Meghalt Jacques Rogge, a NOB korábbi elnöke

Meghalt Jacques Rogge, a NOB korábbi elnöke

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) volt elnöke egy sajtótájékoztatón a NOB 125. közgyűlésén, Buenos Airesben 2013. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Arne Dedert)

Fotó: Arne Dedert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke, majd tiszteletbeli elnöke.

A NOB vasárnap jelentette be a világszervezetet 2001 és 2013 között irányító belga sportdiplomata halálhírét.

Az ortopéd sebész végzettségű Rogge válogatott rögbijátékos, 16-szoros belga bajnok, valamint világbajnok vitorlázó és háromszoros olimpikon volt, mielőtt a NOB nyolcadik elnöke lett.

Thomas Bach, a NOB jelenlegi elnöke elmondta: a teljes olimpiai mozgalom osztozik a gyászban, s a következő öt napban félárbocra eresztik az olimpiai zászlót a NOB székházánál és az olimpiai múzeumnál is. Bach méltatásában kiemelte, hogy Jacques Rogge szenvedélyesen szerette a sportot és a sportolókat, és ezt igyekezett mindenki felé közvetíteni.

"Kiváló elnök volt, segítette a NOB korszerűsítését és átalakítását. Különösen emlékezni fognak rá az ifjúsági olimpiai játékok megteremtéséért. Emellett a tiszta sport híve volt, és fáradhatatlanul küzdött a dopping gonoszai ellen" - fogalmazott Bach.

(MTI)