Elmaradt a harmadik csoda, ezüstérmes a Ferencváros

Elmaradt a harmadik csoda, ezüstérmes a Ferencváros

A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Vipers Kristiansand mérkőzés helyszíne, a budapesti MVM Dome 2023. június 4-én (Fotó: Illyés Tibor / Magyar Hang)

Fotó: Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat este, a Ferencváros női kézilabdacsapatának bravúros Bajnokok Ligája elődöntős győzelme után Elek Gábor edzőtől a nemzetközi sajtótájékoztatón megkérdeztem, két csoda után (a franciaországi, reménytelen helyzetből megtörtént fordítás és a dán Team Esbjerg szombati, utolsó másodperces legyőzése) után maradt-e erő és energia a csapatában egy harmadik meglepetésre.

- Megpróbálok senki sem megsérteni: bízom benne, hogy a legszebb női korban lévő játékosaimat a döntőre nem tolókocsin kell betolni – mondta nevetve. – Nagyon sok energiát fordítunk a regenerációra, vasárnap pedig szeretnénk méltó ellenfelei lenni a Vipersnek. Hogy abból a mérkőzésből mi sül ki tízezer fradista segítségével, majd meglátjuk – válaszolta a Ferencváros kispadjától 15 év után elköszönő edző.

A Ferencváros eredményét növeli, hogy először jutottak be a Final4-ba, és a nála sokkal nagyobb keretből gazdálkodó, nemzetközi sztárokkal telerakott Győrnek nem sikerült a fináléba jutás – az elődöntőben nagy csatában ugyan, de kikaptak a norvég Vipers Kristiansandtól. Ráadásul a zöld-fehér fővárosi csapatot a hazai szurkolók sokkal inkább magukénak érezhetik: Elek Gábor a vasárnapi mérkőzésre tizenegy magyar és öt külföldi játékost nevezett, míg a Győrnél nagyjából fordított az arány.

A Final4 döntőjének kezdő sípszava előtt a Fradi szurkolók keménymagja a sokszoros válogatott átlövőnek, Szucsánszki Zitának köszönte meg az elmúlt éveket, 18 év hűség" feliratú molinóval és látványos élőképpel emlékezve a játékos klubhoz való 2005-ös érkezésére.

Nem indult jól a meccs a Fradinak, már a második percben kettő-nullra vezettek a norvégok, aztán megszületett az első hazai gól is hetesből. A tizedik perc végére már öt egyre vezettek a norvégok, és Elek Gábornak is kiosztottak egy sárga lapot a bosnyák bírók.

A félidő felénél már 9-4-re ment a Vipers, ezért Elek Gábor időt kért. Ekkor sikerült valamelyest felzárkózni, de háromnál közelebb nem került a Fradi. Illetve mégis: a 23. percben Szöllősi-Zácsik Szandra bombája után már csak kettő volt oda. Kapaszkodott a magyar csapat a tomboló közönsége előtt, és egy, félidő előtti utolsó másodperces Zácsik bombával feljött mínusz egyre!

Sajnos a második félidő eleje sem sikerült túl jól hazai szempontból – a szurkolók egy része még vissza sem ért a büféből, máris 18-14 volt a norvégok javára. Az ötödik percben, hosszas videózás után piros lapot kapott Tomori Zsuzsanna könyöklésért, így még nehezebb helyzetbe került a Ferencváros. A hetedik percre már hattal vezetett a Vipers, ezért Elek Gábor kikérte a második idejét is. Nagyon nem ment a hazai csapatnak, Klujber előbb hetes rontott, aztán egy óriási ziccert is kihagyott, így a norvég előny már nyolc gólosra hízott a magyar edző utolsó időkérésénél.

A tizenhetedik percre némiképp lefaragott a hátrányából a Ferencváros (-5), de ez sajnos nem bizonyult tartósnak. A norvég kapus ráadásul már a tizenötödik védésénél tartott a döntőben, szóval reális esély nem volt a fordításra. Nyolc perccel a döntő vége előtt újra nyolccal vezetett a Vipers – az MVM Dome 20 022 nézője ekkor már tudja, hogy sikerült a Bajnokok Ligája címvédés a norvégoknak. az utolsó két percben a közönség állva tapsolt az erőn felül teljesítő magyar csapatnak.

Végeredmény: Vipers Kristiansand – FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13)
MVM Dome, 20 ezer néző, v.: Prastalo, Balvan (bosnyákok)
gólszerzők: Naes Andersen, Vjahirjeva 6-6, Roberts 5, Jerábková 4, Knedliková 3, Höve, Jezic, Tchaptchet Defo, Valle Dahl 1-1, illetve Bölk, Lekic 5-5, Szöllősi-Zácsik, Cvijic 3-3, Klujber, Márton, Malestein 2-2, Kisfaludy, Stolle 1-1
lövések/gólok: 43/28, illetve 51/24
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/5
kiállítások: 8, illetve 6 perc