Elhunyt Faragó Iván nemzetközi sakknagymester

Elhunyt Faragó Iván nemzetközi sakknagymester

Gyertya (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenhat éves korában, hétfő éjjel meghalt Faragó Iván nemzetközi sakknagymester – számolt be róla a Magyar Sakkszövetség. A szervezet szerint Faragó pályája meseszerűen indult, ugyanis családjába senki nem sakkozott, az első lépéseket pedig vakációja során mutatta meg neki egy ismeretlen libapásztor. A Józsefvárosi Sportiskolában, 1958-ban kezdett versenyezni, mestere Papp Béla volt. 1963-ban már mesterjelölt is lett. A Marx Károly Közgazdasági Egyetemen tagja lett a főiskolai válogatottnak, majd a krakkói világbajnokságon közel hetven százalékos eredményt ért el. Az MTK játékosa lett, ötször részt vett az egyetemi-főiskolai világbajnokságon.

A Magyar Sakkszövetség 1964-ben nevezte ki mesterré, tíz évvel később nemzetközi mester, 1976-ban pedig nemzetközi nagymester lett. 1977-ben és 1980-ban tagja volt az Európa-bajnoki ezüstérmes válogatottnak, a máltai sakkolimpián, később pedig az 1985-ös világbajnokságon ezüstérmet szerzett a válogatottal.

„Az elmúlt évekig aktívan játszott. Személyével nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sport- és sakkélet kiváló alakja is távozott” – emlékezett róla a Magyar Sakkszövetség, amely saját halottjának tekinti Faragó Ivánt.