Elhunyt Fenyvesi Máté, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó

Elhunyt Fenyvesi Máté, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgó

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön, 88 éves korában elhunyt Fenyvesi Máté, a Ferencváros VVK-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgója, közölte honlapján az FTC.

A Jánoshalmán született Fenyvesi 1953 és 1969 között erősítette a Budapesti Kinizsit, illetve a Ferencvárost, amelyben balszélsőként 550 mérkőzésen 163 gólt szerzett. A bajnokságot négyszer, a Magyar Népköztársasági Kupát egyszer nyerte meg. Tagja volt az 1963-ban VVK-elődöntős, 1965-ben VVK-győztes, 1966-ban BEK-negyeddöntős, 1968-ban pedig VVK-döntős csapatnak. A Vásárvárosok Kupájának 1965-ös fináléjában, Torinóban az ő fejesgóljával nyert a magyar csapat 1-0-ra a Juventus ellen.

A válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára és nyolc gólt szerzett. Ott volt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon – a nemzeti együttes mindkétszer a negyeddöntőig jutott –, valamint az 1964-es Európa-bajnokságon, utóbbin bronzérmet nyert.

Visszavonulása után megkapta az FTC örökös bajnoka címet, a klub aranydiplomáját, majd centenáriumi aranydiplomáját, a Springer-dí­jat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét, Budapest díszpolgári címét, valamint az Emberi Méltóságért díjat. Haláláig az FTC baráti kör tiszteletbeli elnöke volt.

Pályafutása lezárása után állatorvosként dolgozott, és a Független Kisgazdapártban, majd a Fideszben politikai szerepet vállalt. Az FTC-hez 1999-ben ügyvezető elnökként tért vissza.

Fenyvesi Mátét a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti. (MTI)

Címkék: FTC, Fenyvesi Máté