Felőrölte ellenfelét, és bronzérmes lett a női vízilabda-válogatott

Felőrölte ellenfelét, és bronzérmes lett a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott tagjai örülnek, miután 10-8-ra legyőzték a címvédő holland csapatot a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a harmadik helyért játszott Hollandia-Magyarország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan az már biztossá vált, hogy ezen az Európa-bajnokságon nem szerez olimpiai kvótát Tokióra a magyar női vízilabda-válogatott, ám ha már bronz meccs, akkor igazán szép lenne megszerezni legalább a harmadik helyet a hazai közönség előtt a Duna Arénában.

A meccs azonban nem kezdődött túl jól a magyarok számára. Noha két Keszthelyi és egy Szilágyi góllal már 3-1 volt ide, utána a hollandok zsinúrban dobtak négy gólt, amivel megfordították, mi több kettővel el is mentek az első negyed végére, 3-5.

A második felvonás egy 2-2-es döntetlent hozott, magyar részről Szilágyi és Parkes találtak be. A félidőre így 5-7-tel fordultak a csapatok. A harmadik negyedben aztán rákapcsoltak a magyar lányok, és kisebb csodát tettek. 4-1-re hozták a játékrészt: Parkes, Rybanska és Leimeter két találatával valami emberfeletti erővel megfordította az állást Bíró Attila együttese, 9-8 volt nyolc perccel a vége előtt.

A holland Maud Megens és Vivian Sevenich között Rybanska Natasa (fehér sapkában középen) a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján a harmadik helyért játszott Hollandia-Magyarország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az utolsó játékrész kész orosz rulettre sikerült. Kiállítások, emberelőnyök, kapufák, videóbírós lövés, egyértelműen látszott, ha gólt szerzünk, az nagy lépés lenne a győzelem felé. Két perccel a vége előtt időt kért a magyar szövetségi kapitány, és 1:50-nél végül Illés törte meg a gólcsendet, hatalmas lövéssel csipkézte ki a holland kaput, 10-8!

A vége előtt hiába kértek időt és próbált meg mindent az ellenfél, az eredmény nem változott! Remek második félidei játékkal bronzérmes lett a női csapat!

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint emberfeletti teljesítményt nyújtottak játékosai a hollandok ellen megnyert szombati bronzmérkőzésen a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. „Ez a csapat együtt van, mint a gemenci szarvasok – utalt a szövetségi kapitány a Kispál és a Borz dalszövegére. – A második félidőben tökéletesen védekeztünk, az elején volt egy kis problémánk, de ez a csapat ma mentálisan olyan erős volt, hogy nagyon nehéz lett volna megverni. Mindezt úgy, hogy Gurisatti Gréta személyében az egyik meghatározó játékosunk hiányzott, ráadásul egy ilyen fizikálisan is kemény mérkőzésen eggyel kevesebben voltunk. Ez emberfeletti volt."

A szakember elmondta, az egész Európa-bajnokságot tekintve a játékban nem voltak hiányosságok, amikor a gárda négy évvel ezelőtt aranyérmet nyert Belgrádban, akkor sem teljesített ilyen egyenletesen. „Ez a csapat képes lehet arra, hogy veretlenül nyerjen egy ilyen világversenyt, ami most ugyan nem sikerült, de bízom benne, hogy ez a teljesítmény olyan lökést adhat, amivel sikerrel vehetjük majd az olimpiai selejtezőt” – nyilatkozta Bíró Attila.

A magyar csapat március közepén a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornán harcolhatja ki az ötkarikás indulást. Ott – miként az MTI is írja – 12 csapat két hatos csoportban küzd majd egymással. Amennyiben lesz afrikai résztvevője a tokiói viadalnak, akkor kettő, ellenkező esetben három válogatott szerezhet kvótát.

Vízilabda-Európa-bajnokság, nők
Bronzmérkőzés – Duna Aréna
Játékvezetők: Nicolosi (olasz), Koryzna (lengyel)

Magyarország-Hollandia 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0)
Gólszerzők: Keszthelyi, Szilágyi, Parkes, Leimeter (2-2), Rybanska, Illés (1-1), illetve Megens (2), Van der Sloot, Van de Kraats, Sleeking, Stomphorst, Genee, Wolves (1-1)