Egy öngóllal és egy utolsó perces kontrával volt jobb a Fradinál a Betis

Egy öngóllal és egy utolsó perces kontrával volt jobb a Fradinál a Betis

Középen Botka Endre, jobbról Eldar Civic a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport második fordulójában játszott Ferencváros-Real Betis mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem játszott még hivatalos tétmérkőzést a Ferencváros a Real Betis ellen, a két csapat így először találkozott az Európa-ligában. A zöld-fehérek spanyol ellenfele, ha lehet, még keményebbnek számít, mint az első fordulós Bayer Leverkusen. A Manuel Pellegrini chilei sztáredző vezette sevillai alakulat az idei szezonban egyedül a Real Madriddal szemben marat alul, s miközben az FTC 2-1-re kikapott a Leverkusentől, addig 2-0-ról fordítva 4-3-ra nyert a skót Celtic-kel szemben az első fordulóban.

A mérkőzés tapogatózós mezőnyjátékkal indult, az első tíz percben veszélyesebb helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki. Noha az 55-45 százalékos labdabirtoklás szerint már az elején is a Betis tűnt aktívabbnak, az első szögletet a Fradi rúghatta, ám a kavarodás után végül ebből sem lett igazi gólhelyzet. Az első negyedórában még a spanyolok is rúghattak egy szögletet, ám a már 40 éves veterán Joaquín nem tudta játékba hozni a társakat.

Az FTC végül 17 percig bírta: egy remek indítást követően Rodri indult el a jobboldalon, majd visszapasszából Fekirt hozta játékba, akinek három ferencvárosi védő „vette le” a labdát, majd szűk tízről semmiféle ellenállás nélkül Dibusz szeme között bikázta be a játékszert, 1-0. Az első vendég kapura lövésből szerzett gól után a hazaiak megpróbáltak nyomni, ám mindössze egy blokkról lepattanó Vécsi lövésig meg egy szögletig jutottak. Aztán újra a spanyolok vették át az irányítást, előbb Joaquín cselezgetett, majd a blokkból Rodri durrantott fölé. Az első 24 percben a Betis 146 passzából 136 volt pontos, a 93 százalékos adat mutatta, még „tartalékosan” is mennyire erős tizenegy lépett gyepre. Az FTC-nél ugyanez az arány 82 százalékos volt.

A 28. percben az előremerészkedő Blazic-ot szerelte hátulról Fekir, a 40 éves Joaquín arcpirító gyorsasággal futott át a nála lassabb ferencvárosi védőkön, ám A 30. percben már 60 százalék felett birtokolta a labdát a vendég együttes. Az első valamire való hazai helyzetre 32 percet kellett várni: Uzuni jobb oldali, jobblábas szögletét balról, úgy tíz méterről a bal sarok felé fejelte meg Samy Mmaee, de a helyezett labdát vetődve fogta a kapus.

A 35. percben Dibusz mentette meg csapatát a második góltól: Joaquín bal oldali szögletét Guardado fejelte kapura jó hat méterről, a kissé jobbra helyezett labdát a magyar hálóőr akrobatikus mozdulattal tolta ki szögletre. A 41. percben megszületett a találkozó első sárga lapja. Egy remek Samy Mmaee szerelés után Uzuni lódulhatott meg a baloldalon, noha egyedül volt a teljes védelemre, lendületesen kezdett cselezni, egészen addig, amíg az oldalról érkező Akuku elég alattomosan beleszállt. A Betis játékosa hiába játszotta el a nagy halált, lapot kapott a bírótól.

A félidő végén érezhető volt a Fradi nyomása, előbb Ryan Mmaee fejelt egy remek Civic-beadás után, aztán jött Uzuni. A 44. percben egy hátra adott labdát kezelt le rém lassan Pezzella, az albán támadó ezt használta ki, lecsapott a labdára, majd miután megszerezte azt, jó 18-ról okosan eltekert Rui Silva mellett. Büntetett a Ferencváros, mesteri góllal egyenlítettek a hazaiak, a félidőre így 1-1-gyel vonulhattak be a csapatok.

A második félidő megint oda-vissza mezőnyjátékkal indult, majd vérszemet kapott a Ferencváros, érezhetően megnyomta a játékrész elejét a hazai csapat, dominálta a játékot az FTC. Az 55. percben két cserére is elszánta magát Pellegrini: Akukut Guido Rodríguez váltotta, és lejött az egyébként nagy lókedvelő és tenyésztő hírében álló veterán csapatkapitány, Joaquín helyett Christian Tello lépett pályára. Az 57. percben újabb sárgát osztott ki a bíró a vendégeknek: Martín Montoya kapott lapot Laidouni ellökéséért. Az FTC mestere, Peter Stöger is cserére szánta el magát, Zachariassen helyett Tokmac érkezett az 59. percben. A cél egyértelműnek tűnt: egy újabb klasszikus támadóval nyomást akart gyakorolni ellenfelére a Fradi.

Az utolsó fél órára fordulva a Betis tűnt támadóbbnak: Guardado, Rodríguez, majd Montoya is próbálkozott, ám egyik sem sikerült veszélyesre. A 75. percben a meccs e szakaszában kifejezetten aktív Wingo adhatott be jobb oldalról teljesen üresen, ám előbb Uzuni rúgott egy kisebb luftot az ötös körül, aztán a labdához Tokmac sem tudott hozzáférni. Ezután sajnos megint a Betis került előnybe: a sok hazai erőlködést követően egy Betis szögletből a 76. percben jött az újabb gól, Fekir beívelését Wingo mellel a saját kapujába pattintotta, 1-2.

A 85. percben Zubkov cselezgetett a pálya közepén, a passzából induló Wingo Uzunit ugratta ki, ám az albán nem harapott már annyira, mint az első félidőben, de azért egy szögletet kiharcolt. A beadásra Ryan Mmaee érkezett, ám jócskán fölé fejelt. Rohant az idő, a Fradinak nagyon kellett volna egy gól az egyenlítéshez, ám az nagyon nem akart összejönni. A meccs végén egy elkésett becsúszó után Laidouni is besárgult, gyorsan le is cserélte Stöger, Loncar érkezett a helyére a 88. percben.

Öt percet hosszabbított a játékvezető, az FTC megpróbált mindet az egyenlítésért. Rohamoztak, s egy 93. percben elvégzett szöglethez még Dibusz is felment fejelni. A beívelést végül Samy Mmaee tudta elbólintani, ám nem talált kaput. A végén aztán jött a fájó hideg zuhany: egy ferencvárosi fejről megcsúsztatva kapott gólpasszt Cristian Tello, aki ezután lefutott három védőt is, majd 15-ről, jobbal a bal alsóba lőtt, 3-1... Hiába nem volt sem túl meggyőző, sem túl lehengerlő a spanyol gárda, sajnos az eredmény számít.

A csoport másik mérkőzésén a Leverkusen 4-0-ra verte a Celticet Skóciában, így a németeknek és a spanyoloknak 6-6, míg a Fradinak és a glasgowi zöld-fehéreknek sincs még pontja. A következő mérkőzésén az FTC október 19-én 16 óra 30 perckor lép majd pályára idegenben a Celtic otthonában.

Európa-liga, G-csoport, 2. forduló
Budapest, Groupama Aréna, 16 759 méző - Vezeti: Roj Reinsreiber (izraeli)

Ferencváros-Real Betis 1-3 (1-1)
Gól: Uzuni (44.), ill. Fekir (17.), Wingo (öngól, 76.), Tello (94.)
Sárga lap: Laidouni (85.), ill. Akuku (41.), Montoya (57.), Rodri (79.)

Ferencváros: Dibusz - Wingo, Botka (Zubkov 81.), Blazic, S. Mmaee, Civic - Vécsei, Zachariassen (Tokmac 59.), Laidouni (Loncar 88.) - R. Mmaee, Uzuni

Real Betis: Rui Silva - Montoya, Pezzella, Bartra, Álex Moreno - Akuku (Rodríguez 55.), Guardado - Rodri (González 80.), Fekir, Joaquín (Tello 56.) - Borja Iglesias

A második fordulót követően így áll az Európa-liga G-csoportja: