlabdából óriási gólt lő! 1–0. Az olaszokkal ilyen még nem fordul elő ezen a tornán: hátrányba kerültek. És Southgate húzása bejött, a gólpasszt ugyanis az a Tripier adta, akit a döntőn a kezdőbe nevezett a kapitány.

1. perc: Megkezdődött a 16. Eb-döntő. A találkozó előtt a csapatok letérdeltek.

Először játszhat döntőt az Európa-bajnokságok történetében Anglia – mindezt saját közönsége előtt, a labdarúgás egyik nagy szentélyének tartott Wembley stadionban. A szigetországiak legutóbb 1966-ban nyertek nagy tornát, akkor szintén hazai közönség előtt a világbajnoki címet hódították el.

Az olaszok negyedjére játszhatnak a fináléban: legutóbb 2012-ben döntőztek a spanyolokkal, de az fájó emlék lehet számukra, hiszen 4-0-ra kikaptak. Előtte 2000-ben sem volt szerencséjük 1-0-s vezetés után, hosszabbításban, aranygóllal kaptak ki 2-1-re a franciáktól. Itália egyszer, még 53 éve, 1968-ban ülhetett fel Európa trónjára, akkor második nekifutásra verték meg 2-0-ra a jugoszlávokat.

Eddig Southgate minden húzása bejött, tökéletesen működött – mondta a BBC-nek a meccs előtt a legendás angol csatár, Alan Shearer. Szerinte taktikailag az angol kapitány minden változtatása ült eddig: legyen szó a németek elleni meccsre, vagy arról, ha Tripier kezdett balszélső védőként, ha Sakát rakta be a csapatba. – Sok kritika érte Southgatet korábban, például Sterling miatt is, erre tessék, nézzék meg, hogy teljesített most – vont gyors mérleget a '96-os Eb-n Southgatetel együtt játszó korábbi csapattárs.

– Angliának az egyik gyenge pontja a labdakihozatal, főleg amikor a védők nyomás alatt vannak. Ebben közel sem olyan jók, mint a spanyolok. A két védekező középpályás, Rice és Phillips egyensúlyt teremt az angol csapatban, de kevés tőlük a felpassz – értékelt a Nemzeti Sport által is idézett egykori kiváló olasz középpályás, az idén az Internazionaléval olasz bajnokságot nyerő Antonio Conte.

A két együttes az alábbi kezdőcsapatokkal fut ki a pályára:

Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, L. Insigne. Szövetségi kapitány: Roberto Mancini. Kispad: Sirigu (k), Meret (k), Locatelli, Belotti, D. Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi, Tolói

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Rice, Mount, K. Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate. Kispad: Ramsdale (k), Johnstone (k), Grealish, J. Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Calvert-Lewin, R. James, Saka, Bellingham

Szurkolók érkeznek a londoni Wembley stadionba a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjének Olaszország–Anglia-mérkőzése előtt 2021. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A mérkőzés előtt többen is hírt adtak róla, hogy angol szurkolók csoportja nem tud belenyugodni abba, hogy a járványügyi korlátozások miatt csak 67 ezer embert engednek be a Wembley stadionba, így a kordonokat áttörve, a biztonságiakkal verekedve próbálnak bejutni jegy nélkül a stadionba. Az angol drukkerek közül már a dánokkal vívott elődöntőn is sokan kritikán alul viselkedtek: gyerekeket fenyegettek, köpködték az ellenfél szurkolóit, fenyegették őket, és többek között lézerrel a dán kapus, Kasper Schmeichel szemébe világítottak a végül mindent eldöntő angol 11-es előtt. az európai szövetség, az UEFA ezekért 30 ezer euróra büntette az angolokat.

Korábban, többek között ugyancsak szurkolói rendbontás, rasszista rigmusok miatt a magyarokat is megbüntette az UEFA: három meccses stadionbezárással (ebből egy felfüggesztettre) és 100 ezer euróval sújtották a mieinket. Erre egyébként Marco Rossi magyar szövetségi kapitány így reagált.