Erdélyi magyar nyert ezüstérmet a paralimpián

Erdélyi magyar nyert ezüstérmet a paralimpián

Az ezüstérmes román sportminiszter, Novák Károly Eduard (Fotó: Novák Károly Eduard hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezüstérmet szerzett a román sportminiszter a tokiói paralimpián! Novák Károly Eduárd a 4000 méteres egyéni üldözéses futamban (C4 kategória) lett második a tokiói paralimpiai játékok pénteki versenynapján.

Novák a kvalifikációból biztosan jutott a döntőbe, több mint 4 másodperccel előzte meg a harmadik legjobb időt elérő kolumbiai Diego German Duenas Gomezt, a riói paralimpia bronzérmesét, de nyolc másodperccel elmaradt a verseny legnagyobb esélyesének számító címvédőtől, a szlovák Jozef Metelkától, aki a kvalifikáció során 4:22,772-re javította a szám világcsúcsát.

A verseny reggelén az erdélyi magyar sportoló a saját Facebook-oldalán azt írta: „Ma az aranyért tekerek! Továbbjutottam a 4000 méteres egyéni üldözéses futam döntőjébe, és ebben a versenyszámban a fő riválisommal, J. Metelkával fogok megmérkőzni. Hogy mi fog ma történni, az a szerencsén is múlni fog.” A sportolónak egyébként van már olimpiai aranya: 2012-ben a londoni paralimpián szerezte ugyanebben a kategóriában.

Novák Károly Eduárd gyorskorcsolyázóként 11 bajnoki címet szerzett Romániában, és ifjúsági versenyzőként harminc országos rekordot döntött meg. 1996-ban, húszéves korában egy autóbaleset következtében veszítette el a jobb lábát, ezután váltott biciklire.

A csíkszeredai sportoló mostantól nemcsak az első hivatalban lévő miniszter, aki paralimpián indul, hanem az első miniszter is, aki olimpiai érmet nyert! A miniszternek azonnal gratulált a román miniszterelnök és Kelemen Hunor RMDSZ elnök is.