Final4: az első feladat pipa, BL-döntőben a Győr

Final4: az első feladat pipa, BL-döntőben a Győr

A győri Stine Oftedal (b2) és Henny Ella Reistad, a dán Esbjerg játékosa (b) a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. június 4-én. (MTI/Kovács Anikó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly nem sikerült túl jól a Győrnek a budapesti Final4, vagyis a női klubkézilabda legfontosabb négyes tornája. Az első mérkőzést a győri lányok elveszítették a Brest Bretagne ellen, így nem jutottak be a döntőbe, és csak a harmadik helyet sikerült megszerezniük. Idén valamivel könnyebbnek tűnt a feladat az MVM Dome-ban megszervezett döntőn, mert a sorsolásnál a négyes talán leggyengébb csapatát, a dán Team Esbjerget húzták ki, és ez a csapat verhetőnek tűnt a világválogatott játékosokat összegyűjtő Győr számára. 

A dánok kezdtek, góllal, majd Veronica Kristiansen hetesből egyenlített. A negyedik perc végén vezetett először a Győr, ráadásul egy egész pályát átlövő találattal (az emberhátrányban játszó dánok támadásban lehozták a kapusukat) – nem véletlen, hogy a magyar hálóőr Solberg góljára felrobbant a csarnok. 

A tizenkettedik percben már hárommal vezettek a dánok, a győri lányok ugyanis túl sok labdát szórtak el támadásban. A hátrányt a félidő felére egyre sikerült lefaragni, de azért az világosan látszott, hogy a dánok nem adják könnyen a bőrüket. Ráadásul szerencséjük is volt, az első félidőben minden kapufáról vagy kapusról kipattanó labda hozzájuk került. Továbbra is futottunk az eredmény után, így a huszadik percben Ambros Martin győri edző időt kért. Csak a huszonötödik percben sikerült egyenlíteni, hetesből – előtte a magyar csapat addigi legjobbját, a koreai Rju-t csúnyán elütötték. Két és fél perccel a félidő előtt újra győri vezetés (a beálló szép ejtése után), így a dánok kértek időt. A félidőt nem sikerült megnyerni, 15-15-ös döntetlennel mentek öltözőbe a csapatok.

A második játékrész második percében vezettünk először kettővel, sajnos nem sokáig. Ekkor írták ki a hivatalos nézőszámot is: 14.800, ami kis jóindulattal háromnegyed házat jelent. Igaz, a helyi műsorvezető szerint ez világcsúcs – állítólag soha nem néztek ennyien élőben női (klub)kézilabdát.

A második félidőben egyébként már sokkal jobban játszott a Győr: Nze Minko labdacsenése és egy újabb beállós gól után először vezettünk hárommal (21-18) – igaz, a visszafutás közben Pintea hibázott, két perc kiállítás volt a jutalma. A tizenkettedik percben már négy lett ide (24-20), a közönség extázisban, eldőlni látszottak a dolgok. Sajnos ehhez a dánoknak is volt hozzászólni valójuk: negyed órával a vége előtt hetes dobhattak az egy gólos különbségért, de a frissen beállt győri kapus, Leynaud védeni tudott. A francia kapus beállítása jó döntésnek bizonyult, egymás után fogta ki a lövéseket, így a háromgólos előny nem csökkent annak ellenére, hogy a győriek elől egyre több labdát szórtak el. 

Kilenc perccel a vége előtt Fodor Csenge góljával újra négy lett ide (27-23). Utána a másik szélső, Lukács Viktória is betalált, ötgólos előnyt szerezve a győrieknek. Ekkor a dánok már a harmadik idejüket kérték ki, érezve, hogy nagy a baj. Három perccel a vége előtt emberhátrányban is tartotta magát a Győr, 31-26. Sőt, Fodor Csenge gyönyörű ejtése után hat ide, eldőlt. Folytatás holnap, hogy kivel, az a második elődöntőn dől el a Metz és a Vispers Kristiansand között.  

Kézilabda női Bajnokok Ligája, döntő 

Budapest, MVM Dome aréna

Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg (dán): 32-27

Címkék: kézilabda, MVM Dome