Dzsudzsák: Innentől még koncentráltabban kell játszanunk

Dzsudzsák: Innentől még koncentráltabban kell játszanunk

A horvát Luka Modric (b) és Pátkai Máté a Magyarország–Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. március 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vélhetően nem sok magyar szurkoló hitt abban a múlt csütörtöki, Nagyszombatban elszenvedett kétgólos vereség után, hogy a szlováknál sokkal erősebb, a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmet szerző Horvátország ellen fogják Szalai Ádámék kiköszörülni a csorbát a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában. A legtöbben maximum a döntetlenben bíztak, ám ennek ellenére természetesen a még épülő Puskás Stadion is megtelt volna vasárnap délután, így pokoli hangulat és telt ház várta a pályára lépő válogatottakat a Groupama Arénában. Ahogy arról helyszíni beszámolónkban már megírtuk, a magyar válogatott ismét csodát tett, és 0–1-ről fordítva végül 2–1-re megverte a csoport legnagyobb favoritjának számító horvátokat, és ezzel egycsapásra visszahozták Dzsudzsák Balázsék a reményt arra, hogy a többek között Magyarországon is megrendezendő kontinensviadalra kijuthat a válogatottunk. A főszereplők természetesen hovatartozásuknak megfelelően értékelték a látottakat.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, egyáltalán nem talált győzelemnek tartja a horvátok elleni sikert, hanem a kemény munka eredményének, és kiemelte a magyar szurkolók fantasztikus támogatását is.

A csoda soha nem érhet véget: legyőztük a horvátokat! | Magyar Hang

A magyar válogatott a selejtezősorozat legnagyobb meglepetését okozva 2-1-re nyert a vb-ezüstérmes ellen a Groupama Arénában, és ezzel visszahozta a reményt a továbbjutásra.

„A szurkolóink megérdemelték ezt a sikert, hiszen kitartottak a csapat mellett, és elképesztő módon támogatták a válogatottat. Úgy vélem, sem a szlovákok elleni vereségből, sem pedig a mostani győzelemből nem szabad túlzó következtetéseket levonni. Sokat jelent ez a siker az egész magyar futballnak, és azoknak a játékosoknak, akik egy ilyen siker után mehetnek vissza a klubjaikba. Az MLSZ elnökeként ez volt a harmadik olyan győzelem, ami a legnagyobb élményeim közé tartozik: a norvégok itthoni legyőzése a 2016-os Eb pótselejtezőjében, az osztrákok elleni kétgólos siker már a kontinensbajnokságon, illetve ez, a horvátok elleni diadal” – nyilatkozta Csányi Sándor.

Rossi: Nagyszombatban elpártolt mellőlünk a szerencse

Marco Rossi szövetségi kapitány egyenesen pályafutása legnagyobb győzelméről beszélt. Hozzátette, számára a magyar kapitányi poszt nem a kezdetet, hanem a célba érkezést jelenti, éppen ezért abban a pillanatban, amikor a drukkerek vagy a szövetség vezetői nem akarják a válogatott élén látni, akkor ő ennek nem lesz akadálya. Az 54 éves tréner kijelentette, nem értett egyet azzal, hogy olyan volt a nemzeti együttes, mintha kicserélték volna a három nappal ezelőtt Szlovákia vendégeként elszenvedett 2–0-s vereséghez képest.

„Csütörtök óta háromszor néztem végig a nagyszombati találkozót, és egyre inkább az a véleményem, ott elpártolt tőlünk a szerencse, pedig egyenrangú partnerei voltunk a szlovákoknak, ezúttal viszont a Fortuna istenasszony mellénk szegődött, igaz, tettünk is ezért bőven. Ez volt a különbség a két mérkőzés között" – mondta Rossi, aki a másik különbséget abban látta, hogy ezúttal a kezdetektől nagyon pozitív volt a futballisták hozzáállása.

A kapitány külön kitért az ezúttal századik alkalommal válogatott Dzsdudzsák Balázs teljesítményére is, aki a jubileumi meccsen hosszú idő után újra vezére volt a csapatnak. „Dzsudzsák Balázs jó játékos, de bizonyítania kellett, hogy fizikálisan készen áll a feladatokra. Most jobb állapotban van, mint novemberben. Csak azért küldök pályára valakit, mert hasznára van a válogatottnak” – mondta Rossi.

Dzsudzsák: Minden működött az első perctől kezdve

A

100. válogatottságát két gólpasszal ünneplő 32 éves szélső

szívesen

állt a Magyar Hang rendelkezésére, és nem titkolta az

al-Ittihad labdarúgója, hogy ennél szebb

jubileumot el sem tudott képzelni magának és a csapatnak, majd

hozzátette, ő bizony hitt abban, hogy ezúttal nyerni fog a csapat.

„Bíztam benne, hogy hazai pályán, telt ház előtt meg tudjuk lepni a világ egyik legjobb csapatát is. A meccs előtt kaptam egy lehetőséget, beszélhettem a srácokkal, s azt mondtam, ne azzal foglalkozzanak, hogy a világ talán legjobb középpályás sora és egy aranylabdás ellen játszunk, hanem a szurkolóknak tartozunk annyival, hogy összekapjuk magunkat. És én belülről úgy éreztem, s remélem, kívülről is úgy tűnt, hogy minden működött az első perctől kezdve. Ráadásul egy olyan mérkőzésen, amelyen Gulácsi Petinek szinte nem is kellett védenie. Ez is mutatja, hogy nemcsak elöl voltunk veszélyesek és eredményesek, hanem hátul is nagyon jól védekeztünk. Büszke vagyok arra, hogy ennek a válogatottnak a csapatkapitánya lehetek, és elérhettem ezt a fantasztikus számot” – állította Dzsudzsák.

Természetesen

a középpályás is kitért a szurkolókra, akik szerinte a

válogatott 12. embereként segítették a csapatot a legnehezebb

helyzetekben.

„Amilyen hangulat volt vasárnap este a Groupama Arénában, az überelte a norvégok elleni pótselejtezőét. Millió köszönettel tartozunk a nézőknek ezért az atmoszféráért, amit teremtettek. Én meg még annál is többel, hiszen a hetvenötödik válogatott meccsemen kijutottunk az Európa-bajnokságra, a századikon pedig megvertük a világbajnokság ezüstérmesét” – áradozott a szemmel láthatóan rendkívül boldog csapatkapitány.

Talán

egy dolog hiányzott ahhoz, hogy teljes legyen az öröme: a gól.

Dzsudzsák erre kijelentette, számára nem ez a legfontosabb dolog a

pályán, hanem az, hogy a válogatott győzzön.

„Sokszor felróják nekem, hogy nem rúgok annyit, de sokkal boldogabb vagyok, ha sikerül egy olyan váratlan passzt adnom Szalay Ádámnak, amiből gól lesz, mint a mostani volt. Persze örülök, ha sikerül betalálni, de én inkább az ilyen megoldásokat várom magamtól. A győzelem minden egyes Dzsudzsák-gólnál fontosabb” – fogalmazott a századosi rangot elért játékos, aki hozzátette: „Helyén kell kezelni ezt a sikert is. Mert, ha reálisak akarunk lenni, akkor ez a csoport nem rólunk szól. Csak azért mert nyertünk a világklasszis horvátok ellen, az még nem elég. Innentől még koncentráltabban, s a vasárnapihoz hasonlóan fegyelmezetten és megszakadva a pályán kell játszanunk, ha ki akarunk jutni az Eb-re. Ez az egy esélyünk, ha nem így játszunk a későbbiekben, akkor csak nézők lehetünk az új Puskás Ferenc Stadionban jövő nyáron. Szóval, biztosra veszem, hogy a hátra lévő mérkőzések ugyanilyen nehéz, kemény csaták lesznek.”

Szalai: Le a kalappal a fiúk előtt

A csütörtöki szlovákok elleni vereséget követően meglepő őszinteséggel szedte le a keresztvizet a válogatott teljesítménye miatt a játékosokról – köztük saját magáról – Szalai Ádám, aki ezúttal gólt lőtt, és nem győzte dicsérni a társait.

„Le a kalappal a fiúk előtt, az egész védekezésünk a góltól eltekintve nagyon jól működött. Nem egyszerű egy ilyen csapat ellen visszajönni úgy, hogy a félidőbe 1–1-gyel mész be. Utána, hogy meg tudtuk nyerni a mérkőzést, kihúztuk az utolsó perceket, ehhez természetesen kis szerencse is kellett, de megdolgoztunk érte. Ha ott akarunk lenni a hazai Eb-n, akkor le kell ülnünk, és őszintén meg kell beszélnünk a problémáinkat ahhoz, hogy a szlovákiai vereséget követően ilyen mérkőzést tudjunk produkálni. A gondokat sosem szabad besöpörni a szőnyeg alá” –összegzett a csatár.

Modric: Fel kell ébrednünk a vb-álmokból

A horvát oldal természetesen sokkal másként tekintett vissza a találkozóra, mint a diadalt arató magyarok.

„Végig nyílt, jó mérkőzés volt, a magyarok száz százalékot adtak ki magukból, mi viszont nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel, gratulálok a győztes magyar válogatottnak a megérdemelt sikerhez” – mondta a Nemzeti Sportnak a lefújást követően Davor Suker, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke.

A vb-ezüstérmes válogatott kapitánya, Zlatko Dalic elég szűkszavúan nyilatkozott „Gratulálok a magyar csapat győzelméhez, melyet megérdemelt, mert sokkal agresszívebben játszott, mint mi. A vereségünket elsősorban az okozta, hogy túlságosan megnyugodtunk a vezetés megszerzését követően, és a figyelmünk egyszerűen nem akart visszatérni” – préselte ki magából Zlatko Dalic.

A

tavalyi formájához képest halovány teljesítményt nyújtó Luka

Modric sem titkolta csalódottságát, és bizony a verséget

követően már elkezdte kongatni a vészharangot.

„Fel kell ébrednünk a vb-álmokból, és nagyon észnél kell lennünk, különben az is előfordulhat, hogy gondjaink lesznek a továbbjutással. Hatalmas csapás és katasztrófa lenne, ha nem lehetnénk ott az Európa-bajnokságon, éppen ezért le kell ülnünk, és átbeszélni azt, miként tudunk kilábalni a mostani helyzetünkből” – jelezte 2018 Aranylabdása.

A magyarok június 8-án Azerbajdzsán vendégeként folytatják az Eb-selejtezőket, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadják.